3E: Νέο "μαχαίρι" στα κόστη

Νέο πρόγραμμα περικοπών σε κόστη τρέχει ήδη η Coca Cola 3Ε, με στόχο την εξοικονόμηση 6 εκατ. ευρώ φέτος και άλλων 20 - 25 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

3E: Νέο μαχαίρι στα κόστη
Νέο πρόγραμμα περικοπών σε κόστη τρέχει ήδη η Coca Cola 3Ε, με στόχο την εξοικονόμηση 6 εκατ. ευρώ φέτος και άλλων 20 - 25 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Οι νέες περικοπές έρχονται μερικούς μήνες μετά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφάρμοσε πέρυσι η εταιρία και το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τα φετινά λειτουργικά κέρδη κατά 30 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους αποτυπώθηκε ήδη στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.

Η δαπάνη για τη νέα αναδιάρθρωση μονάδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 - 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στο α΄ εξάμηνο του 2010. Το όφελος αντίστοιχα στα λειτουργικά κέρδη υπολογίζεται να είναι 6 εκατ. ευρώ φέτος και ετήσιο όφελος 20 - 25 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Συνυπολογιζομένων και των περυσινών περικοπών, η Coca Cola από του χρόνου θα έχει μειωμένα έξοδα κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα περικοπών αποφασίστηκε προκειμένου να βελτιωθεί έτι περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης στο δυσχερές ακόμη οικονομικό περιβάλλον.

Άλλωστε, η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρίας παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών, χυμών αναμένει ότι η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών θα υστερήσει στις ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, από την πορεία των πωλήσεων στο β΄ τρίμηνο

Ειδικότερα, η διοίκηση της Coca Cola 3Ε παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα, αναμένει μικρή άνοδο των τιμών των πρώτων υλών το 2010 σε σχέση με το 2009, η οποία όμως θεωρείται ότι θα υπερκαλυφθεί από τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου και από την ευνοϊκή μέχρι τώρα κίνηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η διοίκηση της Coca Cola εκτιμά ότι οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές και τα κέρδη από τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στα λειτουργικά κέρδη του 2010.

Κατά την τριετή περίοδο που λήγει το 2012, οι σωρευτικές καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές (λειτουργικές ταμειακές ροές από επιχειρήσεις, συνυπολογιζομένης της επίδρασης των κεφαλαιουχικών δαπανών) υπολογίζονται κατά προσέγγιση στο 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Coca Cola Τρία Έψιλον συνεχίζει να επωφελείται από την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτει και από την υψηλή ρευστότητα, αφού δεν έχει υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης δανεισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v