Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση ΤΑΙΠΕΔ στο ΣτΕ

Ικέτις στο ΣτΕ πήγε τη Δευτέρα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από το ανώτατο δικαστήριο απειλεί να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα αρκετών παραχωρήσεων ακινήτων και άλλων διαγωνισμών.

Έκκληση ΤΑΙΠΕΔ στο ΣτΕ
Ικέτις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πήγε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα αρκετών παραχωρήσεων ακινήτων και άλλων διαγωνισμών.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές πως δεν θα εμπλακούν σε κυκεώνα δικαστικών διενέξεων με προσφυγές να σέρνονται επί χρόνια, σε μια περίοδο όπου έρχονται καλά... νέα, όπως η επιστροφή του Κατάρ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό.

Με το που κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα στην αμερικανική NCH Capital, ο τοπικός δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ. «Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τις προσφυγές, αλλά προσπαθούμε να εξηγήσουμε πως πρέπει να εκδικάζονται σε εύλογο χρόνο», υποστηρίζουν στελέχη που παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο, για παράδειγμα, αναμένεται από τον Νοέμβριο απόφαση του ΣτΕ σε προσφυγή πρώην ιδιοκτητών, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς σημαντικού τμήματος της έκτασης, ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία στην τελική φάση.

Στην Αφάντου (όπως και στις πρώην Αλυκές Αναβύσσου) έχουν προσφύγει πρώην ιδιοκτήτες, οι οποίοι βασίζονται στη νομοθεσία που ορίζει πως τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα επιστρέφουν στους κατόχους αν δεν έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης έπειτα από 30 χρόνια. Επειδή το ελληνικό δημόσιο δεν αξιοποίησε το ακίνητο, οι πρώην ιδιοκτήτες θέλουν πίσω ορισμένα τμήματα.

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες Ατλάντικα Ελλάς Α.Ε., Lamda Development, London Regional & Properties, Minoan Group, NCH Capital και ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Αν στην περίπτωση της Κασσιόπης και της Αφάντου υπάρχουν προσφυγές, όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί στην περίπτωση του Ελληνικού, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα διεθνώς. Η δημοτική αρχή της περιοχής, τοπικοί φορείς, αλλά και οικολογικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πως θα αντιδράσουν.

Οι πολυετείς διαμάχες είναι συνήθεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με κορυφαίο παράδειγμα την εκτροπή του Αχελώου, η οποία απασχολεί το ανώτατο δικαστήριο εδώ και 22 χρόνια. Η πρώτη προσφυγή είχε κατατεθεί το 1991 και προ ημερών συζητήθηκε μία ακόμα, παρά το αίτημα του Δημοσίου για αναβολή της επειδή αλλάζει (για πολλοστή φορά) τις μελέτες.

Αλλά και μεγάλες επενδύσεις ειδικά στον τομέα των ακινήτων και της τουριστικής ανάπτυξης είτε σέρνονταν επί χρόνια, είτε αναβλήθηκαν εξαιτίας των δικαστικών προσφυγών. Οι προσφυγές σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκαν εύλογες, αλλά χρησιμοποιούνται ενίοτε και από συμφέροντα που απλώς δε θέλουν ανταγωνισμό στην αγορά τους.

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως δεν επιθυμούν να περιορίσουν τη δυνατότητα παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών, ούτε και μπορούν να αναχαιτίσουν τις προσχηματικές προσφυγές συμφερόντων.

Όμως οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για να προγραμματίσουν αναλόγως. Η πολυετής ομηρία διεθνών επενδυτών σχολιάζεται σχεδόν σε κάθε ραντεβού των υπευθύνων με ξένους παράγοντες.

«Γι' αυτό και έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις και στο παρελθόν, με αξιόλογα αποτελέσματα», καταλήγουν. Όμως, όσο πλησιάζουν οι κρίσιμοι διαγωνισμοί, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φοβάται δικαστικές εμπλοκές που θα απειλήσουν μεγάλο τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v