Καθησυχάζουν για απώλειες από το «κούρεμα»

Καθησυχαστικοί ως προς τις απώλειες διαθεσίμων από το κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, δηλώνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Καθησυχάζουν για απώλειες από το «κούρεμα»
Καθησυχαστικοί ως προς τις απώλειες διαθεσίμων από το κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες Λαική και Κύπρου, δηλώνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αφενός διατηρούν μικρή ρευστότητα για κεφάλαιο κίνησης ως επί το πλείστον σε λογαριασμούς που αναφέρονται σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, ενώ δεν πιστοποιείται ότι θεωρούσαν την Κύπρο, «αποταμιευτικό προορισμό».

Παρόλα αυτά ζυγίζουν τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες όσο και τις έμμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός υψηλόβαθμων στελεχών της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας για την έλλειψη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συντεταγμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
 
Ως προς τις άμεσες επιπτώσεις, το σημαντικότερο πρόβλημα που προτάσσουν είναι ο κίνδυνος ρευστότητας, μια και το τοπικό τραπεζικό σύστημα παραμένει κλειστό και ανενεργό επί μέρες, παγώνοντας την εκκαθάριση επιταγών και άλλων συναλλαγών, γεγονός που με τη σειρά του απειλεί με αδυναμία πληρωμών ανελαστικών υποχρεώσεων.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς την τρέχουσα εβδομάδα και τελευταία του Μαρτίου, θα πρέπει να γίνουν πληρωμές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πληρωμές προσωπικού, πέραν των προγραμματισμένων πληρωμών προμηθευτών.

Έτσι, ζητούν ρυθμίσεις προκειμένου να μην θεωρηθούν υπερήμερες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, αλλά και κάλυψη ώστε επιταγές προς τρίτους να μην καταστούν «ακάλυπτες».

Δεδομένων δε των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ζητούν ειδική μέριμνα έτσι ώστε να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο εξαιτίας της αδυναμίας εκταμίευσης.


Τι λένε μεγάλες εταιρείες

Ο όμιλος Φουρλή με παρουσία στην Κύπρο μέσω ΙΚΕΑ και Intersport αναφέρει πως διαθέτει τοποθετημένα στην Κύπρο, μικρά ποσά που αφορούν σε κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία των τοπικών δραστηριοτήτων.

Σε επικοινωνία με τον όμιλο Jumbo, αποσαφηνίστηκε ότι ο όμιλος δεν διακρατεί υψηλά διαθέσιμα στην τοπική αγορά, καθώς και ότι δεν πραγματοποιεί αγορές προιόντων μέσω Κύπρου, ώστε να απαιτείται υψηλό κεφάλαιο κίνησης.

Αντιστοίχως, ο όμιλος Σαράντη ενημερώνει ότι διαθέτει ποσά κάτω των 200.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση λειτουργίας τοπικού joint venture.

Σε ότι αφορά στην Coca Cola Hellenic παραδοσιακά, και συγκεκριμένα από το 2004, τα μετρητά κάθε μέρα η εταιρεία τα κάνει cash pooling και μεταφέρονται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, μέσω αυτής της πρακτικής δεν μένουν μετρητά στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και το όποιο impact, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος στο Euro2day, θα είναι μικρό. Η Κύπρος άλλωστε είναι από τις μικρότερες χώρες στη δραστηριότητα της επιχείρησης και δεν εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάποια επίπτωση λόγω αυτού.

Κανείς ωστόσο δεν αμφισβητεί ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, θα επηρεάσουν αρνητικά μεσοπρόθεσμα τις τοπικές δραστηριότητες.

Ο όμιλος Μαρινόπουλου που επίσης δραστηριοποιείται στην Κύπρο συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με την εκεί θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, οι καταθέσεις στην οποία εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς, ενώ και ο όμιλος Χατζηιωάννου που περνά δύσκολες στιγμές, δουλεύει στην Κύπρο κυρίως με ενέγγυες πιστώσεις και δεν διατηρεί μετρητά.

Στον αντίποδα μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι έχουν όσες εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας δεν κινήθηκαν γρήγορα μειώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούσαν σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή. Και στην περίπτωση των εφοπλιστών όμως είναι αρκετά σύνθετα.

Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που έχουν στείλει εμβάσματα στην Κύπρο προκειμένου να πληρωθούν δόσεις δανείου σε Κύπρου ή Λαϊκή. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα κουρευτεί το ποσό του εμβάσματος, στην περίπτωση και κατά το ποσό που ξεπερνά τις 100 χιλ. ευρώ, ενώ η δόση του δανείου θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αντίστοιχα, αν μια εταιρεία διατηρεί καταθέσεις ως ενέχυρο για δάνειο που έχει λάβει (cash collateral) θα κουρευτεί η κατάθεση και όχι αντίστοιχα και το δάνειο; Ακόμη πιο περίπλοκο είναι το σχήμα, να έχει πάρει κάποια εταιρεία δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου και να διατηρεί κατάθεση στην Λαϊκή. Προς το παρόν απαντήσεις δεν υπάρχουν για τα παραπάνω ζητήματα καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητες περιοχές.


Oι ευρύτερες επιπτώσεις

Ακόμη κι αν η έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρή εξαιτίας του μικρού μεγέθους της κυπριακής αγοράς, εν τούτοις αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει επίπτωση σε εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, 1600 μικρές και μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο, απειλούνται καθώς, η τρέχουσα χαοτική κατάσταση δεν θα έχει μοναδικό θύμα το τραπεζικό σύστημα αλλά θα επιδράσει αρνητικά στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στον τουρισμό τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Ακόμη και στην περίπτωση που ελληνικές επιχειρήσεις, με θυγατρικές, offshore ή holding στη Μεγαλόνησο δεν διακρατούν υψηλά διαθέσιμα στην τοπική αγορά η απώλεια της Κυπριακής αγοράς για τους Ελληνες εξαγωγείς και δη για τις ελληνικές εξαγωγές αποτελεί μείζον θέμα.
 
Και αυτό γιατί η Κύπρος απορρόφα το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και το 57% των εξαγωγών προς τα νέα μέλη της ΕΕ. Οπότε κάθε περαιτέρω απομείωση της καταναλωτικής ισχύος των Κυπρίων θα ενισχύσει τις πιέσεις, που ήδη είχαν αρχίσει να ασκούνται όλο το 2012.

Ήδη μόνο από τις εξαγωγές προς την Κύπρο έλειψαν πέρυσι 380 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2011 και ενδεχομένως οι απώλειες να αυξηθούν περίπου στο μισό δισ. ευρώ εφέτος.

Συγκεκριμένα η Κύπρος αποτέλεσε και πέρυσι, την τέταρτη σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ στα 990,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v