Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαϊδεμένος: Διεύρυνε τις ζημιές στο εννεάμηνο

Από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων προκύπτει μια μειωμένη δραστηριότητα λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και η εμφάνιση ενός σημαντικά ζημιογόνου αποτελέσματος.

Χαϊδεμένος: Διεύρυνε τις ζημιές στο εννεάμηνο

Η εισηγμένη εταιρεία δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματά της για το εννεάμηνο του 2013, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη υποχώρηση κύκλου εργασιών (από τα 19,1 στα 16,1 εκατ. ευρώ) και διευρυμένη ζημία προ φόρων από τα 783 χιλιάδες στο 1,05 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη λοιπόν ανάγνωση των αποτελεσμάτων προκύπτει μια μειωμένη δραστηριότητα λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και η εμφάνιση ενός σημαντικά ζημιογόνου αποτελέσματος. Εικόνα που βλέπουμε λίγο-πολύ στις πλείστες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με μια πιο προσεκτική όμως εξέταση των αποτελεσμάτων, η εικόνα τους εμφανίζεται αρκετά διαφοροποιημένη -και μάλιστα επί τα βελτίω- και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του εισηγμένου Ομίλου παραμένει αρκετά θετικό (+957 χιλ. έναντι +1,2 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον, γιατί σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, η Χαϊδεμένος κέρδισε στο εννεάμηνο 1,65 εκατ. ευρώ (+1,76 εκατ. οι λειτουργικές ταμειακές ροές, -111 χιλ. οι επενδυτικές) με αποτέλεσμα την ισόποση μείωση του καθαρού δανεισμού. Μάλιστα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 12,5 εκατ. ευρώ, τα μετρητά που υπήρχαν στο ταμείο υπερέβαιναν ελαφρά τα 10 εκατ. ευρώ.

Και τρίτον, γιατί κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, οι τόκοι που εισέπραξε η εταιρεία από τα διαθέσιμά της ήταν μόλις 70 χιλιάδες ευρώ (πολύ μικρή απόδοση για κεφαλαιακό ποσό γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον... τόπο και τον τρόπο τοποθέτησής του), ενώ οι τόκοι με τους οποίους επιβαρύνθηκε από τις τράπεζες για έναν μέσο δανεισμό 13-14 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 736 χιλιάδες ευρώ (λογικό επιτόκιο με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς).

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η εισηγμένη χειριζόταν με διαφορετικό τρόπο τις καταθέσεις της (πχ προθεσμιακές τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες, ή ισόποση εξόφληση των δανείων της), τότε οι προ φόρων ζημίες της θα μπορούσαν να ήταν ίσως και οι μισές, ή ακόμη η εισηγμένη να εμφάνιζε κέρδη προ αποσβέσεων κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v