Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Πτώση 39,9% στα κέρδη α' εξαμήνου

Τα EBITDA του β' τριμήνου της Frigoglass ήταν αυξημένα κατά 0,7% στα 27,350 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο εμφάνισαν πτώση 7,5% στα 47,618 εκατ. ευρώ.

Frigoglass: Πτώση 39,9% στα κέρδη α εξαμήνου

Πτώση 27,9% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass το β' τρίμηνο και 39,9% το εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 6,245  και στα 9,871 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα EBITDA του β' τριμήνου ήταν αυξημένα κατά 0,7% στα 27,350 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο εμφάνισαν πτώση 7,5% στα 47,618 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα κατά 3,7% κινήθηκαν οι πωλήσεις του β' τριμήνου στα 172,378 εκατ. ευρώ και κατά 7,5% στο εξάμηνο στα 312,997 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές

Στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρήσης, η Frigolgass αναμένει τις πωλήσεις του Ομίλου να κυμανθούν οριακά αυξημένες έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην περιοχή της Ευρώπης και τη μεταβλητότητα στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα πετύχει υψηλότερες πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Καθώς αναμένει ότι οι συνθήκες στην αγορά επαγγελματικών ψυγείων θα παραμείνουν δύσκολες, θα επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους και αύξησης της αποδοτικότητας.

Στον Κλάδο Υαλουργίας, το δεύτερο εξάμηνο, η Frigoglass περιμένει ότι θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική σε επίπεδο πωλήσεων, με ρυθμό όμως σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνον του πρώτου εξαμήνου. Όσον αφορά τη μονάδα Jebel Ali, αναμένει ότι θα συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης των λειτουργικών κερδών, μέσα από την αύξηση της παραγωγής και την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας.

Για το σύνολο του έτους, συνεχίζει να αναμένει βελτίωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η συνεχής έμφαση στην καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη συνετή στρατηγική επενδύσεων, θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού στο τέλος του έτους.

Παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα των αγορών, η θεμελιώδης αναπτυξιακή δυναμική του Ομίλου στις αγορές όπου δραστηριοποιείται παραμείνει ελκυστική, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Frigoglass, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί την ισχυρή της θέση ως ηγέτιδας και πρωτοπόρου στον κλάδο σε επίπεδο καινοτομίας. Όπως εκτιμά, η υλοποίηση και η απόδοση των Έργων Στρατηγικής Προτεραιότητας θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κερδοφορίας και των χρηματοροών της και θα αποτελέσουν τη βάση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου.

Ο κ. Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, έκανε τα εξής σχόλια:

"Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη, οι πωλήσεις του Ομίλου κυμάνθηκαν κοντά στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, βοηθούμενες από τη σημαντική βελτίωση, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στη Ρωσία. Παρ' όλα αυτά, η πτώση των πωλήσεων στην Αφρική, η οποία αντικατοπτρίζει την υψηλή βάση της περσινής περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης το δεύτερο τρίμηνο να εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (y-o-y).

Ο Κλάδος Υαλουργίας συνέχισε και στο δεύτερο τρίμηνο να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, με μοχλό την έμφαση που δίνουμε στο σχέδιο αλλαγής πλεύσης της μονάδας Jebel Ali, καθώς και την ισχυρή ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών στην κύρια αγορά της Νιγηρίας.

Όσον αφορά τα Κέρδη Προ φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, καθώς το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, συνεχίσαμε να μειώνουμε το επίπεδο των αποθεμάτων μας, πετυχαίνοντας βελτίωση της τάξεως του 32%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επίσης, ισχυροποιήσαμε τον ισολογισμό μας, μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό κατά 12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η επιτυχής έκδοση ομολογιών ύψους €250 εκατ. είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένουμε υψηλότερες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παραμένουν σε ύφεση και τη συνέχιση της μεταβλητότητας στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής. Ο Κλάδος Υαλουργίας αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, με χαμηλότερους όμως ρυθμούς απ' ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί βελτίωση της κερδοφορίας σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί για το σύνολο της χρήσης, θα επιταχύνουμε τον ρυθμό υλοποίησης των προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους και αύξησης της αποδοτικότητας του οργανισμού και θα επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην αποφασιστική εκτέλεση των Σχεδίων Στρατηγικής Προτεραιότητας του Ομίλου".

***Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Frigoglass.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v