Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικυμία στα λιμάνια

Οι αντιστάσεις της Κομισιόν στη σύμβαση παραχώρησης της τρίτης προβλήτας του ΟΛΠ στην Cosco και γιατί βολεύει στελέχη της κυβέρνησης. Η πρόταση Ανωμερίτη για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων και τα σχέδια για έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Τρικυμία στα λιμάνια

Η σθεναρή στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δώσει, με τους σημερινούς όρους, την έγκρισή της για τη συμφωνία παραχώρησης και της τρίτης προβλήτας του ΟΛΠ στη Cosco εξυπηρετεί στελέχη της κυβέρνησης (προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ) που επιδιώκουν πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων τόσο του οργανισμού διαχείρισης του λιμανιού στον Πειραιά, όσο και του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ μετατίθεται συνεχώς λόγω του βέτο που λέγεται πως έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος. Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ εξαγγέλλεται χωρίς να υλοποιείται κι ο προερχόμενος εκ του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του οργανισμού Γ. Ανωμερίτης έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, με την πλευρά Ανωμερίτη να θεωρεί πως το δημόσιο μπορεί να εισπράξει μέχρι και μισό δισ. ευρώ. Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι και αναμένουν τις εγκρίσεις της Κομισιόν οι οποίες, όμως, δεν δίνονται.

Ο Γ. Ανωμερίτης προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ μέσω είτε του χρηματιστηρίου είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας σε επενδυτές μέσω του οποίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει περί τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο, βέβαια, πρέπει να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος προβλέπει πως ό,τι πάει στο ταμείο πωλείται ή εκκαθαρίζεται... Ο πρόεδρος του ΟΛΠ προτείνει στη συνέχεια να γίνει τιτλοποίηση τμήματος των μελλοντικών εσόδων των δύο οργανισμών.

Ο κ. Ανωμερίτης θεωρεί πως μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ επιπλέον. Ο επικεφαλής του ΟΛΠ υπενθυμίζει πως οι μέτοχοι μειοψηφίας μπορούν να πάρουν πρόσθετη αξία αν προχωρήσει η απορρόφηση των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας από τον ΟΛΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε, χωρίς μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v