Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Διαφωνίες τραπεζών για αναχρηματοδότηση

Αναστάτωση μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών της Μηχανικής προκαλεί το σχέδιο μερικής αναχρηματοδότησης δανεισμού και παροχής πρόσθετου κεφαλαίου κίνησης που εισηγήθηκαν οι πέντε μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζές της.

Μηχανική: Διαφωνίες τραπεζών για αναχρηματοδότηση
Αναστάτωση μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών της Μηχανικής προκαλεί το σχέδιο μερικής αναχρηματοδότησης δανεισμού και παροχής πρόσθετου κεφαλαίου κίνησης που εισηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πέντε μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζές της.

Το σχέδιο προβλέπει την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων περίπου 80 εκατ. ευρώ από τις πέντε τράπεζες (Εurobank, ETE, Alpha, Εμπορική και μια ακόμη) και παροχή πρόσθετου κεφαλαίου κίνησης ύψους 7 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την παροχή από τη Μηχανική πρόσθετων εξασφαλίσεων στις πέντε τράπεζες με παροχή υποθηκών επί δευτερεύουσας σημασίας ακίνητα του ομίλου.

Από τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες της Μηχανικής η "συνεννόηση των 5" ζητά να συμφωνήσουν ότι θα απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα καταστήσει απαιτητά τα δάνειά τους.

Η πρόταση των πέντε δεν φαίνεται να πείθει το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών της εταιρίας καθώς κάποιες τράπεζες εκτιμούν ότι το ύψος των φρέσκων κεφαλαίων που προτείνεται να δοθούν στη Μηχανική αρκεί για να καλύψει μόνο ληξιπρόθεσμες και άμεσες υποχρεώσεις (ΙΚΑ, εφορία, μισθοί κ.ά.) και δεν αποτελεί κεφάλαιο κίνησης για την εισηγμένη κατασκευαστική.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο, βάσει και των ανακοινώσεων της Μηχανικής, ήταν να αναχρηματοδοτηθούν υφιστάμενα δάνεια αξίας 120 εκατ. ευρώ και να χορηγηθούν επιπρόσθετα 15 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης.

Οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας επιταχύνθηκαν μετά την απόπειρα πιστώτριας τράπεζας να κινηθεί δικαστικά, η οποία αποτράπηκε την τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση της Εθνικής.

Η Μηχανική μείωσε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου τον συνολικό της δανεισμό κατά 18 εκατ. ευρώ αποπληρώνοντας βραχυχρόνια δάνεια, χάρη στην είσπραξη απαιτήσεων, στην πώληση παγίων (π.χ. Δρυάδες) και στη μείωση του κεφαλαίου κίνησης για κατασκευαστικά έργα.

Στις 30/6 είχε συνολικά δάνεια 203 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v