Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο δεξαμενόπλοιο από την Ελινόιλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά η τελετή ονομασίας του νεότευκτου, υπό ελληνική σημαία, δεξαμενόπλοιου ”Ζέφυρος”, του δεύτερου από τα υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια που δρομολογούνται από την ΕΛΙΝΟΙΛ για τον εφοδιασμό με καύσιμα του νησιωτικού δικτύου των πρατηρίων ελίν.

Δεύτερο δεξαμενόπλοιο  από την Ελινόιλ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά η τελετή ονομασίας του νεότευκτου, υπό ελληνική σημαία, δεξαμενόπλοιου ”Ζέφυρος”, του δεύτερου από τα υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια που δρομολογούνται από την ΕΛΙΝΟΙΛ για τον εφοδιασμό με καύσιμα του νησιωτικού δικτύου των πρατηρίων ελίν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο υπερσύγχρονο δεξαμενόπλοιο ”Απηλιώτης”, δρομολογήθηκε από την εταιρία το Μάρτιο του 2006 και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο καθώς τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας.

Ανάδοχος του Δ/Ξ ”Ζέφυρος”, ήταν ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού, ναυτιλιακού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Το Δ/Ξ ”Ζέφυρος” μεταφορικής ικανότητας 2,200 m3, ναυπηγήθηκε στο Split της Κροατίας υπό την επίβλεψη των Lloyd’s. Η μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει η ΕΛΙΝΟΙΛ στον εφοδιασμό των νησιών την τελευταία 20ετία, έχει ενσωματωθεί στο σχεδιασμό του, καθιστώντας το μοναδικό στον κόσμο ναυπήγημα, απολύτως προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες εφοδιασμού και στις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας.

Σημειώνεται, πως τα δεξαμενόπλοια ”Ζέφυρος” και ”Απηλιώτης” είναι τα πρώτα δεξαμενόπλοια παγκοσμίως τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν στο κατάστρωμά τους (on board), κλειστού τύπου φορτώσεις βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πρύμνη τους για την μεταφορά 3 βυτιοφόρων, ο οποίος περιλαμβάνει τελευταίας γενιάς γεμιστήρια, τεχνολογίας bottom loading, που επιτρέπουν τη φόρτωση των βυτιοφόρων εν πλω με 5 προϊόντα ταυτοχρόνως καθώς επίσης περιλαμβάνει σύστημα ανακύκλωσης ατμών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, εξασφαλίζεται ο γρήγορος και κυρίως ασφαλής εφοδιασμός των νησιών μας, αφού καταργείται η εκφόρτωση πετρελαιοειδών στις προβλήτες των λιμανιών.



Η ελίν διαθέτει ένα δίκτυο 91 πρατηρίων σε 31 διαφορετικά ελληνικά νησιά, καλύπτοντας ολοκληρωμένα και από ηγετική θέση τις ανάγκες ανεφοδιασμού τους. Η πρωτοποριακή δράση της εταιρίας στο χώρο των νησιών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν μετά από ένα τραγικό ναυάγιο, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαγόρευσε τη μεταφορά υγρών καυσίμων στα νησιά με τα συμβατικά οχηματαγωγά.

Τότε η ΕΛΙΝΟΙΛ με γνώμονα την κοινωνική της ευθύνη εφάρμοσε μια πρωτοποριακή λύση, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα δεξαμενόπλοια, τα οποία μετέφεραν μαζί με τα καύσιμα και ένα βυτιοφόρο. Έτσι κατέστη δυνατός ο αδιάλειπτος ανεφοδιασμός, χειμώνα-καλοκαίρι, νησιών τα οποία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Με τον τρόπο αυτό η εταιρία αντιμετώπισε αποτελεσματικά το μέγα πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων στα νησιά και, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των κατοίκων τους, αναπτύχθηκε ταχύτατα, κατακτώντας ηγετική θέση.

Με τη δρομολόγηση του Δ/Ξ ΖΕΦΥΡΟΣ αλλά και του ήδη δρομολογημένου από τον Μάρτιο Δ/Ξ ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ, η ΕΛΙΝΟΙΛ πρωτοπορεί και πάλι δίνοντας τη λύση εφοδιασμού των νησιών μας για τις επόμενες δεκαετίες, αφού η πρώτη λύση που είχε δώσει το 1983 ξεπεράστηκε, καθώς η ραγδαία αύξηση της ζήτησης καυσίμων στα νησιά, δεν συνοδεύτηκε από δημιουργία κατάλληλων υποδομών, όπως ειδικών χώρων εκφόρτωσης επικίνδυνων φορτίων κλπ.

Με τη νέα λύση που εφαρμόζει η ΕΛΙΝΟΙΛ, δεν απαιτείται πλέον πλαγιοδέτηση του πλοίου, ούτε πολύωρη παραμονή του και διενέργεια εκφορτώσεων σε χώρους των λιμένων αφού αρκεί η πρυμνοδέτηση για λίγα λεπτά, για την αποβίβαση των ήδη έμφορτων βυτιοφόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v