Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 10 δισ. ο δανεισμός από ΕΚΤ

Αυξήθηκε ο δανεισμός από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, στα 33,427 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου από 21,22 δισ. το Μάρτιο. Πού αποδίδουν την αύξηση παράγοντες της αγοράς.

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 10 δισ. ο δανεισμός από ΕΚΤ
Στα 60,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα τέλη Απριλίου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από 70,73 δισ. ευρώ στα τέλη του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, αυξήθηκε ο δανεισμός από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, στα 33,427 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου από 21,22 δισ. το Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δυο είναι οι λόγοι πίσω από την αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Πρώτον, τον Απρίλιο είχαμε τη διάσωση της Τ. Κύπρου, κάτι που προκάλεσε ανησυχία και στους εγχώριους καταθέτες, με μικρή εκροή καταθέσεων, τάση που έχει ήδη αντιστραφεί και θα φανεί στα στοιχεία του Μαϊου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έληξαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου ομόλογα που είχαν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, αυξάνοντας συγκυριακά την εξάρτηση από τον ELA. Τα ομόλογα ανανεώθηκαν το Μάιο, μειώνοντας ισόποσα την έκθεση των τραπεζών από τον ELA, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα των 21-22 δισ. ευρώ, στα οποία βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v