Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Σε καμπή οι διαπραγματεύσεις για την Πάτρα

Η διοίκηση σχεδιάζει επενδύσεις και προτείνει σχέδιο που προβλέπει εξασφάλιση πενθήμερης απασχόλησης με χαμηλότερες αμοιβές. Περιμένει την απάντηση των εργαζομένων. Μικρή η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Frigoglass: Σε καμπή οι διαπραγματεύσεις για την Πάτρα

Εκπνέει σήμερα η διορία που έχει δώσει η διοίκηση της Frigoglass προς το Σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου της στην Πάτρα, προκειμένου οι τελευταίοι να τοποθετηθούν επί των προτάσεων για το νέο μισθολογικό κόστος που περιλαμβάνει μειώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο σύγκλισης, αφού η μεν εταιρεία προτείνει μειώσεις μισθών από 20-27% (η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 20-30%) η δε εργαζόμενοι αντιπροτείνουν μειώσεις της τάξεως του 15%.

Την ίδια ώρα μικρή είναι η αποδοχή και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο "τρέχει" παράλληλα η εταιρεία. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Πέμπτη οπότε και έχει συγκληθεί συνέλευση των εργαζομένων όπου θα εξετάσουν τις προτάσεις της εταιρείας και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει πέσει στο "τραπέζι" και στην οποία δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι, ο μέσος μικτός μισθός θα κυμαίνεται στα επίπεδα 1.315 ευρώ με τον κατώτερο μικτό μισθό να φθάνει στα 1.000 ευρώ, από 1.093 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα με την εκ περιτροπής εργασία. Παράλληλα διατηρείται για τους εργαζομένους το πακέτο παροχών που περιλαμβάνει έξτρα ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ διασφαλίζεται η 5ήμερη εργασία για το σύνολο των εργαζομένων που μέχρι σήμερα απασχολούνταν με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας.

Η επίτευξη ή μη συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης για τη μείωση του μισθολογικού - λειτουργικού κόστους, θα κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες, αν το εργοστάσιο της εταιρείας θα συνεχίσει να λειτουργεί με την υπάρχουσα δομή του ή θα προχωρήσει η αλλαγή του παραγωγικού του μοντέλου που περιλαμβάνει μεταφορά παραγωγής από τα εργοστάσια που διατηρεί η εταιρεία σε Ρουμανία και Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου που διατηρεί στην Κάτω Αχαΐα, προχωρώντας παράλληλα σε επενδύσεις 500.000-800.000 ευρώ.

Στόχος να μετατρέψει το εργοστάσιο σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών και ανακατασκευής ψυγείων, ενώ παράλληλα, διατηρείται η γραμμή παραγωγής ψυγείων ανοιχτού τύπου.

Οι αλλαγές που προτείνονται, πέρα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, προβλέπουν τη μεταφορά παραγωγής από τη Ρουμανία και την Τουρκία, ενώ εκτιμάται ότι η αλλαγή χρήσης θα οδηγήσει σε μείωση των ετήσιων ζημιών του εργοστασίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v