Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Χαμόγελα από οργανική κερδοφορία

Στα 127 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα κέρδη, στα 2,73 δισ. τα καθαρά. Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Επιβράδυνση στις επισφάλειες. Στο 13,9% ο EBA Core Tier I της τράπεζας. Μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ ο ΕLA.

Alpha: Χαμόγελα από οργανική κερδοφορία

Αξιοσημείωτη βελτίωση στα καθαρά έσοδα τόκων κατά 26% εμφάνισε σε τριμηνιαία βάση η Alpha Bank δείχνοντας, όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός της, κ. Γ. Κωστόπουλος, ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να επιτύχει αποδόσεις που θα ανταμείψουν την εμπιστοσύνη των μετόχων της.

Η τράπεζα έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης με καθαρά κέρδη 126,1 εκατ. ευρώ, επιδεικνύοντας σημαντική βελτίωση στα οργανικά της μεγέθη και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 412,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και τον ELA και της μείωσης του κόστους καταθέσεων.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 50% και τα βασικά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 526 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο έναντι 421,5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο. Τα προ προβλέψεων προσαρμοσμένα αποτελέσματα ανήλθαν σε 197,5 εκατ. ευρώ έναντι 73,5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε 479,1 εκατ. ευρώ από 504,9 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο σημειώνοντας μείωση κατά 5,1% ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της Alpha Bank στο εξάμηνο έχουν ως εξής:  

Περαιτέρω ενίσχυση του Ισολογισμού

- Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) 13,9%, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου Ευρώ 4.571 εκατ. Οι εγγραφές από τους ενασκήσαντες δικαιώματα προτιμήσεως και προεγγραφής υπερέβησαν το 165%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση.

- Ο δείκτης μοχλεύσεως σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ ανέρχεται περίπου σε 9,4% υπερβαίνοντας το τριπλάσιο του εκτιμώμενου ελάχιστου ορίου.

- Η ολοκλήρωση της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως τον Μάιο 2013, οδήγησε σε κέρδη Ευρώ 103 εκατ. προ φόρων.

- Μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας («ELA»), κατά Ευρώ 2,7 δισ. το β' τρίμηνο 2013 σε Ευρώ 4 δισ. Η χρηματοδότησή μας συνολικά από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε 17,9 δισ., στο τέλος Ιουνίου 2013.

- Περαιτέρω αύξηση των υπολοίπων των καταθέσεων το β' τρίμηνο 2013 σε Ευρώ 42 δισ., με εισροές από τον ιδιωτικό τομέα Ευρώ 1 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε σε 127,3%.

- Δείκτης καθυστερήσεων στο 31,8%, παρουσιάζοντας μειούμενο ρυθμό αυξήσεως των καθυστερήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 791 εκατ. το β' τρίμηνο έναντι Ευρώ 943 εκατ. το α' τρίμηνο του 2013.

- Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε Ευρώ 10,4 δισ., αντιστοιχώντας σε 16,3% του δανειακού χαρτοφυλακίου και αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 51%.

- Υπογραφή συμφωνίας πωλήσεως της θυγατρικής στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των ενεργειών για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου και την προσήλωσή μας στην επανασχεδίαση των δραστηριοτήτων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί έναντι τιμήματος Ευρώ 82 εκατ., ενώ η συναλλαγή θα είναι ουδέτερη κεφαλαιακά για την Alpha Bank. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το γ' τρίμηνο 2013.

Η χρηματοοικονομική επίδοση επηρεάσθηκε θετικά από το μειωμένο κόστος χρηματοδοτήσεως

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 412,8 εκατ. το β' τρίμηνο 2013, ενισχυμένο κατά 26% σε συγκρίσιμη τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και της μειώσεως του κόστους των καταθέσεων.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε αντιστοίχως κατά 50 πόντους σε 2,3% το β' τρίμηνο 20133.

- Τα βασικά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 526,5 εκατ. το β' τρίμηνο 2013 έναντι Ευρώ 421,5 εκατ. το α' τρίμηνο 2013 (+24,9% σε συγκρίσιμη βάση).

- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθε σε Ευρώ 197,5 εκατ. έναντι Ευρώ 73,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2013 σε συγκρίσιμη βάση.

- Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 329 εκατ. το β' τρίμηνο 2013, μειωμένο κατά 5,4% σε συγκρίσιμη τριμηνιαία βάση.

- Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 479,1 εκατ. το β' τρίμηνο 2013 από Ευρώ 504,9 εκατ. το α' τρίμηνο 2013, μειωμένες κατά 5,1% σε τριμηνιαία βάση ως αποτέλεσμα
του μειούμενου ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων.

- Ζημίες προ φόρων Ευρώ 223,9 εκατ. το β' τρίμηνο 2013 και Ευρώ 452,6 εκατ. το α' εξάμηνο 2013. 

Οι δηλώσεις 

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος: «Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αποδεικνύει, με απτά αποτελέσματα, την ισχυρή της δέσμευση να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, της δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η Alpha Bank, μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της τον Μάιο, αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τη σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες.

Καθώς η οικονομία πλησιάζει σε μία αποφασιστική καμπή, η Τράπεζα ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να επιτύχει αποδόσεις που θα ανταμείψουν την εμπιστοσύνη των Μετόχων της».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Π. Μαντζούνης σημείωσε: «Κατά το β΄ τρίμηνο του 2013, συνεχίσθηκε η μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως και η σταθεροποίηση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, διατηρώντας τους δείκτες καλύψεως των καθυστερήσεων σε υψηλό επίπεδο.

Εις ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα, η νομική συγχώνευση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Επικεντρώνουμε πλέον τις προσπάθειές μας στην επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεως και στην ενδυνάμωση του Ισολογισμού μας καθώς η λειτουργική μας κερδοφορία θα βελτιώνεται περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης προσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων και των συνεργειών που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργική ενοποίηση της Εμπορικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v