Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: «Κλειδί» ο Βοτανικός για αναχρηματοδότηση

Σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές της, εφόσον ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τον Βοτανικό, θα προχωρήσει η Μπάμπης Βωβός, με στόχο την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Βωβός: «Κλειδί» ο Βοτανικός για αναχρηματοδότηση
Σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές της, εφόσον ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τον Βοτανικό, θα προχωρήσει η Μπάμπης Βωβός, με στόχο την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η Βωβός συζητά με τις πιστώτριες τράπεζές της την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων δανείων της καθώς και την αναδιάρθρωση των δανειακών της συμβάσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Βωβός, η Πειραιώς και η Alpha Bank, οι οποίες έχουν χορηγήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο 125 εκατ. ευρώ στη Βωβός για τον Βοτανικό, συμφώνησαν στις 31 Μαρτίου του 2010 να παρατείνουν τη λήξη του κατά ένα έτος (μέχρι την 31η/3/2011).

Η σύμβαση όμως προβλέπει ότι στην περίπτωση όπου η εταιρία δεν λάβει οικοδομική άδεια μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, οι εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν δικαίωμα ως 31/3/2011 να ζητήσουν υποχρεωτική αποπληρωμή του ανεξόφλητου υπολοίπου.

Και μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου η άδεια δεν είχε ληφθεί, καθώς δεν είχε προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση την οποία εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μετά τη λήψη της άδειας η Βωβός θα επιδιώξει να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής και των υπόλοιπων βραχυπρόθεσμων δανείων της ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Η μικρή χρονική μεταφορά της υποχρέωσης αποπληρωμής των 125 εκατ. ευρώ δεν λύνει βέβαια τα προβλήματα του ομίλου, ο οποίος στο α΄ εξάμηνο εμφάνισε χρηματοοικονομικά έξοδα 14,1 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται μόλις σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009.

Τα χρηματοοικονομικά κόστη της είναι υπερτετραπλάσια των EBITDA και ισόποσα των μικτών κερδών της Βωβός! Και όλα αυτά, ενώ οι τόκοι τους οποίους κατέβαλε στο εξάμηνο μειώθηκαν στα 11,2 εκατ. ευρώ από 18,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα να εμφανίσει καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 3,5 εκατ. ευρώ.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου Βωβός ανήλθαν, στις 30/6, σε 536,2 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 206 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 125 εκατ. ευρώ αποτελούν βραχυπρόθεσμα δάνεια για το project του Βοτανικού.

Η Βωβός αναγκάστηκε να πουλήσει κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου επενδυτικά της ακίνητα για να αποπληρώσει την Εθνική Τράπεζα και να ενισχυθεί με κεφάλαιο κίνησης. Πούλησε, όμως, σε τιμές χαμηλότερες από την αξία στην οποία είχε αποτιμήσει τα εν λόγω ακίνητα στις 31/12/09, με αποτέλεσμα να εγγράψει ζημίες 9,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ από ζημίες 6,3 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v