Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος διαγωνισμός για πώληση της IBG

Κύκλοι της κυπριακής αγοράς πιστεύουν πως η πώληση της Λαϊκής ΑΕΔΑΚ αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, όχι μόνο γιατί είναι κερδοφόρος, αλλά και γιατί εκτιμάται πως αρκετές άλλες ΑΕΔΑΚ θα ενδιαφερθούν. Το παζλ για την Επενδυτική Τράπεζα.

Νέος διαγωνισμός για πώληση της IBG
Νέο διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκηρύξει η κυπριακή κυβέρνηση (εκκαθαριστής) για την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), μετά το οριστικό ναυάγιο του πρώτου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του μήνα με στόχο να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Αυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι το αν η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος θα προσφερθεί μόνη της, ή θα δοθεί η δυνατότητα στον αγοραστή να την «πακετάρει» μαζί με την Λαϊκή ΑΕΔΑΚ, προκειμένου να εκμεταλλευθεί συνέργειες.

Αν και η κυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου πώλησης, πληροφορίες από το Νησί της Αφροδίτης υποστηρίζουν πως ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από τρία funds, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει με κάποιες άλλες τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

Ζητούμενα βέβαια είναι το πώς αν αυτά τα funds θα προχωρήσουν σε τελικές προτάσεις, καθώς επίσης και το πώς θα πλαισιωθούν από άλλους συνεταίρους, καθώς θεωρείται δύσκολο να πουληθεί ευρωπαϊκή τράπεζα σε σχήμα που θα αποτελείται μόνο από ένα ή περισσότερα funds.

Ο πωλητής έχει κάθε λόγο να βιάζεται για την διάθεση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, καθώς ο χρόνος δουλεύει εναντίον του. Η IBG διαθέτει μεν ικανοποιητικό πελατολόγιο, ακίνητη περιουσία και τραπεζική άδεια, ωστόσο στερείται πλέον της υποστήριξης τραπεζικού δικτύου, ενώ η παράταση της αβεβαιότητας ενδεχομένως να επηρεάσει τη στάση ορισμένων μεγάλων brokers με τους οποίους συνεργάζεται.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της κυπριακής αγοράς πιστεύουν πως η πώληση της Λαϊκής ΑΕΔΑΚ αποτελεί εύκολη υπόθεση, όχι μόνο γιατί είναι κερδοφόρος, αλλά και γιατί εκτιμάται πως αρκετές άλλες ΑΕΔΑΚ θα έδειχναν ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα έκανε η Alpha Trust όταν απέκτησε την Κύπρου ΑΕΔΑΚ. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν και το πολύπλευρο ενδιαφέρον που είχε επιδειχτεί για την Λαϊκή ΑΕΔΑΚ και κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, όπου όμως η πώληση δεν προχώρησε επειδή «πακεταρίστηκε» με την IBG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v