Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ATEbank: Το PSI επιβάρυνε τα μεγέθη εξαμήνου

Ζημιές 905 εκατ. ευρώ παρουσίασε για το α' εξάμηνο του 2011 ο όμιλος της ATEbank, λόγω της συμμετοχής στο PSI που οδήγησε σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 836,4 εκατ. ευρώ. Προχωρά σε νέα ΑΜΚ.

ATEbank: Το PSI επιβάρυνε τα μεγέθη εξαμήνου
Ζημίες 905 εκ. ευρώ από 109,9 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσίασε για το α' εξάμηνο του 2011 ο όμιλος της ATEbank, επηρεαζόμενος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που οδήγησε σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 836,4 εκ. ευρώ.

Τα οργανικά κέρδη προ των προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 171,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό έσοδ από τόκους ανήλθε στα 357,8 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Θ. Πανταλάκη

"H ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2012-2015 και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 για την εκ νέου στήριξη της χώρας με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν ευνοϊκοτερες συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών μεγάλω νοικονομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως αποτελεί η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου και η πλήρης υλοποίηση του συνόλου των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ΑΤΕbank κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ενίσχυσε τα κεφάλαια της, βελτίωσε την οργανική της κερδοφορία και παράλληλα συνέχισε την εφαρμογή συνετής πολιτικής προβλέψεων παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της ενίσχυσης της ποιότητας του Ενεργητικού της.

Η συμμετοχή του Ομίλου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) κρίθηκε αναγκαία ιδίως για την εξασφάλιση έναντι μελλοντικών κινδύνων και την ορθολογικότερη αποτύπωση των στοιχείων του ισολογισμού. Για την κάλυψη των επιπτώσεων της συμμετοχής αυτής, η ΑΤΕbank θα προβεί σε προσαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, που ήδη υλοποιεί με επιτυχία, στα νέα δεδομένα και παράλληλα θα προχωρήσει σε υλοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου".

Το ελληνικό δημόσιο και η τρόικα θα αποφασίσουν για την ΑΜΚ

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να αποφασίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank κατόπιν της ζημίας ύψους 836 εκατ ευρώ που θα εγγράψει ο όμιλος (τράπεζα και ασφαλιστική) από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΑΤΕ έχει ήδη περιγράψει την κατάσταση στον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου της τράπεζας, υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τράπεζα έχει εισέλθει και εφαρμόζει πιστά ένα αυστηρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο την εξυγίανσή της.

Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου δεν έχει ακόμη αποφασισθεί από πια πηγή θα προέλθουν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δηλαδή εάν θα καλυφθούν απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο κατέχει περίπου το 77% των μετοχών της ΑΤΕ Bank ή θα αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΕΒΖ

Στο μεταξύ αύριο, 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η Eurobank, που έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να καταθέσει στη διοίκηση της ΑΤΕ Bank, την λίστα με τους υποψήφιους αγοραστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς έχουν καταθέσει αρχική προσφορά τουλάχιστον τρεις ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία ζαχάρεως.

Αν. Παπ.



***Το αρχείο με τα αναλυτικά αποτελέσματα εξαμήνου της ATEbank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v