Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Μέρισμα 2,92 ευρώ για το 2005

Τη διανομή μερίσματος 2,92 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2005 θα προτείνει το Δ.Σ. της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου. Κάμψη σημειώθηκε στις πωλήσεις του σήματος Leader λόγω της εφαρμογής του ελάχιστου ποσού ΕΦΚ.

Καρέλιας: Μέρισμα  2,92 ευρώ για το 2005
Τη διανομή μερίσματος 2,92 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2005 θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Το προτεινόμενο μέρισμα είναι αυξημένο κατά 0,32 ευρώ σε σχέση με αυτό που είχε διαθέσει η εταιρία για τη χρήση του 2004 και διαμορφώνει καθαρή μερισματική απόδοση της τάξης του 5,21% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 30ή Δεκεμβρίου του 2005.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας σε όγκο ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2004, ενώ οι εξαγωγές ήταν ανάλογες των προσδοκιών.

Η κάμψη που σημειώθηκε στην ελληνική αγορά οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων του σήματος Leader μετά την εφαρμογή του ελάχιστου ποσού ΕΦΚ, που οδήγησε στην αύξηση τής λιανικής τιμής του σήματος κατά 50%.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να δεχτεί ισχυρές πιέσεις, και τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της AcNielsen, το μερίδιό της να διαμορφωθεί στο 11,3%, όταν τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν άγγιζε το 15%.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ”φθηνό” τσιγάρο της ΚΑΡΕΛΙΑ, το Leader, υπέστη σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο το μερίδιό του να υποχωρήσει στο 4,2%, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζε το 8,2%.

Πιέσεις εκτιμάται ότι θα δεχτούν φέτος και τα σήματα οικονομικής τιμής της καπνοβιομηχανίας και στο εξωτερικό, τα οποία εισφέρουν το 30% του τζίρου των εξαγωγών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ισχυρός ανταγωνισμός στην οικονομική κατηγορία τιμής στις χώρες όπου η εταιρεία εξάγει αναμένεται να ενταθεί περισσότερο.

Παράλληλα, τα σήματα που εισάγονται στις χώρες αυτές και ανήκουν στην οικονομική κατηγορία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μεταβολές τοπικών νομοθεσιών σχετικές με εισαγωγικούς δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης εισαγόμενων τσιγάρων, αφού η ελαστικότητα της τιμής στην οικονομική κατηγορία είναι μεγάλη.

Αντιθέτως, τα σήματα που ανήκουν στην premium κατηγορία από πλευράς τιμής προσδοκάται να συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία από πλευράς όγκου, γεγονός που αναμένεται να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της χαμένης κερδοφορίας που αναμένεται να παρουσιαστεί από σημαντική μείωση του όγκου των οικονομικών σημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v