Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για β' εξάμηνο

Η διαφαινόμενη ταχύτερη πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφορών για παραγγελίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανή η βελτίωση της κατάστασης το β' εξάμηνο του έτους.

Μπήτρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για β εξάμηνο
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς προϊόντων σιδήρου και χάλυβα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 εκφράζει η διοίκηση της εταιρείας Μπήτρος, καθώς μπορεί τα μεγέθη του ομίλου να παρέμειναν εν γένει αρνητικά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπήρξαν «ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των πωλήσεων με τάση σταθεροποίησης».

Επιπλέον, η διαφαινόμενη ταχύτερη πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφορών για παραγγελίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανή η βελτίωση της κατάστασης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ιδίως από το 2014, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις (πολιτική σταθερότητα, βελτιωμένη ρευστότητα, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρύθμιση του κράτους).

«Το ευμετάβλητο του περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια σοβαρών και αξιόπιστων προβλέψεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση του ομίλου.

Θετικός παράγοντας επίσης για την Μπήτρος είναι και οι κινήσεις που έγιναν στο μέτωπο της περικοπής δαπανών, καθώς στο πρώτο φετινό τρίμηνο τα λειτουργικά έξοδα διοίκησης και διάθεσης μειώθηκαν κατά 22%. Ετσι παρά τον πτωτικό κύκλο εργασιών, το EBITDA «γύρισε» σε θετικά επίπεδα (+390 χιλ. έναντι -910 χιλ. ευρώ). Στόχος για φέτος είναι η επίτευξη θετικού -και όσο το δυνατόν υψηλότερου- EBITDA.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Παναγιώτης Μπήτρος δεν έκρυψε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου: «Όταν από το 2008 η ζήτηση έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 70%-75%, πώς μπορούν να αντιδράσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στην πλειονότητα των κλάδων δεν αντέχουν μια νέα σημαντική επιδείνωση στο μέτωπο της οικονομίας».

«Δεν παύουμε να ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ότι θα ενισχυθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ότι θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του κράτους, ότι το τραπεζικό σύστημα θα ξαναρχίσει να διαδραματίζει σε κάποιο βαθμό το ρόλο του. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον σχετικής σταθερότητας. Γιατί χωρίς τα παραπάνω, κάθε δική μας προσπάθεια θα αποδεικνύεται ατελέσφορη», κατάληξε ο κ. Μπήτρος.

Στο επιχειρηματικό κομμάτι τώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή στρατηγικής ανάπτυξης της εισηγμένης κ. Σταύρο Γατόπουλο, «συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διατήρηση των μεριδίων των εταιρειών του ομίλου στα υγιή τμήματα των αγορών τους, για την επιτάχυνση της ρευστοποίησης των αποθεμάτων της Μπήτρος Κατασκευαστική, την προσαρμογή της δομής και του κόστους λειτουργίας όλων των εταιρειών στα τρέχοντα μειωμένα επίπεδα μεγέθους των αγορών και τη βελτίωση των λειτουργικών τους χρηματορροών, καθώς και για τη διατήρηση της ρευστότητας του ομίλου σε υγιή και ασφαλή επίπεδα».

Ο κ. Γατόπουλος επίσης αναφέρεται και σε άλλες κινήσεις που σχεδιάζονται από το management του ομίλου: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς και της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων μας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου σε νέες αγορές και σε νέους κλάδους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v