ΔΕΗ: Πλούσια η ατζέντα του σημερινού ΔΣ

Προς έγκριση αναμένεται να έρθει στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ το κείμενο του διαγωνισμού για τη μονάδα V της Πτολεμαίδας, η κατασκευή της οποίας θα προκηρυχθεί άμεσα. Τι εκτιμάται για το Q1.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Πλούσια η ατζέντα του σημερινού ΔΣ
Προς έγκριση αναμένεται να έρθει στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ το κείμενο του διαγωνισμού για τη μονάδα V της Πτολεμαίδας, η κατασκευή της οποίας θα προκηρυχθεί άμεσα.

Αντίθετα, τη νέα λιγνιτική μονάδα ΙΙ του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται να την κατασκευάσει σε συνεργασία με ιδιώτες και συγκεκριμένα, τη ΓΕΚ-Τέρνα.

Χθες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της ΔΕΗ η τεχνική αξιολόγηση των τεσσάρων προσφορών που υποβλήθηκαν για το έργο της μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η διοίκηση της ΔΕΗ είναι σε συζητήσεις με τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, με ένα μοντέλο συνεργασίας ανάλογο με αυτό που υιοθετήθηκε με τη Χαλυβουργική.

Να επισημανθεί ότι στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Επιχείρηση για το συγκεκριμένο έργο, ισχύος 420-450 MW, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έληγε και η σχετική προθεσμία.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η ΔΕΗ απέδιδε την έλλειψη ενδιαφέροντος στην αυξημένη ζήτηση για κατασκευή νέων μονάδων στην παγκόσμια αγορά, καθώς και στην τυποποίηση των μονάδων που προωθούνται για μονάδες πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει άδεια παραγωγής για τη Μελίτη, ενώ και η ΓΕΚ-Τέρνα εξασφάλισε στα τέλη του 2008 και από το ΥΠΑΝ άδεια παραγωγής για την πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα παραγωγής, ισχύος 460 MW στο δημοτικό διαμέρισμα Βεγόρας του Δήμου Φιλώτας, Φλώρινας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών έχει τεθεί η προοπτική συγχώνευσης των δύο μονάδων σε μία, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Υπό διερεύνηση είναι επίσης η τεχνολογία που θα επιλεγεί, όπως και το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση άμεση προτεραιότητα για τη ΔΕΗ αποτελεί το έργο της Πτολεμαϊδας, ενώ, για τη Μελίτη Φλώρινας υπάρχουν ακόμη πολλά να διευθετηθούν μέχρι την οριστική απόφαση. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα συνεργάζεται με τη ΔΕΗ.

Η αιχμιακή μονάδα του ομίλου Ήρων Ι έχει μισθωθεί από τη ΔΕΗ έως το 2010, ενώ πρόσφατα η Επιχείρηση ανέθεσε στην Τέρνα την προμήθεια και εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο, καθώς και τη συντήρηση των μονάδων της για μία 5ετία.
 
Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει αρκετές φορές ως τώρα ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες, εντούτοις, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ φέρονται αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, διαμηνύοντας ότι θα αντιδράσουν ιδιαίτερα σκληρά, αν η διοίκηση της Επιχείρησης αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή της Μελίτης ΙΙ με ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά, τώρα την μονάδα V της Πτολεμαϊδας, που περνάει σήμερα από το δ.σ. της ΔΕΗ, στο Business Plan της Επιχείρησης αρχικά προγραμματιζόταν ένα εργοστάσιο 450 MW. Στη σημερινή εισήγηση, ωστόσο, το project αφορά σε μονάδα 550-560 MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

Το έργο είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν νέο, αυτόνομο σταθμό, και όχι προσθήκη σε υφιστάμενο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετες υποδομές.
 
Ήδη, έχει ληφθεί απόφαση οι μονάδες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, συνολικής ισχύος 320 MW, καθώς και η μονάδα IV, ισχύος 300 MW, προβλέπεται να αποσυρθούν και στη θέση τους να κατασκευασθεί η μονάδα V. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30% πάνω από τον αντίστοιχο της Μελίτης ΙΙ, για το οποίο υπολογιζόταν σε 1500 ευρώ η Kwh.

---Δύο κ/ξ στη short list για τη Μεγαλόπολη

Δύο κοινοπραξίες τελικά, από τις τέσσερις αρχικά ενδιαφερόμενες, συμπεριλαμβάνονται στη short list για την κατασκευή της μονάδας V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, τεχνικά άρτιες κρίθηκαν οι προσφορές των, Ansaldo Energia Spa-Damco και Μέτκα-ΕΤΕΔΕ Α.Ε.

Αντίθετα, δεν εγκρίθηκαν οι προσφορές των JP ΑΒΑΞ και Τέρνα.

Χθες η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ απέστειλε στους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις αναμένεται να ανοίξουν εντός της επόμενης εβδομάδας και οι οικονομικές προσφορές των δύο εταιριών της short list.

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στις ενδιαφερόμενες εταιρίες και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις εκτιμάται από τη ΔΕΗ ότι οι οικονομικές προσφορές θα ανοιχθούν εντός της επόμενης εβδομάδος. Ωστόσο, για την ολοκλήρωση του έργου εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη ο αγωγός που θα φέρνει φυσικό αέριο στη μονάδα.

Πάντως, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει και θα εκχωρήσει στο Δήμο Μεγαλόπολης 400 στρ. από παλιές εγκαταστάσεις ορυχείων που διέθετε στην περιοχή, προκειμένου να μετατραπούν σε ΒΕΠΕ, επισήμως, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανεπίσημα, ωστόσο, για να καμφθούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το έργο.

---Κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ τα κέρδη που αναμένεται να ανακοινώσει εντός ολίγου η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Μετά από μια ζημιογόνα χρήση η Επιχείρηση επανέρχεται σε κερδοφόρα τροχιά, γεγονός που οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, φέτος από την αρχή του έτους είναι μια πολύ καλή χρονιά υδροηλεκτρικής παραγωγής, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, γεγονός που επέτρεψε στη ΔΕΗ να διαμορφώνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Δεύτερον, οι τιμές των καυσίμων έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση.

Και τρίτον, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα της βιομηχανικής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προβαίνει σε λιγότερες αγορές ενέργειας, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της.

Όλα αυτά αν συνδυασθούν με το γεγονός ότι οι τιμές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν αμετάβλητες, εξηγούν εν πολλοίς την φετινή κερδοφορία της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v