Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ολική ανατροπή για το ΦΠΑ και οι αντιδράσεις

Ακόμα και με πληρωμή λίγων ευρώ θα γίνεται δεκτή η κατάθεση δήλωσης ΦΠΑ. Η διευκόλυνση, όμως, δίνεται με "αντίτιμο". Τι αλλάζει στο σύστημα της εξόφλησης. Πώς έρχονται κοντύτερα οι κατασχέσεις. Αντιδρά η αγορά (upd).

Η ολική ανατροπή για το ΦΠΑ και οι αντιδράσεις
Κάντε τη δήλωση στις 20 του μήνα ανά τρίμηνο, πληρώστε μόνο 10 ευρώ με την υποβολή της, αλλά το σύνολο του ποσού στις 30 του μήνα, αν δεν θέλετε να έρθετε άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Το μήνυμα αυτό ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους ελεύθερους ή μη επιχειρηματίες έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων, με ειδική διάταξη η οποία προωθείται σύντομα για κατάθεση στη Βουλή. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ήδη συναντά αντιδράσεις από την πλευρά της αγοράς, με την ΕΣΕΕ να κάνει λόγο για κίνηση που έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή για το εμπόριο και την ΓΣΕΒΕΕ να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που "στραγγαλίζει" την αγορά.

Με τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται κατάργηση των τριών δόσεων για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και ορίζεται ότι όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν τον φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση όπως έχει φτιαχτεί, μέχρι στιγμής, προβλέπει κατάργηση των δόσεων για την εξόφληση του ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά διευκρινίζεται ότι αν κάποιος υπόχρεος καταβάλει το ελάχιστο απαιτούμενο για την καταβολή της δήλωσης και στο διάστημα των 10 ημερών που έχει για να εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής πληρώσει, όπως ισχύει σήμερα το 40%, για το υπόλοιπο ποσό δεν θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2% όπως ισχύει σήμερα, αλλά με προσαύξηση 1%.

Παρ΄ όλα αυτά και δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή και με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αγορά δεν αποκλείεται τελικά να αποφασιστεί η διατήρηση των τριών δόσεων.


Οι απαιτήσεις της τρόικας

Οι αλλαγές έρχονται μετά από σχετικές συστάσεις της τρόικας, τις οποίες έκανε δεκτές ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης, το ΔΝΤ και η Κομισιόν τόνιζαν την ανάγκη αποσύνδεσης της υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του 40% του οφειλόμενου φόρου και σημείωναν ότι «η υποχρέωση καταβολής 40% του φόρου προκειμένου για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικοί ελεγκτικοί πόροι να εκτρέπονται προς την παρακολούθηση ήσσονος σημασίας υποχρεώσεων μη υποβολής».

Αυτό πράγματι προκύπτει από τα στοιχεία παρακολούθησης της φορολογικής διοίκησης τα οποία αναρτά σε μηνιαία βάση η ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιανουάριο οι υπόχρεοι σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ήταν 109.579. Από αυτούς 26.244 δεν υπέβαλαν δήλωση. Ακολούθησαν ραβασάκια, ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια και τηλεφωνήματα από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών για να πειστούν να κάνουν δήλωση. Το έπραξαν τελικά 2.220 και οι υπόλοιποι περιμένουν τον έλεγχο για να τους βεβαιωθεί ο φόρος σε έξι δόσεις.


Τα «τρελά» του συστήματος

Το ισχύον σύστημα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπει ότι για να γίνει δεκτή η δήλωση πρέπει να καταβληθεί το 40% του οφειλόμενου φόρου. Το υπόλοιπο καταβάλλεται σε δύο μηνιαίες δόσεις ίσες με το 30% της οφειλής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε όλο το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε μία δόση με προσαύξηση 1,5% μηνιαίως. Αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, τότε μπορεί η προσαύξηση να είναι 3,5%, αλλά μετά τον έλεγχο ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να υποβάλουν δήλωση και περιμένουν τα τηλεφωνήματα, τα ραβασάκια και τον έλεγχο με τις έξι δόσεις...


Τι αλλάζει

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή του συστήματος υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ θα γίνει εντός των επόμενων ημερών με διάταξη που προωθείται στη Βουλή.

Θα προβλέπει τα εξής: 

* Για την υποβολή της δήλωσης παύει να ισχύει υποχρέωση παράλληλης καταβολής 40% του οφειλόμενου φόρου. Θα αρκεί ελάχιστο ποσό 10 ευρώ ή όποιο άλλο υψηλότερο ποσό επιθυμεί ο οφειλέτης. Η δήλωση θα υποβάλλεται μετά τις 20 του μηνός κάθε τρεις μήνες. 

* Το συνολικό ποσό φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα

* Αν δεν καταβληθεί, θα τρέχουν προσαυξήσεις 1%, με τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

* Αν δεν υποβληθεί δήλωση, θα γίνεται προσωρινός έλεγχος, χωρίς τη δυνατότητα διακανονισμού ή δόσεων. Μετά τον έλεγχο, είναι δεδομένο ότι οι κατασχέσεις θα είναι προ των πυλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα αυτά θεωρείται ότι είναι εύκολα εισπράξιμα καθώς αφορούν «ζωντανές» επιχειρήσεις. Σε μεταγενέστερο χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μηνιαία υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, παράλληλα όμως με καθιέρωση εξαίρεσης από την υποχρέωση υποβολής μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 5.000 ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v