Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: Αν χρειαστεί θα κάνουμε Δημόσιες Προτάσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε Δημόσιες Προτάσεις αν ζητηθεί από τις αρχές δηλώνει η διοίκηση. Στα 193 εκατ. το μέγιστο κόστος. Τη συγχώνευση με τη Viohalco SA ενέκρινε η ΓΣ. Τι σηματοδοτεί η απόφαση για τη ρευστότητα του ομίλου και τη μεταφορά της έδρας.

Βιοχάλκο: Αν χρειαστεί θα κάνουμε Δημόσιες Προτάσεις
Η γενική συνέλευση της Βιοχάλκο ενέκρινε τη συγχώνευση της εισηγμένης με τη θυγατρική της Viohalco SA και στη συνέχεια με την εταιρία Cofidin, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου.

Η έγκριση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί:

- Τη μεταφορά της έδρας της εταιρίας στις Βρυξέλλες και τη διαπραγμάτευσή της στο Euronext Bρυξελλών. Πιθανή ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης είναι η 22α Νοεμβρίου με τιμή το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης όπου ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος στο Χ.Α. Σε μεταγενέστερο στάδιο οι μετοχές της βελγικής Viohalco θα είναι διαπραγματεύσιμες και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

- Την ενίσχυση της εταιρίας με περιουσιακά στοιχεία 110 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης της Cofidin. Από αυτά τα 67 εκατ. είναι με τη μορφή μετρητών, ομολόγων και ρευστοποιήσιμων μετοχών ξένων χρηματιστηρίων (άρα ενισχύουν τη ρευστότητα του ομίλου). Για την απορρόφηση της Cofidin θα εκδοθούν επιπλέον 20 εκατ. μετοχές.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. (ποσοστό απαρτίας περίπου 95,3%) η διοίκηση υπεραμύνθηκε της επιλογής για αλλαγή της έδρας, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου (ΑΜΚ και ομολογιακά δάνεια διαπραγματεύσιμα στο εξωτερικό) καθώς και μια δραστική μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και άντλησης άφθονου δανειακού χρήματος από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, το στέλεχος της εταιρίας, Κ. Κεφάλας, υποστήριξε πως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ακριβού χρήματος επιτυγχάνουμε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, αντί 5 δισ. που μας επιτρέπει η παραγωγική μας δυναμικότητα.

Επίσης ανέφερε ότι η μεταφορά της έδρας θα χρηματοδοτήσει το 3ετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει την απασχόληση στην Ελλάδα.

Τέλος σε ό,τι αφορά την πιθανότητα υποχρεωτικών Δημοσίων Προτάσεων για τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές ο κ. Κεφάλας δήλωσε «τηρούμε τους κανόνες των εποπτικών αρχών, υπάρχει μια γνώμη της Ε.Κ. για υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και εφόσον μας ζητηθεί τελικά να προχωρήσουμε σε αυτές εμείς θα το πράξουμε».

Το μέγιστο δυνατό κόστος των δημόσιων προτάσεων είναι 193 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67 εκατ. θα διατεθούν από τη ρευστότητα της Cofidin, ενώ τα υπόλοιπα θα δανειοδοτηθούν από το εξωτερικό με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v