Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Μέρισμα 0,10 ευρώ - αγορά ιδίων μετοχών

Τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2005, την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια γενική συνέλευση της Μπήτρος που συνήλθε σήμερα 30 Ιουνίου με απαρτία 73%. Εκτιμήσεις για 2006.

Μπήτρος: Μέρισμα 0,10 ευρώ - αγορά ιδίων μετοχών
Τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2005, την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια γενική συνέλευση της Μπήτρος που συνήλθε σήμερα 30 Ιουνίου με απαρτία 73%.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρίας η διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνει απόδοση της τάξης του 5% περίπου με βάση τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής της μετοχής.

Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Παρασκευής 7 Ιουλίου 2006.

Ημέρα αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006. Κατά συνέπειααπό την ημέρα αυτή οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την 18η Ιουλίου 2006.

Εξ άλλου, η γενική συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς εκ μέρους της εταιρίας ιδίων μετοχών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη αγορασθεισών ιδίων μετοχών ποσοστού 2,55%, σε τιμές μεταξύ 1,6 και 6 ευρώ.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών της χρήσης 2005, τονίσθηκε η εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών μετά από φόρους αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρίας, τα οποία τετραπλασιάστηκαν έναντι αυτών του 2004, ανερχόμενα σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίδοση αυτή ήταν απότοκος των αυξημένων μερισμάτων, που εισέπραξε η εταιρία από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των θυγατρικών της κατά τη χρήση του 2004 καθώς και της θετικής αποτίμησης των χρεογράφων του χαρτοφυλακίου της.

Ως προς τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου επισημάνθηκε ότι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 142 εκατομμύρια ευρώ, παραμένοντας, ουσιαστικά αμετάβλητος έναντι του 2004, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στο ύψος των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό, το οποίο, όμως, υποτιμάται συγκρινόμενο με το αντίστοιχό του της προηγούμενης χρονιάς (3,9 εκ. ευρώ), κατά την οποία επικράτησαν ακραία ευνοϊκές συνθήκες, τέτοιες ώστε να χαρακτηρισθεί ”χρυσή χρονιά του χάλυβα” διεθνώς.

Κατόπιν των αποτελεσμάτων αυτών, η καθαρή θέση του Ομίλου την 31.12.2005 διαμορφώθηκε σε 65 εκατομμύρια ευρώ έναντι 63 εκατομμυρίων την 31.12.2004.

Τέλος, τονίστηκε, ότι οι μειωμένες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης δημιούργησαν σημαντική ρευστότητα, που χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου να εμφανίζονται την 31.12.2005 μειωμένες κατά 13% έναντι αυτών της 31.12.2004.

Αναφερόμενος στις συνθήκες της αγοράς, όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής κατά την τρέχουσα χρήση και όπως προβλέπεται να εξελιχθούν έως το τέλος του χρόνου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πάνος Μπήτρος είπε τα ακόλουθα:

”Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που παραμένουν υψηλοί, η διαδικασία ανασύστασης των αποθεμάτων και οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές, που συντελούνται στο εσωτερικό της (με πιο πρόσφατη αλλά και πιο σημαντική μέχρι σήμερα τη συγχώνευση MITΤAL STEEL – ARCELOR), οδηγούν τη διεθνή αγορά του χάλυβα σε μια νέα περίοδο υπερθέρμανσης, με χαρακτηριστικά παρεμφερή με αυτά του 2004.

Το σημαντικότερο στοιχείο της εικόνας της αγοράς είναι η εκρηκτική αύξηση των τιμών, που παρατηρείται από τον Μάρτιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα του 2004, που είχαν χαρακτηριστεί ακραία και εξαιρετικά δύσκολα επαναλήψιμα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το 2006 αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη δεθνή αγορά του χάλυβα και τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν.

Οι καρποί της επί το ευμενέστερον μεταβολής των συνθηκών της αγοράς αλλά και των προσπαθειών της διοίκησης έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των εταιριών του Ομίλου, η εικόνα των οποίων αναστρέφεται θεαματικά κατά το δεύτερο τρίμηνο συγκρινόμενη με αυτήν του πρώτου τριμήνου.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι η Μπήτρος Μεταλλουργική κέρδισε μέσα στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου όσα είχε κερδίσει μέσα σε ολόκληρη την περυσινή χρονιά!”

Και ο κ. Μπήτρος κατέληξε: ”Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής υφιστάμενες ενδείξεις, ευνοϊκές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να επικρατούν στην αγορά για όλο το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Όμιλος να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία στο μέγιστο βαθμό”.

Τέλος, εγκρίθηκε η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω λήξεως της θητείας του παρόντος. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. με διετή θητεία έχει ως εξής:



* Παναγιώτης Ιωάννη Μπήτρος, επιχειρηματίας, Εκτελεστικό Μέλος.

* Πελαγία, συζ. Π. Μπήτρου, επιχειρηματίας, Εκτελεστικό Μέλος.

* Ιωάννης Παναγιώτη Μπήτρος, επιχειρηματίας, Εκτελεστικό Μέλος.

* Γεώργιος Κων/νου Μπήτρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

* Λήδα Παναγιώτη Μπήτρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

* Κωνσταντίνος Φραγκίσκου Καλαβρός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

* Τηλέμαχος Παλαιολόγος του Ανδρέα, Τραπεζικός, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

* Κωνσταντίνος Καστρινάκης του Στυλιανού, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v