Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone-Wind: Ψάχνονται για μεγάλο ντιλ

Την πρωτοκαθεδρία της Cosmote στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας σκοπεύουν να αμφισβητήσουν με την κυοφορούμενη συνεργασία τους η Vodafone και η Wind. Οι συζητήσεις και η επιτροπή Ανταγωνισμού.

Vodafone-Wind: Ψάχνονται για μεγάλο ντιλ
Την πρωτοκαθεδρία της Cosmote στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας σκοπεύουν να αμφισβητήσουν με την κυοφορούμενη συνεργασία τους η Vodafone και η Wind.
 
Οι δύο εταιρίες επιβεβαίωσαν χθες ότι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων, διερευνώντας το ενδεχόμενο της μεταξύ τους επιχειρηματικής συνεργασίας, η οποία, αν βεβαίως ευοδωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης, σε επίπεδο τουλάχιστον αριθμού συνδρομητών, εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
 
Σε αρχικό στάδιο οι συζητήσεις

"To Vodafone Group επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς", ανακοίνωσε η Vodafone, σπεύδοντας ωστόσο να διαψεύσει τις πληροφορίες εκείνες που ανέφεραν ότι το Vodafone Group συζητά να εξαγοράσει τη WIND Ελλάς έναντι μετρητών.
 
Με την ίδια ανακοίνωση η εταιρία ξεκαθαρίζει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με τους "F.T.", από την πλευρά της Vodafone η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί σε διεθνές επίπεδο. Στόχος της εταιρίας είναι η επέκτασή της μέσω συγχωνεύσεων σε χώρες όπου δεν έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και στην Αυστραλία, όπου προχώρησε σε συγχώνευση της θυγατρικής της με τη Hutchinson.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ενημέρωση από τη Wind, η οποία ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοί της βρίσκονται σε συζητήσεις με τον όμιλο Vodafone, οι οποίες ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε έναν επιχειρηματικό συνδυασμό μεταξύ των εταιριών WIND Ελλάς και Vodafone Ελλάδος.

Και η Wind Ελλάς, από την πλευρά της, τόνισε ότι σε αυτό το χρονικό σημείο δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι εν λόγω συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ σημειώνει ότι περισσότερη ενημέρωση θα γίνει εφόσον υπάρξει σαφές αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της Cosmote

Μία ενδεχόμενη επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα αλλάξει άρδην το σκηνικό στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας καθώς η Vodoafone και η Wind υπολογίζεται ότι αθροιστικά σε επίπεδο συνδρομητών κατέχουν περίπου το 52% - 53% της αγοράς, ενώ η Cosmote το 47% - 48%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στον Ιούνιο, η Cosmote έχει 7,7 εκατ. συνδρομητές, ενώ η συνδρομητική βάση της Vodafone ανέρχεται σε 3,995 εκατ. πελάτες. Για τη Wind τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στο τρίτο τρίμηνο του 2010, οπότε και οι συνδρομητές της ήταν 3,9 εκατ., αριθμός που σήμερα εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος.

Δύσκολη η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμφωνία των δύο εταιριών δεν αρκεί για την υλοποίησή της, αφού θα πρέπει να δοθεί και το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Μάλιστα, οι Αρχές της Ε.Ε. αναμένεται ότι θα μελετήσουν εξονυχιστικά τα δεδομένα μιας συμφωνίας πριν προχωρήσουν στην έγκρισή της.

Χαρακτηριστική είναι η άρνησή τους, στις αρχές του χρόνου, να επιτρέψουν τη συγχώνευση των ελληνικών αεροπορικών εταιριών Olympic Air και Aegean Airlines αλλά και των ιρλανδικών εταιριών Ryanair - Aer Lingus λίγα χρόνια νωρίτερα. Βέβαια, στις εν λόγω περιπτώσεις οι Αρχές της Ε.Ε. επικαλούνταν τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων καθώς τα μερίδια αγοράς των ενδιαφερόμενων να συγχωνευθούν εταιριών ήταν συντριπτικά, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας Vodafone - Wind υπάρχει απέναντι ένας εξαιρετικά ισχυρός παίκτης με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 50%.

Ωστόσο, ούτε η δημιουργία ισχυρών διπόλων είναι γενικότερα αρεστή στις αρχές ανταγωνισμού, γιατί θεωρείται ότι δεν επιτρέπει την ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού. Ενδεικτικό είναι ότι σε παρόμοια περίπτωση, την προηγούμενη χρονιά, οι ελβετικές αρχές απέρριψαν την επιχειρούμενη συγχώνευση των εταιριών τηλεφωνίας που κατείχαν αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη θέση της αγοράς και είχαν μερίδιο 60%, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα οδηγούσε στη δημιουργία καταστάσεων ολιγοπωλίου.

Αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους μιας επιχειρηματικής συνεργασίας, τότε πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι θα ζητήσουν την έγκρισή της, με το σκεπτικό ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση την τελευταία τριετία λόγω του έντονου ανταγωνισμού αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Απώλεια θέσεων εργασίας

Από μία συμφωνία υπολογίζεται ότι μπορεί να προκύψουν μεγάλες συνέργειες σε όλα τα επίπεδα για ένα νέο, κοινό, εταιρικό σχήμα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα υπάρξει απώλεια πολλών θέσεων εργασίας καθώς σήμερα οι δύο εταιρίες έχουν περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους και ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους. Ένα κοινό σχήμα σίγουρα θα χρειάζεται πολύ λιγότερο προσωπικό, ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι προέρχονται κυρίως από τα δίκτυα λιανικής πώλησης των δύο εταιριών που διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε όλη τη χώρα με τα δικά τους καταστήματα.

Αλλάζει το σκηνικό του διαγωνισμού για τις άδειες

Παρότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μία ενδεχόμενη συμφωνία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για το κράτος, γιατί αν οι δύο πλευρές βρουν κοινό τόπο θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές και στη διαδικασία ανανέωσης των αδειών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Αν η Vodafone και η Wind καταλήξουν σε κοινό σχήμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Δημόσιο δεν θα καταφέρει να εισπράξει τα 380 εκατ. ευρώ που αναμένει καθώς μια νέα κοινή εταιρία δεν θα χρειάζεται το σύνολο του φάσματος που έχουν σήμερα στην κατοχή τους οι δύο επιχειρήσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εταιρίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δικτύου τους, καταργώντας σημαντικό αριθμό σταθμών βάσης που έχουν αναπτύξει σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕΤΤ, η οποία είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική, η Vodafone, για να διατηρήσει το φάσμα που έχει θα κληθεί να καταβάλει περίπου 170 εκατ. ευρώ, η Wind κεφάλαια της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, ενώ η Cosmote εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό τίμημα που ζητείται για την ανανέωση των αδειών είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που οδήγησε τις δύο εταιρίες να εξετάσουν τη σύμπραξή τους.

Ανακατατάξεις και στη σταθερή

Τέλος, μια πιθανή συμφωνία θα φέρει ανακατατάξεις όχι μόνο στην κινητή αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία, όπου η Vodafone και η Wind διαθέτουν σημαντική παρουσία, η μεν πρώτη έχοντας στην κατοχή της το 18% της Hellas On Line, η δε δεύτερη με τον βραχίονα σταθερής τηλεφωνίας που διαθέτει έχοντας εξαγοράσει την πρώην Tellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v