Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ: Στρατηγικός επενδυτής με 250 εκατ. το ΤΠΔ

Μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναμένεται το Δημόσιο να στηρίξει κεφαλαιακά την ΑΤΕbank κατά την επικείμενη ΑΜΚ. Τι προτείνουν οι σύμβουλοι. Μετά τις εκλογές οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΑΤΕ: Στρατηγικός επενδυτής με 250 εκατ. το ΤΠΔ
Με έμμεσο τρόπο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αναμένεται το Δημόσιο να στηρίξει κεφαλαιακά την ΑΤΕbank κατά την επικείμενη και επείγουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δημιουργώντας τον "πολυπόθητο" τραπεζικό δημόσιο πυλώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει η κυβέρνηση για να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις κρατικές τράπεζες έχουν καταθέσει πρόταση βάσει της οποίας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ασκήσει τα δικαιώματα του Δημοσίου στην ΑΤΕ, καταβάλλοντας 250 εκατ. ευρώ, καθώς το μνημόνιο αναφέρει ρητά πως το κράτος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία αύξηση κεφαλαίου δημόσιας επιχείρησης λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.

Την πρόταση φέρεται να υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και με τον διοικητή της ΑΤΕ, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά στην απορρόφηση των τραπεζικών εργασιών που ασκεί το ΤΠΔ (χορηγήσεις, καταθέσεις) από την ΑΤΕ.

Με τον τρόπο αυτόν, το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει και το καυτό θέμα που υπάρχει ως προς τη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών, το οποίο ασκεί τραπεζικές εργασίες με ελκυστικούς όρους εις βάρος του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2010, υπήρξε σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από άλλη ελληνική τράπεζα. Αυτή η καταγγελία ευαισθητοποίησε και τα στελέχη της τρόικας, τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και άμεση διευθέτηση του προβλήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση έχει τεθεί υπόψη της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν διαφωνούν επί της ουσίας...

Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, μετά τις περιφερειακές εκλογές, καθώς η πίεση για την άμεση κεφαλαιακή στήριξη της ΑΤΕ είναι ισχυρή. Πόσο μάλλον εν όψει των stress tests που θα διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος με την τρόικα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΤΠΔ διαθέτει χορηγήσεις ύψους 5,284 δισ. ευρώ που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου και σε καταθέσεις 3,773 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v