EFG: Μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman, AIG

Μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman και AIG έχει η Eurobank στα ίδια χαρτοφυλάκια. Στα 18 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις κεφαλαίων ιδιωτών σε τίτλους Lehman Brothers από το Private Banking και στα 30 εκατ. από την EFG AΕΔΑΚ.

EFG: Μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman, AIG

Μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman Brothers και AIG έχει η Eurobank στα ίδια χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 18 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι επενδύσεις κεφαλαίων ιδιωτών σε τίτλους Lehman Brothers από το Private Banking και στα 30 εκατ. από την EFG AΕΔΑΚ.

Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στην AIG, τόσο η Τράπεζα όσο και πελάτες της, είτε απευθείας είτε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν έχουν καμιά έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας.

Σε ό, τι αφορά στην Lehman, επισημαίνεται ότι μέχρι και την παραμονή της ανακοίνωσης πτώχευσής της, η τράπεζα βαθμολογείτο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με πολύ υψηλή πιστοληπτική ικανότητα Α.

Οι πελάτες του Private Banking που επέλεγαν επενδυτικά προϊόντα της Lehman γνώριζαν ότι επένδυαν στην τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική αμερικανική τράπεζα και σε μια από τις ασφαλέστερες και πιο κερδοφόρες διεθνείς τράπεζες. Τα ίδια κεφάλαια της Lehman ανήρχοντο σε 26 δισ. δολάρια, το ενεργητικό της σε 640 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη για το 2007 σε 4,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τράπεζα Eurobank EFG και οι θυγατρικές της έχουν μηδενική έκθεση σε χρεόγραφα Lehman στα ίδια χαρτοφυλάκια.

Η ασφαλιστική εταιρία Eurolife έχει επίσης μηδενική έκθεση σε τέτοια προϊόντα.

Στον τομέα του Private Banking, σε σύνολο υπό διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών πελατών ύψους 9 δισ. Ευρώ, σε χρεόγραφα Lehman έχουν κατ’ αρχήν επενδυθεί από ιδιώτες πελάτες συνολικά μόνο 18 εκ. ευρώ. Εξ αυτών ενδεχομένως ένα μέρος είχε ήδη πωληθεί δευτερογενώς ή έχει γίνει αντιστάθμιση κινδύνου.

Σε ατομικό επίπεδο, οι τοποθετήσεις αυτές καταλαμβάνουν πολύ περιορισμένο ποσοστό του κάθε ατομικού χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγάλη διασπορά επενδύσεων που ακολουθεί η τράπεζα με στόχο τον περιορισμό των αναλαμβανόμενων δυνητικών κινδύνων.

Η EFG ΑΕΔΑΚ έχει επενδύσει σε ομόλογα Lehman μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, 30 εκ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7 εκ. ευρώ έχουν ασφαλιστεί προ της πτώχευσης της τράπεζας με αποτέλεσμα η τελική έκθεση να περιορίζεται σε 23 εκ. ευρώ. Το ποσοστό έκθεσης των ΑΚ σε ομολογίες Lehman σε τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλό 0,20% επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Η απομείωση της αξίας της επένδυσης αυτής έχει ήδη αποτυπωθεί στην αξία του μεριδίου των συγκεκριμένων ΑΚ που αποτιμώνται καθημερινά σε τιμές αγοράς οι οποίες δημοσιεύονται επίσημα.

Όπως επισημαίνουν και οι διεθνείς αναλυτές, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα Lehman δεν έχουν μηδενική αξία καθώς η ρευστοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει περίπου το 50 – 60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ποσοστό που θα αυξηθεί στην περίπτωση εγκρίσεως του σχεδίου Πόλσον.

Επίσης, η Eurobank βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της στους οποίους παρέχει εκτός από πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη στις τυχόν διεκδικήσεις τους έναντι της Lehman Brothers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v