Ασκήθηκαν διώξεις στο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ

Ποινική δίωξη κατά των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που το 2007 υπέγραψαν σύμβαση με την ΜΕΤΚΑ για κατασκευή μονάδας στο Αλιβέρι αλλά και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ άσκησε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Αρ. Κορρέας.

Ασκήθηκαν διώξεις στο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ
Ποινική δίωξη κατά των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που το 2007 υπέγραψαν σύμβαση με την εταιρία Μέτκα για κατασκευή μονάδας στο Αλιβέρι άσκησε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδης Κορρέας. Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ΔΕΗ την συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο Τάκης Αθανασόπουλος, νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Το αδίκημα για τα μέλη του επίμαχου Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε τη σύμβαση αφορά το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με το νόμο 1608 του ’50, από την οποία η ζημιά της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η δίωξη θα στραφεί κατά συγκεκριμένων προσώπων μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου ερευνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η σύμβαση υπεγράφη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου που ήταν προαπαιτούμενος για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την έρευνα του αντεισαγγελέα, φέρεται να υπέστη ζημία από αποζημίωση που υποχρεώθηκε να καταβάλλει στη ΜΕΤΚΑ εξαιτίας της καθυστέρησης στο έργο, από το ποσό που κατέβαλλε ως πριμ επιτάχυνσης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην κατασκευάστρια εταιρία του (ΔΕΣΦΑ) αλλά και εξαιτίας της απώλειας τόκων από την πρόωρη εκταμίευση των κεφαλαίων, της επιβάρυνση από τόκους δανείων κ.ά.

Δίωξη για ηθική αυτουργία ασκήθηκε και κατά το νόμιμου εκπροσώπου της Μέτκα. Από την πλευρά της ΔΕΗ δεν υπήρξε σχόλιο με την αιτιολογία ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την άσκηση δίωξης. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πάντως την χρονική σύμπτωση στην οποία ασκείται η ποινική δίωξη, την ώρα δηλαδή που ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου.

Οι ίδιοι παρατηρούσαν σε ότι αφορά τη Μέτκα ότι η εταιρεία μειοδότησε σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου ενώ σημείωναν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πλήρωσε η ΔΕΗ και αναφέρονται στην δικογραφία πήγε στην κρατική ΔΕΣΦΑ ως «πριμ επιτάχυνσης» για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v