Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για το βιολογικό καθαρισμό της Ραφήνας

Προθεσμία λίγων ημερών έδωσε ο Σ. Καλαφάτης στις δημοτικές αρχές Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου προκειμένου να συμφωνήσουν στη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής.

Μάχη για το βιολογικό καθαρισμό της Ραφήνας
Προθεσμία λίγων ημερών έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης στις δημοτικές αρχές Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου προκειμένου να συμφωνήσουν στη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα, ενώ κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, κι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη τόνισαν πως τα κονδύλια χάνονται για πάντα.

«Στην επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα υπάρχουν κονδύλια για τους βιολογικούς της Αττικής», είπαν οι εκπρόσωποι τόσο της Κομισιόν, όσο και της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Με βάση κοινοτική οδηγία, οι βιολογικοί καθαρισμοί έπρεπε να λειτουργούν εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεσμεύτηκε στην Κομισιόν πως θα έχει κατασκευάσει τα έργα (τόσο τους βιολογικούς καθαρισμούς όσο και τα δίκτυα αποχέτευσης) μέχρι το τέλος του 2013. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριά ημερήσια πρόστιμα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο ειδικός γραμματέας υδάτων Κ. Τριάντης, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Χ. Μάρκου και ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ. Χριστόπουλος, δεν υπήρξε πρόοδος στο γνωστό ζήτημα με τη δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) βορείων Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι του Δήμου Σπάτων. Σημειώνεται πως ενώ ο δήμος Σπάτων - Αρτέμιδας συμφωνεί με τη χωροθέτηση εντός των ορίων του, οι αντιρρήσεις εκφράζονται από τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Οι εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάστηκαν χθες δεν θεωρήθηκαν στοιχειοθετημένες από τα στελέχη της Κομισιόν και της κυβέρνησης. Οι κοινοτικοί επανέλαβαν πως τα περιθώρια στενεύουν, με αποτέλεσμα ο κ. Καλαφάτης να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η χθεσινή συνάντηση «ήταν η τελευταία από μία σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων, με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους ΟΤΑ της περιοχής».

Στην ουσία, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ είπε στους δημοτικούς άρχοντες πως «έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση τεκμηριωμένης, εφαρμόσιμης, ρεαλιστικής και άμεσης προώθησης εναλλακτικής λύσης από οποιαδήποτε πλευρά, εκτός από αυτές που έχουν ήδη μελετηθεί».

Έχουν περιθώρια ημερών προκειμένου να εμφανίσουν σοβαρή εναλλακτική λύση, κάτι που θεωρείται απίθανο και το υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου με βάση τη σημερινή χωροθέτηση.

Σημειώνεται πως εξαιτίας των καθυστερήσεων στη χωροθέτηση του ΚΕΛ βορείων Μεσογείων η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει και τεράστια κονδύλια για τα έργα κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως δεν θα χρηματοδοτήσει έργα κατασκευής δικτύων αφού δε γνωρίζει προς τα πού θα οδεύουν.

Έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη ανατέθηκε πρόσφατα η κατασκευή του ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού (επρόκειτο και εκεί να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός), με στόχο τη μεταφορά λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Οι δήμοι του Πειραιά αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο και ζητούν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v