Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρου: Αύξηση κερδών σε μητρική

Σημαντική αύξηση στα κέρδη μετά φόρων τα οποία ανήλθαν στα 3,1 εκατ. ευρώ από 200 χιλ. ευρώ το 2004 ανακοίνωσε η Αγροτικός Οίκος Σπύρου, ενώ σε ό,τι αφορά τον όμιλο οι ζημίες περιορίστηκαν. Για το 2006 η διοίκηση αναμένει κέρδη και σε επίπεδο ομίλου, ενώ στόχο απότελεί η ανάπτυξη στο εξωτερικό. Στα 0,04 ευρώ το προτεινόμενο μέρισμα για το 2005.

Σπύρου: Αύξηση κερδών σε μητρική
Σημαντική αύξηση των κερδών μετά φόρων εμφάνισε σε επίπεδο μητρικής η Αγροτικός Οίκος Σπύρου, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι ζημίες περιορίστηκαν.

Εξάλλου, η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε πως νέος υπεύθυνος εξυπηρέτησης μετόχων αναλαμβάνει η κα Μάνδηλα Αθηνά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση σε επίπεδο μητρικής εταιρίας τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 200 χιλιάδων ευρώ το 2004.

Ο κύκλος εργασιών για το 2005 κατέγραψε οριακή αύξηση διαμορφούμενος στα 16,3 εκατ. το 2005 ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το 2004.

Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών για τη χρήση του 2005 αυξήθηκε κατά 7,5% και ανήλθε στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,4 εκατ. ευρώ το 2004. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων οι ζημίες, μετά φόρων, του ομίλου μειώθηκαν στα 1,6 εκατ. ευρώ, από 1,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι ζημίες οφείλονται έως τώρα, στα αυξημένα έξοδα των εταιρειών του εξωτερικού για έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων, οι οποίες στις δύο προηγούμενες χρήσεις του 2004 και 2005, όπως αναμένεται για κάθε νέα δραστηριότητα, δεν συνοδεύονταν από ανάλογες πωλήσεις.

Για το 2006, αναμένονται κέρδη και σε επίπεδο ενοποιημένου ισολογισμού, λόγω αυξημένων πωλήσεων στις διεθνείς αγορές.

Επισημαίνεται παράλληλα πως ο όμιλος ολοκληρώνοντας την χρήση του 2005, υλοποίησε τους στόχους που είχε θέσει. Πέτυχε ανάπτυξη των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, με την τοποθέτηση σε αυτές νέων βελτιωμένων προϊόντων, τα οποία είναι αποτέλεσμα δικής του έρευνας και αποκλειστικής εμπορικής εκμετάλλευσης.

Στρατηγικός στόχος του Ομίλου αποτελεί, η σημαντική του ανάπτυξή στις διεθνείς αγορές με παράλληλη διατήρηση και ανάπτυξη της κυρίαρχης θέσης του στην Ελληνική αγορά.

Η δημιουργία νέων προϊόντων και η ανάπτυξη των διεθνών αγορών, αποτελεί μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν να καταγράφονται από την χρήση που έκλεισε, με την αύξηση των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται στην ίδια πάντα ανακοίνωση.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτών των αγορών, για τα επόμενα χρόνια, θα είναι έντονοι και ο όμιλος με την παρουσία του εκεί διεκδικεί σημαντικά μερίδια. Σύμφωνα με τα εμπορικά πλάνα του ομίλου και για τα επόμενα 5 χρόνια στόχος είναι η είσοδος σε δύο νέες αγορές κάθε χρόνο.

Για το 2005 αυτές ήταν η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ το 2006 στόχος είναι η αγορά του Ιράν και της Αιγύπτου.

Ταυτόχρονα, στις 2 τελευταίες χρήσεις πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ριζική αναδιάρθρωση των λειτουργιών του ομίλου, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την μετάβαση, μίας εμπορικής δραστηριότητας απευθυνόμενης κυρίως στην Ελληνική αγορά, σε μία καθετοποιημένη λειτουργία (έρευνα - ανάπτυξη προϊόντων - παραγωγή - marketing - πωλήσεις ), η οποία προσβλέπει στην επέκταση της στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Επίσης, αναφέρεται πως νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 στην Αίγυπτο, με στόχο τη υποστήριξη των αγορών της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Τους πρώτους μήνες του 2006 ξεκίνησε τη λειτουργία του επίσης, νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων στην Βουλγαρία με στόχο τη υποστήριξη των αγορών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Τα δύο νέα αυτά κέντρα, παράλληλα με τα υπάρχοντα σε Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξουν την εμπορική ανάπτυξη σε όλο τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Με την παραπάνω διάρθρωση σε επίπεδο έρευνας ο Όμιλος καθίσταται πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο και διεκδικεί επάξια σημαντικά μερίδια.

Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχει πλέον η βάση για σημαντική ανάπτυξη των αποτελεσμάτων από την τρέχουσα χρήση του 2006. Όσoν αφορά τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2005, πρόταση της Διοίκησης είναι η διατήρηση της μερισματικής πολιτικής και η διανομή 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

--- Ανακοίνωση της Σπύρου

H διοίκηση του ομίλου, απαντώντας σε ανυπόστατες φήμες, οι οποίες κυκλοφόρησαν, σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης 39 της 23/3/2006 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, περί εξειδίκευσης των κριτηρίων για υπαγωγή σε επιτήρηση, στο καθεστώς διαπραγμάτευσης της μητρικής εταιρίας, έχει να δηλώσει τα παρακάτω:

Οι διατάξεις της παραπάνω απόφασης δεν έχουν, καμία επίπτωση, στο καθεστώς διαπραγμάτευσης, των μετοχών της εταιρίας Αγροτικός Οίκος Σπύρου.

Συγκεκριμένα, η μητρική εταιρία παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), της τάξεως των 1.096.242,11 ευρώ (Προϋπόθεση για να τεθεί μία μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης είναι η μητρική εταιρεία να έχει αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) .

Τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού είναι συγκυριακά και οφείλονται σε αυξημένα έξοδα ερευνών και ανάπτυξης θυγατρικών που βάρυναν δυσανάλογα τις χρήσεις 2004 και 2005.

Το γεγονός αυτό είναι σύνηθες, για εταιρίες οι οποίες δαπανούν μεγάλα ποσά για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων στις πρώτες χρήσεις λειτουργίας τους. Τέλος, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού για το 2006 και στο εξής, λόγω των αυξημένων πωλήσεων των θυγατρικών, θα είναι θετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v