Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Betanet: Σε εξέλιξη αναδιάρθρωση δανεισμού

Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού της βρίσκεται η Betanet, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, που δεν υπερβαίνουν τα 450 χιλ. ευρώ.

Betanet: Σε εξέλιξη αναδιάρθρωση δανεισμού
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού της βρίσκεται η Betanet, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, που δεν υπερβαίνουν τα 450 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της Betanet έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια του δημοσιευθέντος την 1η Αυγούστου 2008 δελτίου της Εταιρείας μας και σε απάντηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 28357/1.8.2008 επιστολής σας, θα θέλαμε με την παρούσα να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

1. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά στην επίτευξη βελτιωμένων όρων χρηματοδότησης και αποπληρωμής, προκειμένου να διευκολύνουν την Εταιρεία να εστιάσει στο βέλτιστο ταμειακό προγραμματισμό της λειτουργικής της δραστηριότητας και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εισπράξεις των πιστοποιήσεών της. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2008.

Για την διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής η Εταιρεία ερευνά όλους τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει (στο Σχηματάρι και Κομοτηνή), και ιδίως ενδεικτικώς την παροχή σχετικών εμπραγμάτων εξασφαλίσεων προς τις πιστώτριες Τράπεζες. Το γεγονός αυτό δεν έχει οιαδήποτε επίπτωση στην μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Εταιρείας.

Η διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι η αναφερθείσα χρηματοοικονομική επιβάρυνσή της την τρέχουσα χρήση θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα καθώς και στην κερδοφορία της Εταιρείας, η οποία όμως την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί, ενώ επιπρόσθετα δυσχεραίνει τον ταμειακό προγραμματισμό της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της.

2. Η διοίκηση της Εταιρείας μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης και κινητής περιουσίας που διαθέτει και της αναμενόμενης είσπραξης καθυστερημένων πιστοποιήσεων, συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ρευστότητας της, η οποία ρευστότητα κατά την παρούσα χρονική στιγμή παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα , λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις εισπράξεις από έργα που έχει εκτελέσει η Εταιρεία σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις εξωγενών παραγόντων (ιδίως αύξηση πρώτων υλών και τιμών πετρελαίου), οι οποίοι δυσχεραίνουν την υλοποίηση του ταμειακού προγραμματισμού της Εταιρείας.

Ενεκα των προβλημάτων αυτών υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές της Εταιρείας προς προμηθευτές, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το ποσό των 450 χιλ. Ευρώ. Οι παραπάνω οφειλές κατέστησαν οριστικά ληξιπρόθεσμες εντός του τελευταίου δεκαημέρου και εκτιμάται ότι θα εξοφληθούν εντός του Σεπτεμβρίου 2008. Οι λοιπές τρέχουσες υποχρεώσεις εξυπηρετούνται κανονικά έστω και με ορισμένες καθυστερήσεις.

3. Η διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας συνίσταται στην δυνατότητα της εταιρείας να δημιουργεί αντικείμενο βασιζόμενη κυρίως σε παροχή υπηρεσιών, αναφορικά με σύνθετα έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό, λόγω της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει σε ιδιαίτερα συστήματα προκατασκευής (όπως σύστημα BETATYP), με αποτέλεσμα αφενός μεν να αυξάνει τα περιθώρια της μικτής κερδοφορίας της και αφετέρου να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που συνδέονται με την εκτέλεση εργολαβιών.

4. Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Εταιρείας από έργα των οποίων έχει αναλάβει την εκτέλεση ανέρχεται συνολικά σε 24 εκ. Ευρώ, περίπου κατανέμεται δε αυτό ως ακολούθως:

α) 17,0 εκ. Ευρώ από έργα εσωτερικού
β) 7,0 εκ. Ευρώ από ιδιωτικά έργα εξωτερικού,(εκ των οποίων τα 5,8 εκ. Ευρώ αφορούν σε νέο σημαντικό έργο, το οποίο έχει ήδη ανατεθεί στην Εταιρεία και βρίσκεται σε φάση υπογραφής της σύμβασης).

5. Δεν υφίσταται έτερο γεγονός το οποίο να επιφέρει σημαντική μεταβολή στην περιουσιακή και οικονομική θέση της Εταιρείας".

Σημειώνεται ότι σε πρωινό δημοσίευμα, το euro2day.gr ανέφερε:

Betanet: Γιατί άνοιξε θέμα αναχρηματοδότησης - Οι υποθήκες και οι ληξιπρόθεσμες

Με μια κίνηση-ματ η διοίκηση της Betanet πέταξε την περασμένη Παρασκευή το μπαλάκι της αναχρηματοδότησης των δανείων στις πιστώτριες τράπεζές της, θέτοντας δημόσια το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της και επιχειρώντας, σύμφωνα με τραπεζίτες, να καταστήσει έτσι αναγκαστική τη συζήτηση αναχρηματοδότησης.

Με την έναρξη του Αυγούστου και ενόσω οι επικεφαλής τμημάτων corporate των μεγάλων τραπεζών απολαμβάνουν τη θερινή ραστώνη, η διοίκηση της Betanet με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ζήτησε τη συνολική επαναξιολόγηση των δανείων της αθροιστικού ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με πληροφοριές, μεταξύ των τραπεζιτών ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι η εταιρία αντιμετώπιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης δανεισμού, παρά την αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει και τις κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς της με πώληση θυγατρικών και άλλων assets.

Η δύσκολη κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και από την αγορά, ενώ μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση της εισηγμένης στο euro2day.gr είχαν φτάσει ανώνυμες καταγγελίες περί προβλημάτων και απόφασης των τραπεζών να διασφαλίσει κάθε μία μόνη της τις περισσότερες εγγυήσεις για τις χορηγήσεις της.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, εδώ και μερικούς μήνες οι πιστώτριες τράπεζες της Betanet (EFG Eurobank, EΤΕ, Κύπρου, Εμπορική κ.ά.) είχαν ξεκινήσει τις επαφές με τη διοίκηση της κατασκευαστικής για την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 18,8 εκατ. ευρώ.

Αφορμές ήταν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του δανεισμού από την πλευρά της εισηγμένης και η ανάγκη των τραπεζών να λάβουν μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατέστη σαφές ότι οι τράπεζες προτίθεντο να αναχρηματοδοτήσουν το κοινό ομολογιακό δάνειο εφόσον η Betanet δεχόταν να μπει υποθήκη στο ακίνητο του Σχηματαρίου, όπου διατηρεί το βιομηχανοστάσιό της.

Παρά το δυσχερές, γενικώς, κλίμα, διαφαινόταν ότι θα υπάρξει συμφωνία από το σύνολο των εμπλεκόμενων τραπεζών, καθώς η αξία του ακινήτου παρείχε σημαντική εξασφάλιση. Μόνο που από κάποιες τράπεζες υπήρχε η απαίτηση να μπουν υποθήκη και άλλα ακίνητα -μικρότερης αξίας- της Betanet.

To κλίμα άρχισε να ανατρέπεται όταν έγινε γνωστό ότι μία από τις πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης εξασφάλισε μόνη της ως υποθήκη για υφιστάμενο δανεισμό έκταση της Betanet στη Β. Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές.

Και επιδεινώθηκε περισσότερο όταν παρά την αντίθεση (κάποιων) τραπεζών η διοίκηση εισηγήθηκε τη διανομή μερίσματος χρήσης 2007, ύψους 0,016 ευρώ ανά μετοχή.

Τα δύο γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ των -πιστωτριών- τραπεζών να επικρατήσουν διασπαστικές τάσεις. Οι έχουσες μικρότερη έκθεση στην Betanet άρχισαν να κινούνται αυτόνομα και ήδη μία εξ αυτών έχει καταστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ληξιπρόθεσμες τις απαιτήσεις της. Ο κλοιός άρχισε να κλείνει και οι μεγάλοι δανειοδότες της Betanet να ανησυχούν μήπως υπάρξουν δεσμεύσεις των περιουσιακών της στοιχείων μεμονωμένα από άλλες τράπεζες.

Η κίνηση της διοίκησης της Betanet να ζητήσει η ίδια την επαναξιολόγηση των δανείων της γύρισε την υπόθεση ανάποδα. Τώρα που το πρόβλημα είναι δημοσιοποιημένο, οι τράπεζες εικάζεται ότι θα αναγκαστούν να καθίσουν και πάλι όλες μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αρχικό θέμα την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος κοινού ομολογιακού δανείου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Betanet θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης των όρων χρηματοδότησής της από τις τράπεζες, σε μια περίοδο όπου είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί αυτόματα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους χρήματος λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η ανακοίνωσή της, δε, τονίζει: "Η κατά τα άνω επαναξιολόγηση καθίσταται αναγκαία αφενός μεν λόγω των γενικότερα αρνητικών συνθηκών που διαμορφώνονται ιδίως στην ημεδαπή αγορά και έχουν ως άμεση συνέπεια τη σημαντική και εν πολλοίς δυσβάστακτη χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρίας, αφετέρου δε στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δυνατότητας που διαθέτει η εταιρία να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτής σε σύνθετα έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό".

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναλύοντας τις δυσχερείς επιχειρηματικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την αναχρηματοδότηση με βελτίωση των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Υπό τις παρούσες επιχειρηματικές συνθήκες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αναμενόμενη συμβασιοποίηση ιδιωτικών έργων στο εσωτερικό, κρίνεται απολύτως αναγκαία η αναδιάρθρωση του δανεισμού αυτού μέσω και της αξιοποίησης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρία, με στόχο τη διασφάλιση και ει δυνατόν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας ιδίως σε επίπεδο έργων και συνεργασιών που διεκδικεί την περίοδο αυτή στη διεθνή αγορά, μέσω της μειώσεως του καθημερινού κόστους λειτουργίας της".

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στην επιχείρηση συνοδεύτηκαν και από την πτώση της τιμής της μετοχής, την οποία επέτεινε η έξοδος -με ζημίες- από το χαρτί, "λόμπι" που στο πρόσφατο παρελθόν είχε ασχοληθεί ενεργά με τίτλους όπως αυτοί του Λιβάνη και του Ικτίνου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η Betanet υπήρξε και το κύκνειο άσμα του εν λόγω "λόμπι", καθώς μετά τη Λιβάνης έγραψε νέες ζημίες, αποδυναμώνοντας πλήρως την ακτίνα δράσης του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v