Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΤΖΚ: «Μαχαίρι» στα έξοδα στο business plan

"Μαχαίρι" στα έξοδα τόσο τα γενικά βιομηχανικά όσο και τις δαπάνες διοίκησης προβλέπει το νέο business plan της Αρ. Πετζετάκις το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγο στους ομολογιούχους της ιστορικής βιομηχανίας.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΠΕΤΖΚ: «Μαχαίρι» στα έξοδα στο business plan
"Μαχαίρι" στα έξοδα τόσο τα γενικά βιομηχανικά όσο και τις δαπάνες διοίκησης προβλέπει το νέο business plan της Αρ. Πετζετάκις το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγο στους ομολογιούχους της ιστορικής βιομηχανίας.

Βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου της εισηγμένης, μετά την καταστροφική περυσινή χρονιά είναι η εξεύρεση αναγκαίας ρευστότητας για κεφάλαιο κίνησης. Το 2008 "κάηκε" το σύνολο σχεδόν των 17,5 εκατ. ευρώ του κεφαλαίου κίνησης με το οποίο είχε "προικοδοτηθεί" από τους πιστωτές της η Πετζετάκις με την κερδοφορία της εταιρίας να καταγράφει δραματική πτώση.

Ο όμιλος Πετζετάκις έκλεισε το 2008 με EBITDA μόλις 3,3 εκατ. ευρώ, ζημιογόνο αποτέλεσμα και πωλήσεις 151 εκατ. ευρώ . Η μητρική παρουσίασε αρνητικά EBITDA ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν και τα EBITDA της Petzetakis Africa. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε δηλαδή στο 2,2% επί των πωλήσεων, πολύ χαμηλότερα από τις ελάχιστες καλύψεις που έχουν θέσει οι ομολογιούχοι.

Η νέα διοίκηση της εισηγμένης για να αναστρέψει την κατάσταση προχωρά, όπως προβλέπει το νέο business plan που παρουσιάστηκε στους ομολογιούχους, σε δραστική περικοπή εξόδων. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση των γενικών βιομηχανικών εξόδων φέτος κατά 2,9 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών προωθούνται, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, στην Petzetakis Africa. Το 60% περίπου των 2,9 εκατ. ευρώ θα περικοπούν από τη θυγατρική της εισηγμένης στη Νότιο Αφρική καθώς υπάρχουν περιθώρια σημαντικής μείωσης του κόστους και βελτίωσης της παραγωγικότητάς της.

Πέραν των 2,9 εκατ. ευρώ προβλέπεται να μειωθούν και οι δαπάνες διοίκησης κατά 2,4 εκατ. ευρώ με μείωση των αμοιβών των στελεχών διοίκησης και την υιοθέτηση μικρότερου διοικητικού σχήματος. Επιπλέον, όφελος σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης αναμένεται και από τη σημαντική πτώση που έχουν ήδη καταγράψει οι τιμές των πρώτων υλών.

Το ερωτηματικό βέβαια για τα οφέλη από την πτώση των α΄ υλών έγκειται στην πορεία της ζήτησης. Η διοίκηση της Πετζετάκις περιέγραψε στους ομολογιούχους της τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές της και ανέπτυξε ένα συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο το οποίο προβλέπει για φέτος πωλήσεις ομίλου αντίστοιχες αυτών του 2008 με ενίσχυση του μεριδίου της σε κάποιες αγορές ( π.χ. Ελλάδα).

Προειδοποίησε, πάντως, τους πιστωτές της ότι αν η ζήτηση διεθνώς υποχωρήσει για όλο το έτος κατά 20% με 25% τότε και ο στόχος των πωλήσεων θα είναι δύσκολα εφικτός. Επιπλέον, προειδοποίησε τους πιστωτές της ότι η εταιρία έχει ανάγκη να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής της και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κατευθυνθεί το σύνολο των κεφαλαίων που θα εξασφαλιστούν από τις περικοπές σε κόστη και στην πτώση των α΄ υλών.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση της Πετζετάκις έχει ήδη ζητήσει από τον Δεκέμβριο την πτωτική αναθεώρηση των καλύψεων δανείων από τους ομολογιούχους της λόγω της εκτροπής στα μεγέθη που υπήρξε το 2008. Στόχος της είναι πέσουν κατά 20% οι ελάχιστοι αριθμοδείκτες προκειμένου να μην επικρέμαται διαρκώς η απειλή μη εκπλήρωσης των καλύψεων.

Στην έκτακτη συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Credit Renaissance και του έτερου distress fund καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για τη λήψη αποφάσεων. Παραβρέθηκε δε και το δικηγορικό γραφείο του οποίου πελάτης είναι η Credit Renaissance που έθεσε ξανά το θέμα της παράνομης απομάκρυνσης του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Σπανουδάκη. Μετά την παρουσίαση η διοίκηση της Πετζετάκις αποχώρησε και η γενική συνέλευση των ομολογιούχων συνεχίζεται με συζήτηση του νέου business plan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v