Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λούλης: Τι κρύβει το ντιλ με τους Αραβες

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη μεταβίβαση μετοχών μέσω ΧΑ και την ΑΜΚ. Ποιες προοπτικές ανοίγονται για τον ελληνικό όμιλο. Το διπλό όφελος και οι δυνατότητες επέκτασης στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Λούλης: Τι κρύβει το ντιλ με τους Αραβες
Όταν τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία Μύλοι Λούλη εγκαινίαζε τη νέα μονάδα παραγωγής της στο Κερατσίνι, ο 27χρονος πρόεδρός της Νίκος Λούλης είχε χαράξει τη νέα στρατηγική για την ιστορική οικογενειακή επιχείρηση. Tις ημέρες εκείνες (Νοέμβριος του 2012) βρέθηκε στο παλάτι του Aμπού Ντάμπι επισκεπτόμενος τον Khadim Al Darei, αντιπροέδρο της Al Dahra, θέτοντας τις βάσεις για μια επιχειρηματική συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού επιχειρηματικού στίβου.

Κάτι λιγότερο από επτά μήνες μετά τις πρώτες επαφές λοιπόν, η AL DAHRA AGRICULTURE SPAIN S.L. απέκτησε μέσω του χρηματιστηρίου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Μύλοι Λούλη, ενώ με βάση σύμβαση που υπεγράφη επίσης χθες μεταξύ των δύο εταιρειών η AL DAHRA θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, με την οποία θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό, ώστε το σύνολο της συμμετοχής της μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να ανέλθει στο 20%.

Έτσι πλέον η Μύλοι Λούλη, με δύο στρατηγικές συμμαχίες, τόσο με την αυστριακή Raiffeisen Bank μέσω της Good Mills Group -που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος 30 μύλων στον κόσμο- όσο και με την κυβέρνηση του Aμπού Ντάμπι μέσω της Al Dahra Agriculture, έχει θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, αποκτώντας πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες αγορές και ενδυναμώνοντας περισσότερο το οικονομικό της υπόβαθρο.


Τι σηματοδοτεί η συνεργασία

Η συνεργασία της Μύλοι Λούλη με την Al Dahra αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ελληνική εταιρεία, αφού τη συνδέει απευθείας με την πρωτογενή παραγωγή σιτηρών, διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική σταθερότητα και την ποσοτική επάρκεια πρώτων υλών. Επίσης τη συνδέει στενά με αραβικές χώρες που μπορούν να τροφοδοτηθούν με αλεύρι από την Al Dahra μέσω των δύο επιλιμένιων μύλων της Μύλοι Λούλη. Παράλληλα, της ανοίγει τον δρόμο για διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας, από τις οποίες προέρχεται το 85% της ετήσιας παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής μαζί αυξάνεται κατά περίπου 70.000.000 άτομα ετησίως και αυτές οι αγορές διακρίνονται από τεράστια οικονομική ανάπτυξη.

Η Al Dahra με αυτήν τη συνεργασία θα μπορεί να διακινεί την παραγωγή της από τις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σερβία) προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και να διασφαλίζει την τροφοδοσία αλεύρων με εγγυημένη και σταθερή ποιότητα προς τις αραβικές χώρες, με πολλές από τις οποίες έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια τροφίμων. Επίσης, αποκτά πρόσβαση σε ένα υψηλής τεχνολογίας διαμετακομιστικό και μεταποιητικό κέντρο δημητριακών στην Ευρώπη, μέσω των επιλιμένιων εγκαταστάσεων των Μύλων Λούλη στον Βόλο και στον Πειραιά με συνολική αποθηκευτική δυνατότητα 90.000 τόνων.

Παράλληλα, αποκτά πρόσβαση σε know-how (τεχνογνωσία) για την κατασκευή μύλων άλεσης δημητριακών, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή πρότυπων μύλων άλεσης σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, μπαίνοντας έτσι και στη δευτερογενή παραγωγή.

Στόχος άλλωστε της AL DAHRA είναι, μέσω των επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή τροφοδοσία τροφίμων τόσο προς τα ΗΑΕ όσο και προς τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και την Ασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων διατροφικής στήριξης.

Σημειώνεται ότι η AL DAHRA AGRICULTURE SPAIN S.L. είναι 100% θυγατρική της Al Dahra Holding LLC (Al Dahra), που έχει έδρα στο Aμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει κάνει επενδύσεις σε ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Ινδία, Μαρόκο, Ναμίμπια και Πακιστάν.

Αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της κυβέρνησης του Aμπού Ντάμπι στον τομέα του προγράμματος διασφάλισης τροφίμων για τα ΗΑΕ (Food Security Vision). Η Al Dahra σήμερα παράγει και διακινεί αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές, όπως σιτάρι, ρύζι, τριφύλλι, σανό, οπωροκηπευτικά, χουρμάδες, ελιές και εσπεριδοειδή.

Το 2012 καλλιεργώντας 1.500.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης (μέσω συμβολαίων ιδιοκτησίας ή μακροπρόθεσμου lease), παρήγαγε συνολικά πάνω από 2.000.000 τόνους προϊόντων σε 10 διαφορετικές χώρες, ενώ ο τζίρος της άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v