Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε:Στα 265 εκατ. ευρώ τα κέρδη εννεαμήνου

Στα 265 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο εννεάμηνο, έναντι των 256,8 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

3Ε:Στα 265 εκατ. ευρώ τα κέρδη εννεαμήνου
Στα 265 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο εννεάμηνο, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 256,8 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν σε 5,47 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 5,44 δισ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα EBIT ανήλθαν σε 412 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 412,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Hellenic, δήλωσε:

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2012 επιτύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και αύξηση των εσόδων, με το ρυθμό αύξησης των εσόδων να ξεπερνά εκείνον του όγκου πωλήσεων. Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι η άριστη εκτέλεση της στρατηγικής μας επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί.

Διαβλέπουμε τη συνέχιση της συνολικής μακροοικονομικής αστάθειας και των πιέσεων στο κόστος  πρώτων υλών, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε παραμένει εξαιρετικά δυσχερές, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες αγορές μας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για εφαρμογή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων: της ενίσχυσης της ηγετικής μας θέσης στην αγορά, της αύξησης των εσόδων και της βελτιστοποίησης του κόστους και της αποδοτικότητας των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που μας επιτρέπει να επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, και έτσι να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση περί προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής μετοχών από την Coca Cola HBC AG θα διευκολύνει την εισαγωγή του ομίλου μας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για δημιουργία επιπλέον αξίας για τους μετόχους μας. Αντικατοπτρίζει τον διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων καθώς και της μετοχικής μας βάσης.

Παράλληλα, θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος διεθνών επενδυτών και στη μεγαλύτερη σε εμπορευσιμότητα αγορά στην Ευρώπη, παρέχοντας ευελιξία για τη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξής μας με ανταγωνιστικούς όρους».

Προοπτικές

Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η Coca Cola Hellenic αναμένει συνέχιση των δύσκολων επιχειρηματικών συνθηκών στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η οικονομική αβεβαιότητα και τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ιδίως με την αβεβαιότητα που προέρχεται από την ανεπίλυτη κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, αναφέρει η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση.

Εν όψει των παραπάνω παραγόντων, της συνεχιζόμενης αστάθειας στην αγορά εργασίας, ιδίως στις ανεπτυγμένες αγορές, και της δυσμενούς βάσης σύγκρισης του τέταρτου τριμήνου πέρυσι, η Coca Cola αναμένει το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, το περιβάλλον του κόστους πρώτων υλών εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και από αυτήν την άποψη αναμένει αύξηση του κόστους πρώτων υλών σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, για το σύνολο του έτους. Επιπλέον, αναμένει ότι τα οφέλη από τη στρατηγική διαχείρισης της αύξησης των εσόδων θα αντισταθμίσουν την αναμενόμενη αύξηση του συνολικού κόστους πρώτων υλών, σε απόλυτους όρους.

Η εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, μέσω της εκτέλεσης των προσφάτως ανακοινωθέντων σχεδίων αναδιάρθρωσης στο τέταρτο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, συνεχίζει να αναμένει το κόστος αναδιάρθρωσης να ανέλθει σε περίπου €100 εκατ. για το 2012. Τα συνολικά αναμενόμενα οφέλη από τις πρωτοβουλίες του 2012 και τις πρωτοβουλίες το 2011 αναμένεται να αγγίξουν τα €50 εκατ. Τα αναμενόμενα ετησιοποιημένα οφέλη από το 2013 και εξής παραμένουν περίπου στα €70 εκατ.

Επίσης, συνεχίζει να εκτιμά ότι η λειτουργική κερδοφορία του έτους θα πληγεί ιδιαίτερα από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Εκτιμά ότι ο συγκρίσιμος πραγματικός φορολογικός συντελεστής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα παραμείνει σταθερός, και θα κυμανθεί μεταξύ του 25% και του 27%.

Συνεχίζει να δίνει βάρος στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών και στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Οι στόχοι της εταιρείας τόσο για ελεύθερες ταμειακές ροές, όσο και για κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τριετία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014 παραμένουν στο €1,45 δισ. αντίστοιχα.

Παραμένει αισιόδοξη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της. Η εκτεταμένη
γεωγραφική παρουσία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Coca Cola Hellenic, προσφέρει πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη και «είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική, που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε κερδοφόρα και σταθερά όταν αρχίσει να σταθεροποιείται το εξωτερικό περιβάλλον».

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει επικεντρωμένη στον στόχο για ενίσχυση της θέσης της στην αγορά, για πιο ευέλικτη δομή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής της.


*** Ολόκληρη η ανακοίνωση της Coca Cola επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v