Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 13 συν 12 εισηγμένες που... αφήνουν υποσχέσεις!

Ποιες εταιρείες κέρδισαν τις εντυπώσεις με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους και ποιες έδωσαν «σήματα» και «υποσχέσεις» για... ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέλλον. Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Οι 13 συν 12 εισηγμένες που... αφήνουν υποσχέσεις!
Σκεπτικισμό προκάλεσε η πρόσφατη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου, καθώς η συνέχιση της βαθιάς οικονομικής ύφεσης απεικονίστηκε στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Όσο και αν η υποχώρηση των πωλήσεων κατά 9% και των λειτουργικών κερδών κατά 23% οφείλεται και σε κάποιους συγκυριακούς λόγους, η ουσία είναι πως οι άμυνες πολλών εταιρειών εξαντλούνται και αρκετές από αυτές θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες στην περίπτωση όπου η οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέταση των λογιστικών καταστάσεων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, σχετικά με το ποιες εταιρείες θα μπορέσουν τελικά να αντέξουν στην κρίση, αλλά και για το ποιες ίσως θα μπορούσαν να βγουν ενισχυμένες από αυτήν. 

Ποιες κέρδισαν τις εντυπώσεις

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έχοντας δρομολογήσει μια ευρύτατη σειρά αδειοδοτήσεων νέων μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανεβάζει συνεχώς την παραγωγική της δυναμικότητα και την κερδοφορία της. Αν τώρα επεκταθεί και σε παράπλευρους τομείς που επιδιώκει (για παράδειγμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων), τόσο το καλύτερο γι' αυτήν.

ΟΛΘ: Δεν είναι τόσο η διατήρηση των αποτελεσμάτων στα ίδια υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (4,87 εκατ. ευρώ), όσο η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 9,3 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ταμείο της 31ης Μαρτίου να διαμορφωθεί στα 96,8 εκατ. ευρώ, όταν ο τραπεζικός δανεισμός ήταν μηδενικός.

Folli Follie: Καθαρά κέρδη 30,3 εκατ. ευρώ (έναντι 22,1 εκατ.) δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση, όταν μάλιστα επιτυγχάνονται μόλις σε ένα τρίμηνο. Σαφώς ανοδικός και ο κύκλος εργασιών (246,3 έναντι 229,3 εκατ. ευρώ). Μάλλον δεν είναι τυχαίο το ότι η τιμή της μετοχής έχει ανεβεί κατά 315% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Καρέλιας: Από εξαγωγικό σε εξαγωγικό ρεκόρ πηγαίνει η εισηγμένη, ανεβάζοντας την κερδοφορία της και το θετικό καθαρό ταμείο της στα 229,3 εκατ. ευρώ!

Flexopack: Από τις λίγες εξαγωγικές εταιρείες που συνέχισαν το πρώτο φετινό τρίμηνο να ανεβάζουν πωλήσεις και προ φόρων κέρδη, συνδυάζοντας όλα αυτά με υλοποίηση επενδύσεων και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Στον κλάδο των ασφαλειών, η παραγωγή του πρώτου τριμήνου υποχώρησε κατά διψήφιο ποσοστό. Παρ' όλα αυτά, η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της, βελτιώνοντας το μερίδιο αγοράς της.

Πλαίσιο: Πολύ δυναμικό πρώτο τρίμηνο, καθώς όλα δείχνουν πως το 2013 θα αποτελέσει έτος ιστορικής υψηλής κερδοφορίας για την εισηγμένη. Και όλα αυτά στο πιο βαθύ σημείο της ύφεσης, με το ΑΕΠ της χώρας να έχει υποχωρήσει κατά 25%.

Mevaco: Πέρυσι είχε κάνει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και φέτος ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο με σημαντική άνοδο. Να συνεκτιμηθεί, βέβαια, πως το περυσινό πρώτο τρίμηνο ήταν σχετικά αδύναμο.

Αεροπορία Αιγαίου: Αύξησε τον κύκλο εργασιών της και περιόρισε σε χαμηλό επίπεδο τις ζημίες της (και μάλιστα σε περίοδο χαμηλής εποχικότητας), σημειώνοντας 11 εκατ. ευρώ θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και διαθέτοντας θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού).

ΚΡΙ ΚΡΙ: Εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, με νέα άνοδο τζίρου και κερδών και παράλληλα με διατήρηση άριστης ρευστότητας.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Απέδειξε για ένα ακόμη τρίμηνο πως δεν καταλαβαίνει από οικονομική κρίση: στα 22,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της (έναντι 18,9 εκατ.) και στο 1,3 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη της, έναντι 1,02 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

MLS: Είχε κάνει κοιλιά γύρω στα δύο χρόνια, ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό το ένα τρίμηνο είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Άνοδος τζίρου λοιπόν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και κέρδη προ φόρων από τις 463 στις 712 χιλιάδες ευρώ.

Ικτίνος Μάρμαρα: Ανοδικά αποτελέσματα σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο, το οποίο ωστόσο είχε επηρεαστεί συγκυριακά αρνητικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τα θετικά δείγματα

Quest Holdings: Πολύ δυνατό ξεκίνημα (κέρδη προ φόρων 1,17 εκατ. ευρώ, έναντι 160 χιλιάδων ευρώ) για έναν όμιλο εταιρειών που έχει μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Επίλεκτος: Με τη συμβολή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι η μόνη εταιρεία του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου που σημειώνει στο εννεάμηνο της χρήσης θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο σε επίπεδο EBITDA, αλλά και σε επίπεδο EBIT.

Nexans Hellas: Θετικό ξεκίνημα για την εταιρεία (κέρδη προ φόρων 973 χιλιάδες ευρώ έναντι ζημιών πέρυσι) και οι μέχρι τώρα ενδείξεις μιλούν για θετικό αποτέλεσμα μέσα στο 2013 (μείωση επιτοκίων, δρομολόγηση παραγγελιών).

Νάκας: Το πρόγραμμα περικοπής δαπανών και οι γενικότερες κινήσεις αναδιάρθρωσης φαίνεται να αποδίδουν. Ολοένα και μειώνονται οι ζημίες και μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης που λήγει τον προσεχή Ιούνιο, το αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο.

Παπουτσάνης: Από τρίμηνο σε τρίμηνο πείθει πως αποτελεί μία από τις λίγες εισηγμένες που είναι ικανές να αποτελέσουν ένα turn around story σε περιβάλλον βαθύτατης οικονομικής ύφεσης.

Αφοί Κορδέλλου: Η μικρότερη σε μέγεθος και η μόνη μεταξύ των εισηγμένων εμπορίας σιδήρου-χάλυβα η οποία ανέβασε τις πωλήσεις της και σημείωσε οριακά θετικό αποτέλεσμα στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

ΕΛΒΕ Ενδυμάτων: Η μόνη εταιρεία του κλάδου που αύξησε πωλήσεις (έστω και οριακά) και σημείωσε κέρδη (261 χιλ. ευρώ, έναντι 46 χιλιάδων).

Alpha Γκρίσιν: Άνοδος πωλήσεων και επιστροφή σε θετικό EBITDA τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου τριμήνου.

Hellas On Line: Κερδοφόρος πλέον (2 εκατ. ευρώ) και η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων, με βελτιωμένο EBITDA (17,7 εκατ. από 16,6 εκατ. ευρώ).

Profile: Το εγχείρημα της διεύρυνσης της παρουσίας στο εξωτερικό, με παράλληλο έλεγχο των δαπανών και των ταμειακών ροών, αποδίδει. Άνοδος κερδών προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο (από 67 στα 96 χιλιάδες ευρώ) και θετικό καθαρό ταμείο.

Space Hellas: Και στο τρίμηνο αυτό η εταιρεία αποδεικνύει πως μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη προ φόρων ακόμη και σε περίοδο όπου η αγορά έχει στεγνώσει από δημόσια έργα πληροφορικής (431 χιλ. έναντι 232 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Όλα δείχνουν πως και το 2013 θα είναι μια κερδοφόρος χρήση.

ΕΚΤΕΡ: Οι επιδόσεις χαμηλές λόγω της κρίσης, αλλά ο τραπεζικός δανεισμός μηδενικός και το ταμείο εκτοξεύθηκε στα 7,34 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v