Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα για την ευρυζωνικότητα από την ΚτΠ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα ”Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας” που πραγματοποίησε η ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Money Show 2005.

Ημερίδα για την ευρυζωνικότητα από την ΚτΠ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα ”Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας” που πραγματοποίησε η ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Money Show 2005.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Δούκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, Στυλιανός Χριστάκος, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ ΚτΠ, Παναγιώτης Τσανάκας, Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕΔΕΤ, Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ και Σούλα Έβανς Γενική Διευθύντρια Εταιρικών & Οικιακών Πελατών, ΟΤΕ, Χρέη συντονιστή στο panel εκτέλεσε ο κ. Στάθης Χαϊκάλης, Πρόεδρος της e-Decathlon.

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας καθώς επίσης στελέχη εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της Πληροφορικής.

Τις εισηγήσεις άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε ότι αφορά την διείσδυση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Αναφέρθηκε στη δυναμική που πρέπει να αναπτυχθεί από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η πολυπόθητη ψηφιακή σύγκλιση να υλοποιηθεί με επιτυχία.

Σε ότι αφορά το έργο που υλοποιεί η ΚτΠ ”Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ’Σύζευξις’”, ο κ. Δούκας επισήμανε πως οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί δίνουν τη δυνατότητα για κάλυψη όλου του πληθυσμιακού φάσματος με παράλληλη μείωση του ψηφιακού αποκλεισμού.

Όπως σημείωσε σχετικά, η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Από τη πλευρά του ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΚτΠ, κ. Στέλιος Χρηστάκος, μίλησε για το κρίσιμο στοίχημα, αυτό της απόκτησης υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Ίντερνετ παντού, αλλά και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τους πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω ζήτηση. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέσω πρόσκλησης θα δημιουργηθούν 84 επιδεικτικά σημεία σε όλη τη χώρα για την ευρυζωνικότητα με πανελλαδικής εμβέλειας πρόσβαση. Τέλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις του Ε.Π. ΚτΠ τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Π. Τσανάκας, πρόεδρος της ΕΔΕΤ αναφέρθηκε στα Εθνικά και Εκπαιδευτικά Δίκτυα (NRENS), τη φιλοσοφία τους και τον τρόπο λειτουργία τους. Αναφερόμενος δε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ανάπτυξη των δικτύων έκανε ειδική μνεία στην αναβάθμιση των γραμμών πρόσβασης σε Gbps, στην ενίσχυση και ενθάρρυνση της ζήτησης και τέλος στη βελτίωση της εσωτερικής δικτυακής υποδομής των ιδρυμάτων.

Ο κ. Π. Τζωρτάκης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ αναφέρθηκε με τη σειρά του στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επενδύσεων μέσω του ανταγωνισμού, τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης του Ιντερνετ και τους περιορισμένους εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε, ο μέσος όρος αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 0,6%, τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται η ανάπτυξη του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των απαραίτητων επενδύσεων για την εξάπλωση του Ιντερνετ στη χώρα μας. Τέλος τόνισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ενώ υπογράμμισε την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕΤΤ.

Τέλος, η κ. Σούλα Έβανς, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών & Οικιακών Πελατών, ΟΤΕ Α.Ε. σημείωσε πως η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να γίνει αφορά στον χώρο της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η ευθύνη είναι συνολική. ”Η ευρυζωνικότητα είναι μονόδρομος”, υποστήριξε ενώ εξέφρασε τη πεποίθηση της ότι η ΚΤΠ Α.Ε. μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας στην ελληνική κοινωνία.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά των πολιτών, αλλά και στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v