Alapis: Στα 76,1 εκ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Στα 76,1 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alapis στο α' εξάμηνο, εμφανίζοντας αύξηση 7,3% σε ετήσια βάση. Αύξηση 35,7% στα ΕBITDA, στα 526,1 εκατ. ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών.

Alapis: Στα 76,1 εκ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο
Στα 76,1 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alapis στο α' εξάμηνο, εμφανίζοντας αύξηση 7,3% σε ετήσια βάση. Αύξηση 35,7% εμφάνισε στα ΕBITDA.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε αύξηση της τάξεως του 13,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και ανήλθε σε 526,1 εκατ. ευρώ, έναντι 464,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενσωμάτωση του Ομίλου ΠΝΓ Γερολυμάτος ο οποίος εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2008, όπου σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2008 διαμορφώθηκε στα 118,8 εκατ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ, στην ενσωμάτωση της Medimec, καθώς και στη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας των φαρμάκων generics.

Την αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών από τον τομέα υγείας αντιστάθμισε κατά ένα μέρος η μείωση του κύκλου εργασιών του τομέα των λοιπών δραστηριοτήτων, και συγκεκριμένα των απορρυπαντικών.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 35,7% το πρώτο εξάμηνο του 2009 και διαμορφώθηκαν σε 171,0 εκατ. ευρώ, έναντι 126,0 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008. Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 32,5% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 27,1% το πρώτο εξάμηνο του 2008. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αυξανόμενη επικέντρωση στον τομέα υγείας και ειδικότερα στη διάθεση 32 φαρμακευτικών ουσιών.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενισχύθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 80,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 76,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 15,6% και 7,3% αντίστοιχα έναντι συνολικών κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 70,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Τομέας Υγείας (Άνθρωπος και Κτηνιατρικά)

Ο κύκλος εργασιών του τομέα υγείας διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 477,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 24,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2008. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα 168,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 61.7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2008. Η σημαντική ανάπτυξη του τομέα υγείας αποδίδεται κυρίως στην ενσωμάτωση και ενοποίηση του Ομίλου ΠΝΓ Γερολυμάτος και της Medimec, καθώς και στην οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων generics και στην επέκταση της αντιπροσώπευσης πολυεθνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Τομέας Λοιπών Δραστηριοτήτων (Καλλυντικά και Απορρυπαντικά)

Ο κύκλος εργασιών του τομέα των Λοιπών Δραστηριοτήτων ανήλθε στα 42,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009, έναντι 73,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 σημειώνοντας κάμψη κατά 42,2%. Η μείωση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης και των συνθηκών ύφεσης στις πωλήσεις των απορρυπαντικών.

Οι πωλήσεις του κλάδου των καλλυντικών στο πρώτο εξάμηνο του 2009 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα αυτού διαμορφώθηκαν σε 7,0 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009, μειωμένα κατά 62,4% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Διακοπείσες Δραστηριότητες (Βιολογικά προϊόντα)

Σε συνέχεια της απόφασης της διοίκησης να διακόψει τη λειτουργία του τομέα βιολογικών προϊόντων του Ομίλου, ο κύκλος εργασιών του εν λόγω τομέα ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 6.0 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 4,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2008.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

- Ανάπτυξη λειτουργιών

Επιτυχής διάθεση 52 φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία καλύπτουν σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες.

Υπογραφή νέων συμβάσεων συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρείες για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.
Σύναψη συμφωνιών με δύο διεθνείς εταιρείες καλλυντικών για τη διανομή σε επιλεγμένα δίκτυα καθώς και σε δίκτυα φαρμακείων.

- Λοιπές δραστηριότητες Ομίλου και ενσωμάτωση

Ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, ειδικότερα με την οριστικοποίηση της κατάθεσης δύο πατεντών νέων προϊόντων generic plus.

Η ενσωμάτωση της ΠΝΓ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών συνεργειών ως προς αφορά τις προμήθειες, το κόστος πωληθέντων καθώς και τη διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων.

Η απορρόφηση των εταιρειών OMIKRON MEDICAL και LABOMED από την BIOCHEM DIAGNOSTICS, η οποία μετονομάστηκε σε ALAPIS MEDICAL AND DIAGNOSTICS, καθώς και η εξαγορά της MEDIMEC οδήγησαν στην περαιτέρω αξιοποίηση ευκαιριών στον ελληνικό νοσοκομειακό τομέα, καθώς και στη μείωση του κόστους εντός του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v