Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο

Υποχώρηση 42,53% στις πωλήσεις και διεύρυνση ζημιών στα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Μαΐλλης στο εννεάμηνο του 2009. Ενέργειες για άρση επιτήρησης.

Μαΐλλης: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο
Υποχώρηση 42,53% στις πωλήσεις και διεύρυνση ζημιών στα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Μαΐλλης στο εννεάμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 157,264 εκατ. ευρώ από 273,647 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 42,53%.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 28,481 εκατ. ευρώ από ζημίες 14,468 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2008.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρία παρουσίασε αύξηση 3,8% στις πωλήσεις συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2009, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία του ομίλου. Το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε περισσότερο κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009. Τέλος, το λειτουργικό EBITDA (εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διαφορών και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων) ήταν θετικό για πρώτη φορά μέσα στο 2009.

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2009 επιβεβαιώνουν τη συνεχή πρόοδο την οποία επιτυγχάνουμε με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης στον όμιλο Μ.Ι. Μαΐλλη. Ωφελούμαστε από σταδιακή αύξηση των πωλήσεων, από την εμφανή βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και από την αισθητή μείωση των λειτουργικών εξόδων μας, γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρίας.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΟΓΚΟΙ - ΜΙΚΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Υπάρχει μία σταδιακή αλλά ξεκάθαρα ανοδική τάση στις πωλήσεις του ομίλου από την αρχή του έτους, η οποία επιβεβαιώνεται από τις παραγγελίες του δ΄ τριμήνου. Ο όγκος των αναλώσιμων έχει ανοδική τάση προς τα προ της κρίσης μεγέθη και αναμένουμε επίσης και η ζήτηση για μηχανήματα και εργαλεία να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη αποδοτικότητα στην παραγωγή, αποτέλεσμα της συγχώνευσης των μονάδων παραγωγής, και η θετική επίδραση από την αύξηση του όγκου πωλήσεων βελτιώνουν σημαντικά τα μικτά περιθώρια κέρδους κάθε τρίμηνο. Το μικτό περιθώριο για το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν 17,9%, διπλάσιο του αντίστοιχου του πρώτου τριμήνου, στο 9%.

EBITDA ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου πωλήσεων, των βελτιωμένων περιθωρίων και των μειωμένων λειτουργικών εξόδων, τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τρίτο τρίμηνο (μη συμπεριλαμβανομένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων και των συναλλαγματικών διαφορών) ήταν θετικά για πρώτη φορά στο 2009 και ανήλθαν
σε 0,4 εκατ. ευρώ έναντι -3,3 εκατ. και -2,5 εκατ. στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα.

Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας ήταν η συνεχής μείωση των λειτουργικών μας εξόδων, που το τρίτο τρίμηνο του 2009, μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών εξόδων, ήταν 11,6 εκατ. ευρώ, 1,7 εκατ. χαμηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

Όσον αφορά στη διαχείρηση του ισολογισμού, οι προσπάθειές μας εστιάζουν στην καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, όπου ξεπεράσαμε τους στόχους μας μειώνοντάς το στα 80,1 εκατ., 20% μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2008, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2009.

Αναφορικά με τις ταμειακές ροές, οι λειτουργικές ροές ήταν θετικές στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και τα ταμειακά μας διαθέσιμα ανήλθαν σε 12,3 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Συνολικά, ανακοινώνουμε σήμερα συγκεκριμένα και σημαντικά σημεία βελτίωσης τόσο στη λειτουργία μας όσο και στη γενική κατάσταση της αγοράς. Έχουμε ένα εύρωστο βιβλίο παραγγελιών, ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά αλλά και της ισχυρότερης προσέλκυσης νέων πελατών. Με αποδοτικότερη λειτουργική δραστηριότητα και μειωμένη βάση σταθερού κόστους, πιστεύουμε ότι ο όμιλος είναι σε θέση να ωφεληθεί από τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, όπως έχουμε ανακοινώσει, είμαστε σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους δανειστές μας, ώστε να βρούμε μία οριστική λύση που θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ομίλου.

--- Ενέργειες άρσης επιτήρησης

Εξάλλου, συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης της εταιρίας, προκειμένου να βγει από την κατηγορία της επιτήρησης, στην οποία μεταφέρθηκε στις 3/4/2009, γνωστοποίησε η διοίκηση της Μαΐλλης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία της επιτήρησης ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2008 διαπιστώθηκε ότι οι ζημίες κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης, χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για τη βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 3.1.2.5. του κανονισμού του Χ.Α.). 

Σημειώνεται ότι η εταιρία έκτοτε έχει βάλει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και μείωσης του κόστους, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη γίνει εμφανή στη βελτίωση των λειτουργιών της και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2009, υπάρχει αύξηση στον όγκο παραγωγής και βελτίωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να έχουν ενισχυθεί οι πωλήσεις με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και στα περιθώρια κέρδους του ομίλου.
 
Τέλος, η εταιρία τονίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζεται και αναμένει μεγαλύτερη μείωση των εξόδων και του κόστους παραγωγής, καθώς υλοποιούνται οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v