Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Απορροφά τη ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ

Οι EFG Eurobank Ergasias και η ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, με σχέση ανταλλαγής 6,2 μετοχές Δίας προς 1 μετοχή Eurobank EFG.

Eurobank: Απορροφά τη ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ
Οι διοικήσεις της EFG Eurobank Ergasias και της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου «ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ" ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, με σχέση ανταλλαγής 6,2 μετοχές Δίας προς 1 μετοχή Eurobank EFG.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Δίας είναι εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.). Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται κατά κύριο λόγο από εισηγμένες μετοχές εταιρειών με δραστηριότητα στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής (νοτιοανατολική Ευρώπη, Τουρκία, Αίγυπτος), και δευτερευόντως από ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ρευστά διαθέσιμα.

Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα και διαπραγματεύεται σε σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, εξέλιξη που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων τους. Ειδικά η εταιρεία Δίας, διαπραγματεύεται σε discount 40% περίπου τους τελευταίους μήνες και αυτό συμβαίνει παρά τις ιδιαιτέρως ικανοποιητικές αποδόσεις των επενδύσεων της εταιρείας, που την κατατάσσουν μάλιστα πρώτη στον κλάδο τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια, με κριτήριο την απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής.

Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, οι μέτοχοι της Δίας θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Eurobank EFG, που είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. με σημαντικό βάρος στους σχετικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, υψηλή εμπορευσιμότητα και προοπτικές. Ταυτόχρονα, η Eurobank EFG αποκτά ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων μετοχών, με σημαντική γεωγραφική διασπορά.

Όπως επισημαίνεται, με βάση την τελευταία (21.10.2010) τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eurobank EFG (€5,12), η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτιμά τη μετοχή της Δίας σε €0,83, δηλαδή premium 31% επί της τελευταίας χρηματιστηριακής της τιμής και έκπτωση 24% επί της εσωτερικής της αξίας. Χρησιμοποιώντας δε τη μέση τιμή κλεισίματος του τελευταίου τριμήνου της μετοχής της Eurobank EFG (€5,23), η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτιμά την σημερινή μετοχή της Δίας σε €0,84, δηλαδή σε premium 34% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Δίας κατά το τελευταίο τρίμηνο και σε έκπτωση 21% επί της μέσης εσωτερικής αξίας της κατά την ίδια περίοδο.

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι η πραγματοποίηση της ανωτέρω συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και των Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών, που θα κληθούν να αποφασίσουν μετά από την εκτίμηση των ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων για το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής, καθώς και της έκδοσης όλων των αναγκαίων αδειών των αρμοδίων αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v