Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Από τον Ιούνιο έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή, σημειώνει.

Επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
Από τον Ιούνιο έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Γ. Προβόπουλος σημειώνει ότι «η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο», τονίζει όμως πως «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι ακόμη μακρύς. Είναι επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος, δηλώνει πως «στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πιο θετικά την ελληνική οικονομία και εκδηλώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, από τον Ιούνιο ορισμένοι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση: 

* Οι καταθέσεις επιστρέφουν (15 δισ. από τον Ιούνιο). 
* Τα spreads έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά από τις 3.000 μονάδες πριν από μερικούς μήνες κάτω από τις 1.000 σήμερα. 
* Για μία ακόμα χρονιά το 2012 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, τονίζει πως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα διαφυλάχθηκε και πλέον οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα.

Ο κ. Προβόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα από το ευρωσύστημα έχουν περιοριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v