ΔΕΗ: Aλχημείες και στην απάντηση για colpo grosso

Μία εβδομάδα μετά το θέμα που μετέδωσε το euro2day.gr για το πώς η ΔΕΗ κερδίζει από τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά η Επιχείρηση απαντά, χωρίς όμως όλα τα στοιχεία.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Aλχημείες και στην απάντηση για colpo grosso
Μία σχεδόν εβδομάδα μετά το θέμα που μετέδωσε το euro2day.gr για το πώς η ΔΕΗ κερδίζει από τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά η Επιχείρηση απαντά, χωρίς όμως να δίνει όλα τα στοιχεία.

Κρίνεται συνεπώς σκόπιμο να επανέλθει το euro2day στο θέμα με βάση, αυτή τη φορά, την ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ.

Καταρχήν, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι «η σημαντική μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) το τελευταίο διάστημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων», παραθέτοντας στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίνει όμως μήλα με πορτοκάλια. Γιατί δίνει στοιχεία για χώρες με διαφορετικό μίγμα καυσίμων από την Ελλάδα, παραλείποντας να δώσει τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Τουρκίας, δύο χωρών που προσομοιάζουν στο ελληνικό Σύστημα και των οποίων η ΟΤΣ είναι κατά πολύ υψηλότερη από την ελληνική, προφανώς γιατί εκεί δεν χωρούν αλχημείες.

Συγκεκριμένα, στη Σκανδιναβία σχεδόν το 100% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από την υδραυλική παραγωγή, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μίγμα υπάρχουν και τα πυρηνικά, το ίδιο και στη Γαλλία και στην Ισπανία, στη Γερμανία το ενεργειακό μίγμα συμπεριλαμβάνει κάρβουνο, λιγνίτη και πυρηνικά, στην Ολλανδία πυρηνικά και κάρβουνο και στην Πολωνία κάρβουνο.

Αντίθετα, στην Ιταλία το ενεργειακό μίγμα αποτελείται από το φυσικό αέριο, το κάρβουνο και τα νερά και η ΟΤΣ κινείται στα 77 ευρώ ανά MWh, ενώ στην Τουρκία με ίδιο ενεργειακό μίγμα όπως η Ελλάδα, ήτοι φυσικό αέριο, λιγνίτη και νερά, η ΟΤΣ είναι στα 80 ευρώ ανά MWh, όταν στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, έως τις 17 Φεβρουαρίου, μειώθηκε στα 52,6 ευρώ ανά MWh. Όμως, οι δύο αυτές χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ. Για ποιον λόγο άραγε;

Να δούμε τώρα τις αιτιάσεις της ΔΕΗ για την υδραυλική παραγωγή της και πώς τη διαχειρίζεται η Επιχείρηση. Καταρχήν, είναι σωστό αυτό που επισημαίνει ότι «η αυξημένη υποχρεωτική υδραυλική παραγωγή κατά το τελευταίο διάστημα αποτελεί επιβεβλημένη ενέργεια από πλευράς της ΔΕΗ, λόγω της υψηλής στάθμης των ταμιευτήρων της, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών και για την ασφάλεια των φραγμάτων».

Ο Κώδικας για τη Διαχείριση του Συστήματος πράγματι αναφέρεται στο ζήτημα της υπερχείλισης. Όμως η ΔΕΗ αφήνει τα νερά να περάσουν από υδροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή αφήνει τα υποχρεωτικά νερά ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που περιγράφει για να διαχειριστεί τις εισροές υδάτων τους επόμενους μήνες;

Ο Κώδικας επίσης επιτάσσει να χρησιμοποιούνται μεν τα νερά, αλλά όχι σε ώρες αιχμής, και επομένως να περιορίζει με αυτόν τον τρόπο την ΟΤΣ, αλλά για την κάλυψη των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και τεχνικών - λειτουργικών αναγκών του συστήματος ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι προσφέρει «το υπόλοιπο υδροηλεκτρικό δυναμικό -πέραν του υποχρεωτικού για την αποτροπή κινδύνων πλημμυρών και ασφάλειας φραγμάτων- σε τιμή που είναι υψηλότερη ακόμη και από την τιμή της πιο ακριβής θερμικής μονάδας της». Γιατί τότε η τιμή της ΟΤΣ δεν ανταποκρίνεται στην τιμή της πιο ακριβής μονάδας της που είναι ο Άγιος Γεώργιος στο Κερατσίνι; Αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε η ΟΤΣ θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 80 - 85 ευρώ ανά MWh.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί. Ο Κώδικας επίσης επιτάσσει να αντανακλάται η τιμή που προσφέρει κάθε παραγωγός στο πραγματικό μεταβλητό κόστος. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έλεγξε ο ΔΕΣΜΗΕ τους συμμετέχοντες στην αγορά για να εξακριβώσει εάν οι προσφορές τους αντανακλούν το πραγματικό μεταβλητό κόστος;

Ποιος είναι ο ρόλος της ΡΑΕ σε αυτό το θέμα; Πώς θωρακίζεται η αγορά από κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης οποιουδήποτε παίκτη;

Θα το επαναλάβουμε. Αυτό το οποίο έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της ΟΤΣ δεν είναι ούτε τόσο η υδραυλική παραγωγή ούτε τα φθηνά καύσιμα.

Οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου επίλυσης από 1-1-2009 του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού. Σε αυτόν τον νέο τρόπο λαμβάνονται υπόψη τα τεχνικά ελάχιστα των θερμοηλεκτρικών μονάδων. Βάσει του κώδικα η ελάχιστη παραγωγή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 60%. Έχει γίνει έλεγχος από τον ΔΕΣΜΗΕ ή τη ΡΑΕ εάν τα τεχνικά ελάχιστα των θερμοηλεκτρικών μονάδων που δηλώνονται από τη ΔΕΗ ή τους ανεξάρτητους παραγωγούς είναι σύμφωνα με τον Κώδικα;

Τι κάνει η ΔΕΗ; Χειραγωγεί τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό μέσω της προσφοράς ενέργειας μονάδων στο ελάχιστο κόστος καυσίμου και όχι στο πραγματικό μεταβλητό κόστος, την καθημερινή δήλωση στον ΗΕΠ όλης της υδραυλικής δυναμικότητάς της και την κατάχρηση της υποχρεωτικής λειτουργίας των νερών, δηλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες που προβλέπονται στον Κώδικα (άρθρο 29).

Ας σημειωθεί ότι στον ΔΕΣΜΗΕ η ΔΕΗ ελέγχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή, ενώ μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ανήκει στη ΔΕΗ και εργασιακά εκπροσωπείται από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Προφανώς γι' αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ εφαρμόζει επιλεκτικά την απόφαση 76/2007 της ΡΑΕ σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημοσιεύσεις στοιχείων του ΗΕΠ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v