Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοδευτική:Διευκρινίσεις για πρόβλημα ρευστότητας

Διευκρινίσεις για το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε στην εταιρία διατυπώνει η διοίκηση της Προοδευτικής, σε συνέχεια της από 4 Απριλίου 2006 επιστολής του ΧΑ προς την εταιρία για την ένταξή της στην κατηγορία επιτήρησης.

Προοδευτική:Διευκρινίσεις για πρόβλημα ρευστότητας
Διευκρινίσεις για το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε στην εταιρία διατυπώνει η διοίκηση της Προοδευτικής, σε συνέχεια της από 4 Απριλίου 2006 επιστολής του ΧΑ προς την εταιρία για την ένταξή της στην κατηγορία επιτήρησης.

Παράλληλα, η εταιρία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να πωλησει τη συμμετοχή της στη ”Γέφυρα ΑΕ” (Ρίο - Αντίρριο), προσδοκώντας έσοδα της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι από σήμερα, Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006, οι μετοχές της εταιρίας Προοδευτική εντάσσονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών από το καθεστώς επιτήρησης που είχαν τεθεί στις 4 Απριλίου 2006.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την Προοδευτική, το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε το έτος 2005, προερχόταν από έκτακτους παράγοντες, όπως καθυστερήσεις πληρωμών σε εκτελεσμένες εργασίες Δημοσίων Εργων και υπερβολικών ανατιμήσεων των πρώτων υλών των έργων του Εξωτερικού.

Παράλληλα, στο διάστημα 11 Ιανουαρίου 2006 έως 3 Απριλίου 2006, εισέρευσε στο Ταμείο της εταιρίας, ποσόν 5.251.356,17 ευρώ, από εισπράξεις εκτελεσμένων έργων μέχρι τέλους 2005, από βραχυπρόθεσμο δανεισμό και πώληση μικρού περιουσιακού στοιχείου, ποσό με το οποίο πληρώθηκαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και ειδικότερα:

* 953.000,00 ευρώ για μείωση τραπεζικού δανεισμού και πληρωμή τόκων.

* 380.000,00 ευρώ για πληρωμή προσωπικού.

* 404.727,00 ευρώ για εξόφληση υποχρεώσεων σε φόρους - τέλη.

* 395.782,00 ευρώ για πληρωμή υποχρεώσεων σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

* 3.117.847,17 ευρώ για υποχρεώσεις σε προμηθευτές και καταβολές σε κοινοπραξίες συμμετοχής της εταιρίας.

Οπως τονίζεται, φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω πως τα χρήματα που εισέρευσαν, χρησιμοποιήθηκαν ώστε να μειωθούν οι υποχρεώσεις της Εταιρείας (Τραπεζικός Δανεισμός, Φόροι, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, Προμηθευτές) και οι εισπράξεις αυτές σε συνδιασμό με τις υποχρεώσεις, οι οποίες καλύφθηκαν, κρίνονται ικανοποιητικές ως προς τη κάλυψη της ρευστότητας της εταιρίας.

Παράλληλα, οι κινήσεις που γίνονται από την εταιρία στους τομείς που θα αναφερθούν παρακάτω, κρίνεται ότι θα λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα ρευστότητας και ειδικότερα αναφέρουμε τα εξής:

* Η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δύο βασικές δανείστριες Τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική) για την αναδιάρθρωση του Τραπεζικού δανεισμού της από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο και την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης.

Η υπαγωγή της εταιρίας στην κατηγορία της Επιτήρησης του Χ.Α. δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στις παραπάνω διαπραγματεύσεις και σε όλες τις συναλλαγές με το Τραπεζικό σύστημα [Παροχή Ε/Ε συμμετοχής σε διαγωνισμούς, Επιστολές Χρηματοπιστωτικής Ικανότητας (απαραίτητες για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς Δημοσίων Εργων), Παροχή Ε/Ε καλής Εκτέλεσης (για έργο στο οποίο έχει μειοδοτήσει η Εταιρεία μας), Παροχή Ε/Ε Δεκάτων 5% έως 10% από κάθε Πιστοποίηση (απαραίτητες για την είσπραξη χρημάτων από τον εκάστοτε Κύριο του Εργου) το οποίον έχει ως συνέπεια τη μείωση της ρευστότητας της Εταιρείας] και όπως είναι φυσικό επιβραδύνει την όλη διαδικασία για αναδιάρθρωση του Τραπεζικού δανεισμού.

* Η εταιρία έχει τα ικανά περιουσιακά στοιχεία (Ακίνητα - Συμμετοχή Γέφυρα ΑΕ) ώστε η μερική ρευστοποίησή τους εξασφαλίζει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης και ειδικότερα για την πώληση της συμμετοχής στη Γέφυρα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το τίμημα που θα εισπραχθεί είναι κατ’ ελάχιστον 14 εκατ. ευρώ. Από το ποσό που θα εισπραχθεί από την παραπάνω πώληση, σημαντικό κομμάτι θα διατεθεί για μείωση Τραπεζικού δανεισμού, ενώ το υπόλοιπο του Τραπεζικού δανεισμού θα μετατραπεί από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο.

* Επίσης η εταιρία έχει τεκμηριωμένα οικονομικά αιτήματα ύψους 6.000.000 ευρώ από το Ρουμανικό Δημόσιο, μεγάλο μέρος των οποίων πρόκειται να εισπράξει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, περίοδος κατά την οποία ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα έργα στη Ρουμανία. Με βάση τα παραπάνω κρίνεται από την Διοίκηση ότι επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας.

Αλλωστε η αποεπένδυση που θα πραγματοποιηθεί (Γέφυρα ΑΕ) δημιουργεί σημαντικές υπεραξίες για την εταιρία. Αναφορικά με την σημείωση 6.12 του Προσαρτήματος των Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας, για το κονδύλι των 433.679 ευρώ του Υποκαταστήματος Βουλγαρίας, σε συνέχεια του Πρωτοκόλλου Καταμέτρησης Διαθεσίμων, με ημερομηνία 3.4.2006 και το σχετικό Πιστοποιητικό των Ορκωτών Λογιστών - Ελεγκτών, με ημερομηνία 7.4.2006, στο οποίο, κατόπιν του ελέγχου που έγινε, παρατίθεται παραπομπή στο αντίστοιχο Πρωτόκολλο Καταμέτρησης από το οποίο προκύπτει ότι το εν λόγω ποσό βρίσκεται στα διαθέσιμα του Υποκαταστήματος της Βουλγαρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v