Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Οι στρατηγικές προτεραιότητες για το 2009

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Τρ. Κύπρου για το 2009 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας, στην πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία και στη διαχείριση κινδύνων.

Κύπρου: Οι στρατηγικές προτεραιότητες για το 2009
Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρώτος γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, κ. Γιάννης Κυπρή, συναντήθηκε στις 10 Μαρτίου 2009 με θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση αναλύθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 καθώς και οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος.

Το Συγκρότημα διατήρησε τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2008 ανήλθαν σε €502 εκατ. επιτυγχάνοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25,1%.

Επίσης, το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του, με τον δείκτη κόστος προς έσοδα για το έτος 2008 να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (44,9%), όπως και την ισχυρή ρευστότητά του, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται στο 90%.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2009, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε την καταβολή τελικού μερίσματος €0,12 ανά μετοχή. Το σύνολο του προτεινόμενου μερίσματος μαζί με το προμέρισμα €0,15 κατά μετοχή που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2008 ανέρχεται σε €0,27 ανά μετοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπρή, οι επιδόσεις του Συγκροτήματος για το 2008 παρά την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβεβαιώνουν τον ορθό προγραμματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία το Συγκρότημα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Επίσης, σημειώθηκε ότι το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και παράλληλα έχει περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων, ενώ το ενεργητικό του χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από καταθέσεις πελατών.

Το Συγκρότημα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και λαμβάνει μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων και για την αποτελεσματική θωράκισή του.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2009 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητάς του, στην ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και του περιορισμού των εξόδων, στην πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Η παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών αποτελεί συνέχεια των παρουσιάσεων της Τράπεζας Κύπρου με στόχους την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την ανάλυση των μεγεθών και προοπτικών του Συγκροτήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v