Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδραση: Ζημιογόνο και άνευ μερίσματος το 2008

Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα της χρήσης του 2008 για την κατασκευαστική εταιρία Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, η οποία για το λόγο αυτό – και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – δεν θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Εδραση: Ζημιογόνο και άνευ μερίσματος το 2008
Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα της χρήσης του 2008 για την κατασκευαστική εταιρία Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, η οποία για το λόγο αυτό – και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – δεν θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Ειδικότερα, η περσινή χρονιά «έκλεισε» με ζημιές για την εισηγμένη, ενώ σε ενοποιημένη βάση εμφάνισε οριακά κέρδη που θα γνωστοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα. Σε ότι αφορά στον κύκλο εργασιών, αυτός διαμορφώθηκε περί τα 80 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο και κοντά στα 105 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Υπενθυμίζεται πως το 2007 η κατασκευαστική επιχείρηση είχε εμφανίσει τζίρο 100,6 εκατ. ευρώ (121,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλό της) και προ φόρων κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ (2,8 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση).

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως προκειμένου να εξισορροπήσει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2007, η Έδραση προχώρησε πέρυσι στην έκδοση νέων μετοχών που διένειμε δωρεάν στους μετόχους της.

Δύσκολο το φετινό πρώτο τρίμηνο

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά, καθώς – εκτός ραγδαίας μεταβολής των δεδομένων – προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης τεχνικής εταιρίας.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι από τα χειρότερα των τελευταίων ετών για την Έδραση λόγω του μικρού όγκου εργασιών και των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η εισηγμένη έχει αποφασίσει (όπως έχει αναφέρει το euro2day.gr εδώ και ένα μήνα) να μειώσει κατά τουλάχιστον 20% τις δαπάνες και να περιορίσει στα απολύτως αναγκαία τα επιχειρηματικά – επενδυτικά της «ανοίγματα», ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Επισημαίνεται πως η διοίκηση της Έδρασης στηρίζει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ανάληψη σημαντικού υπεργολαβικού έργου από τις κοινοπραξίες που έχουν συνάψει τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας (Ιόνια Οδός, Ε65, Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύρος – Τσακώνα και Κόρινθος –Τρίπολη – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη).

Ήδη, η εισηγμένη έχει αναλάβει τις πρώτες εργολαβίες, αλλά εντός του διμήνου Απριλίου – Μαίου ελπίζει να εξασφαλίσει τον κύριο όγκο των εργασιών στους εν λόγω αυτοκινητόδρομους.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v