Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Αύξηση καθαρών κερδών 49,8% στο Q1

Στα 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49,8% διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Υγεία σε επίπεδο ομίλου για το α' τρίμηνο. Οσον αφορά στη μητρική, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 133% στα 3,8 εκ. ευρώ.

Υγεία: Αύξηση καθαρών κερδών 49,8% στο Q1
Στα 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49,8% διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Υγεία σε επίπεδο ομίλου για το α' τρίμηνο.  Οσον αφορά στη μητρική, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 133% στα 3,8 εκ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 35,1% και διαμορφώθηκε στα 89,3 εκ. ευρώ, από 66,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα EBITDA ανήλθαν για το ίδιο διάστημα στα 17,8 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 12,7%.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2009 δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2008, λόγω της πλήρους ενοποίησης του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ της Πάφου από τον Ιούλιο 2008 και του Ομίλου SAFAK από το Δεκέμβριο του 2008.

Σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας εμφανίζουν τα ενοποιημένα και εταιρικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2009 που ανακοινώθηκαν. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών απεικονίζεται στα ενοποιημένα και εταιρικά στοιχεία:

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 89,3 εκ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση 35,1%, έναντι 66,1 εκ. Ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών του Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ αυξήθηκε κατά 10,5% και ανήλθε σε 36,7 εκ. Ευρώ έναντι 33,2 εκ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ ΦΟΡΩΝ & ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ (EBITDA): Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,7% στα 17,8 εκ. Ευρώ. Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στα 19,9%.

Το ενοποιημένο περιθώριο EBITDA παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι κυρίως λόγω της αλματώδους αύξησης του κύκλου εργασιών των προμηθευτικών εταιρειών του Ομίλου (Y-Pharma και Y-Logimed), οι οποίες λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια και της πλήρους ενοποίησης για πρώτη φορά των αλλοδαπών θυγατρικών, οι οποίες είναι σε φάση αναδιάρθρωσης.
 
Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,5εκ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 7,9% και το περιθώριο λειτουργικών κερδών ως ποσοστό των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 23,2%.

ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ: Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 31,6% στα 10,4 εκατ. Ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ αυξήθηκαν κατά 65,3% στα 4 εκατ. Ευρώ. Η βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου και της μητρικής οφείλεται κυρίως στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, στην οποία προχώρησε η Διοίκηση στην αρχή του έτους με αποτέλεσμα τη μείωση των χρεωστικών τόκων. Υπενθυμίζουμε ότι μέρος της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης αποτελεί η πρόωρη ολική αποπληρωμή του 300 εκ. Ευρώ Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (Μ.Ο.Δ.).

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ: Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 49,8% στα 8 εκ. Ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη μετά φόρων εκτινάχθηκαν στα 3,8 εκ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 133%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ Α.Ε» κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι παρά την κλιμακούμενη κρίση, η οποία έγινε ιδιαιτέρως αισθητή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι εταιρείες του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων, όχι μόνο λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών του κλάδου, αλλά κυρίως λόγω των σωστών στρατηγικών επιλογών και της χρηστής διαχείρισης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιατρούς και το προσωπικό του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, διότι δίχως τη δική τους συμβολή και συμπαράσταση δεν θα ήταν εφικτό να επιτύχουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την αναδιάρθρωση του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και την εξάπλωση του Ομίλου ΥΓΕΙΑ σε πέντε χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα με την ολοκλήρωση του νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου στην Αλβανία ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ θα διαθέτει συνολικά 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, την Τουρκία, Αλβανία και την Κύπρο, συνολικής δυναμικότητας 1.838 κλινών.

Οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν γεμάτες αβεβαιότητες και είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εντούτοις, πιστεύουμε πως η ισχυρή κεφαλαιουχική δομή μας σε συνδυασμό με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες λαμβάνουμε, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστική μας θέση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τις δραστηριότητές μας με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα διατηρώντας αναλλοίωτη την κύρια στρατηγική επιλογή, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Ομίλου παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v