Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Ζημιές 5,5 εκατ. ευρώ το 2008

Ζημιές 5,5 εκ. ευρώ σημείωσε η Αγροτική Ασφαλιστική το 2008, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων ενισχύθηκε 3%.

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Ζημιές 5,5 εκατ. ευρώ το 2008
Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων κατά 3% εργασιών πέτυχε η Αγροτική Ασφαλιστική κατά την χρήση του 2008, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων εμφανίζονται μειωμένα, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η κρίση των κεφαλαιαγορών, γεγονός που επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Αναλυτικότερα, η Εταιρία σημείωσε αύξηση κατά 3% στην παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία ανήλθε στα 187,3 εκατ. ευρώ έναντι 181,9 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής χρήσης. Η παραγωγή αντιστοιχεί σε 63,7 εκ. ευρώ ασφαλίσεων ζωής και 123,6 εκ. ευρώ ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρίας ήταν θετικά και ανήλθαν σε 308 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 16,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν αρνητικά και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6.6 εκ. ευρώ έναντι κερδών 14 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση.

Η μείωση των κερδών στα προ φόρων αποτελέσματα οφείλεται κυρίως στις αρνητικές επιπτώσεις επί του "εμπορικού χαρτοφυλακίου" τόσο από χρηματιστηριακές πράξεις όσο και από την αποτίμηση αυτού λόγω και της γενικότερης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς επίσης και από την επιβάρυνση της περιόδου με 3,4 εκατ. ευρώ από παρακρατούμενους φόρους τόκων παρελθόντων ετών που οριστικά δεν συμψηφίστηκαν λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών ζημιών.

Οι φόροι ύψους 6.983 χιλ. ευρώ που επιβαρύνουν τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης προέρχονται αφ’ ενός μεν από τον φόρο που προέκυψε ποσού 1.900 χιλ. ευρώ από την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου των ετών 2002-2007 και αφ’ ετέρου κατά το ποσό 5.083 χιλ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού κυρίως προέρχεται από την σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας, όπως ανακοινώθηκε, που από το 2014 θα είναι 20% και η οποία μείωση επηρέασε τον αναβαλλόμενο φόρο επί των ασφαλιστικών προβλέψεων.

Ως προς τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρίας τα κέρδη ανήλθαν σε 1.547 χιλ. ευρώ έναντι 18.266 χιλ. ευρώ την αντίστοιχο περσινή χρήση. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν αρνητικά και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 5.514 χιλ. ευρώ. έναντι κερδών 15.937 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρήση.

Το σύνολο των αποζημιώσεων ανήλθε στα 116,9 εκατ. ευρώ έναντι 101,9 εκατ. ευρώ (+14,7%) γεγονός το οποίο επηρέασε και το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εργασιών το οποίο ανήλθε σε 30,5 εκ. ευρώ έναντι 33 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση.

Οι Λειτουργικές Δαπάνες παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 5,3%, φθάνοντας στα 42,5 εκατ. ευρώ, χωρίς την έκτακτη επιβάρυνση από παρακρατούμενους φόρους προηγούμενων ετών.

Τα Έσοδα από Επενδύσεις, μειώθηκαν σε 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 21,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης για τους λόγους που αναφέρθηκαν και παραπάνω.

Στόχος της Διοίκησης είναι στο νέο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον, η ΑΤΕΑσφαλιστική σε στενή συνεργασία με τη μητρική ΑΤΕbank να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργοποίηση πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της ΑΤΕbank.

Κύρια επιδίωξη της Εταιρείας, αποτελεί η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η εξυπηρέτηση των πελατών, των συνεργατών και των μετόχων. Ως άμεσοι στόχοι τίθενται η μείωση των δαπανών, η απλοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία ευέλικτου σχήματος για τη προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών τόσο για τον απλό άνθρωπο, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Πρωταρχικό μέλημα είναι να καταστεί η ΑΤΕΑσφαλιστική δύναμη εμπιστοσύνης με την ανάλογη κερδοφορία όπως αρμόζει σε έναν μεγάλο οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v