Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Πίεση σε EBITDA 2008 και στο Q1 2009

Ισχυρή πίεση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά το δ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης δέχτηκε ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης ως συνέπεια του κυκλώνα της κρίσης. Διάθεση για νέα περίοδο χάριτος από πιστωτές. 

  • του Χρήστου Κίτσιου
Μαΐλλης: Πίεση σε EBITDA 2008 και στο Q1 2009
Ισχυρή πίεση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά το δ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης δέχτηκε ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης ως συνέπεια του κυκλώνα της κρίσης, καθώς μετά τον Οκτώβριο υπήρξε κάθετη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και ελεύθερη βουτιά στις παραγγελίες ειδών ομαδοποιημένης συσκευασίας.

Η μεγάλημείωση των παραγγελιών εκδηλώθηκε στη Μαΐλλης ήδη από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρίας να εκπονήσει και να εφαρμόσει πρόγραμμα διαθεσιμότητας προσωπικού, το οποίο παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου για το εργοστάσιο των Οινοφύτων (μεταλλική ταινία περίδεσης).

Η μείωση του βαθμού απασχόλησης και της παραγωγής αύξησε τα σταθερά έξοδα και δυσκόλεψε τη μείωση αποθεμάτων που είχαν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές. Η Μ. Ι. Μαΐλλης για να ξεστοκάρει αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πωλήσεις κάτω του κόστους μειώνοντας το ύψος των αποθεμάτων της και περιορίζοντας την ανάγκη σχηματισμού υψηλής πρόβλεψης για απομείωση αποθεμάτων.

Η πτώση των πωλήσεων, η αύξηση στα σταθερά κόστη και οι ζημιογόνες πωλήσεις πίεσαν τη λειτουργική κερδοφορία του δ΄ τριμήνου. Η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης έχει ανακοινώσει ήδη ότι το ενοποιημένο EBITDA του Νοεμβρίου 2008 ανήλθε σε ζημία 0,3 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων μη πραγματοποιηθέντων χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών και μη ταμειακών μεγεθών ύψους -0,8 εκατ. ευρώ.

Ζημιογόνο προβλέπεται να είναι και το EBITDA του Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2008 ο όμιλος να εμφανίσει EBITDA χαμηλότερα των 14 εκατ. ευρώ.

Η χαμηλή επίδοση EBITDA για το 2008 δεν φαίνεται να αποτελεί πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους του ομίλου, οι οποίες έχουν λάβει άτυπη παράταση (έληγαν στις 16 Ιανουαρίου).

Μεταξύ της πλειονότητας των πιστωτών του ομίλου εκφράζεται η διάθεση να υπάρξει νέα περίοδος χάριτος 18 μηνών που θα επιτρέψει στο πρόγραμμα επιχειρησιακής αναστροφής να λειτουργήσει.

Με τα Οινόφυτα να λειτουργούν το πολύ στο 50% της δυναμικότητάς τους και το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου της φετινής χρήσης, το α΄ τρίμηνο ενδέχεται να είναι επίσης ζημιογόνο σε επίπεδο EBITDΑ μια και υπήρξαν πωλήσεις κάτω του κόστους για ξεστοκάρισμα προϊόντων και αποθεμάτων. Το πόσο κακό θα είναι το α΄ τρίμηνο θα κριθεί από την επίδοση του Μαρτίου.

Ήδη οι μονάδες της Μ. Ι. Μαΐλλης στο εξωτερικό (Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία) λειτουργούν με υψηλότερο ρυθμό απασχόλησης από τις ελληνικές, ενώ αυξάνονται και οι παραγγελίες για τσέρκι και η μονάδα των Οινοφύτων αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει σημαντικά τον βαθμό απασχόλησης της παραγωγικής της δυναμικότητας από τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v