Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 3+1 εισηγμένες παλεύουν με τη ρευστότητα

Τι σχεδιάζουν για φέτος Shelman, Κούμπας, Compucon και Σφακιανάκης - Ποιες μιλάνε για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, ποιες επαναδιαπραγματεύονται με τις τράπεζες και ποιες… εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: 3+1 εισηγμένες παλεύουν με τη ρευστότητα
Τι σχεδιάζουν για φέτος Shelman, Κούμπας, Compucon και Σφακιανάκης - Ποιες μιλάνε για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, ποιες επαναδιαπραγματεύονται με τις τράπεζες και ποιες… εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες.


Compucon: Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, συζητά με τράπεζες

Πτώση πωλήσεων από 6,8 σε 4,9 εκατ. και αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα (-483 χιλ. έναντι -1,32 εκατ. ευρώ) σημείωσε πέρυσι η Compucon επηρεαζόμενη από τη γενικότερη διεθνή κρίση.

Οι ορκωτοί ελεγκτές, πάντως, επισημαίνουν ότι η εισηγμένη θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων ύψους 870 χιλιάδων ευρώ, κυρίως λόγω επιχορήγησης που έλαβε η Compucon και τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά την επιστροφή της.

Η διοίκηση πάντως της εταιρίας δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της προκειμένου να αποτρέψει τη συγκεκριμένη επιστροφή.

Ανεξάρτητα πάντως από αυτά, η Compucon στις 31/12/2008 είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (173,8 χιλιάδες τόκοι και 252,8 χιλιάδες χρεολύσια), ενώ μέσα στην τρέχουσα χρήση θα κληθεί να καταβάλει προς αυτές επιπλέον 655 χιλιάδες ευρώ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Compucon προχώρησε στην εκπόνηση ενός νέου business plan προς τις δανείστριες τράπεζες, ζητώντας περαιτέρω ρύθμιση τόσο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της όσο και του υπολοίπου των δανείων της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ήδη υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, με σαφείς ενδείξεις εκ μέρους των τελευταίων να ευοδωθεί νέα ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.

Σφακιανάκης: Στα 370 εκατ. ο καθαρός δανεισμός, αλλά βλέπει ευκαιρίες!

Λειτουργικές ζημίες και εκτόξευση δανεισμού περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα του ομίλου Σφακιανάκη για το 2008.

Συγκεκριμένα, το EBIT μειώθηκε από τα 42,6 στα 15,8 εκατ. ευρώ, τα χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 18,6 εκατ. και για την επίτευξη προ φόρων κερδών ύψους 5,2 εκατ. χρειάστηκε η ύπαρξη έκτακτων κερδών 8 εκατ. από πωλήσεις συμμετοχών.

Το μπαράζ των περυσινών εξαγορών οδήγησε επιπλέον και σε εκτίναξη του καθαρού δανεισμού: οι μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από τα 100 στα 178 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες μειώθηκαν ελαφρά από τα 219,5 στα 217,1 εκατ., ενώ το ταμείο του εισηγμένου ομίλου περιορίστηκε από τα 47,1 στα 21,7 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός στις 31/12/2008 στα 373 εκατ. ευρώ!).
 
Προτεραιότητα της εισηγμένης για το 2009 είναι η μείωση του δανεισμού της και για τον σκοπό αυτόν έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες να περιορίζει σημαντικά τις παραγγελίες της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου άρχισε το πρώτο τρίμηνο με υποχώρηση της τάξεως του 30% - 35% και η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την αστάθειά της καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα παρουσιάσει σημεία ανάκαμψης από το β΄ εξάμηνο του 2009.

Η εισηγμένη επίσης, παρά τις τόσο υψηλές υποχρεώσεις της, διαβλέπει ευκαιρίες λόγω της κρίσης! Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι "κάτω από τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες θα υπάρξουν ευκαιρίες ιδιαίτερα ελκυστικές για τις σωστά δομημένες εταιρίες, γεγονός το οποίο αποτελεί και έναν από τους στόχους του ομίλου για το 2009".

Shelman: Συζητά με τράπεζες και για ΑΜΚ

Το 2008 ήταν δυσμενές έτος για τη Shelman καθώς λόγω της πτωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης οι πωλήσεις του εισηγμένου ομίλου μειώθηκαν στα 17,3 εκατ., το EBIT ήταν αρνητικό (-11,4 εκατ. ευρώ) και το τελικό αποτέλεσμα ζημιογόνο (-20,4 εκατ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά, η Shelman δεν αντιμετώπισε το 2008 πρόβλημα ρευστότητας, αφού έκανε χρήση των αχρησιμοποίητων πιστωτικών της ορίων (μακροπρόθεσμος δανεισμός από 64,1 σε 69,5 εκατ., βραχυπρόθεσμος από 33,3 σε 44 εκατ., ταμείο από 1,4 σε 0,6 εκατ.) και πέραν αυτού δανειστής ήταν και ο βασικός μέτοχος που κατέβαλε 4 εκατ. ευρώ.

Για το 2009 στόχοι του βασικού μετόχου είναι:

Πρώτον, να καταβάλει 6 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα 4 που κατέβαλε πέρυσι να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης με καταβολή μετρητών.

Δεύτερον, να συνδυαστεί η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου με ισόποση άνοδο της πιστωτικής γραμμής της εταιρίας από τις τράπεζες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα και η Shelman να αντεπεξέλθει με επιτυχία τις δυσκολίες της κρίσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η εταιρία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση της Shelman εκτιμά ότι η ύφεση θα ενταθεί στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, με σημάδια ανάκαμψης στο υπόλοιπο του 2009.

Κούμπας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ΑΜΚ τον Ιούνιο!

Σε αρνητικά ίδια κεφάλαια υποχρεώθηκε στις 31/12/2008 η Κούμπας Συμμετοχών λόγω των μεγάλων απωλειών στις οποίες υποχρεώθηκε το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο.

Πρόσθετο πρόβλημα της εισηγμένης είναι και ο υψηλός της δανεισμός , καθώς πολλές από τις επενδύσεις της χρηματοδοτήθηκαν από ξένα κεφάλαια.

Κατόπιν αυτών, βασικός στόχος της Κούμπας Συμμετοχών είναι να συνεχίσει μέσα στο 2009 να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις των ομολογιακών της δανείων και να μειώσει το ύψος του δανεισμού της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά τα μερίσματα που αναμένεται να εισπραχτούν από τις θυγατρικές της και από το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο (ξεχωρίζουν οι θέσεις σε MIG, Marfin Popular Bank, SingularLogic, ΔΕΗ, Μυτιληναίος κ.ά.).

Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστεί η πολιτική ρευστοποίησης συμμετοχών (ήδη έχουν πουληθεί η Eurobrokers και η εταιρία στη Ρουμανία).

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η εισηγμένη να θέσει κατά την τακτική της γενική συνέλευση το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά.

Πέραν του στόχου για βελτίωση της ρευστότητας, η Κούμπας θα αναζητήσει τη συμμετοχή σε νέα επενδυτικά projects σε κλάδους που προσφέρουν ευκαιρίες αλλά και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ακινήτων θυγατρικών της εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v