Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΤ: Νέες υποθέσεις στο στόχαστρο των αρχών

Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των απολογιών για τους κατηγορούμενους στο Ταμιευτήριο. Νέο πόρισμα στέλνει η Τράπεζα της Ελλάδος στη Δικαιοσύνη. Προχωρά η έρευνα για τρία νέα «ύποπτα» δάνεια. Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι.

ΤΤ: Νέες υποθέσεις στο στόχαστρο των αρχών

Με τις απολογίες των συλληφθέντων αρχίζει η νέα φάση της διερεύνησης του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρώτος στη σειρά βρίσκεται το στέλεχος της τράπεζας Μάριος Βαρότσης, ενώ αύριο ακολουθεί ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ερώτημα παραμένει το πότε θα παρουσιαστεί ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας. Το δικαστήριο της γειτονικής χώρας ενέκρινε την έκδοση, ο ίδιος παραιτήθηκε όλων των ενστάσεων, αλλά η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από την Αθήνα των στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση. Αυτό μπορεί να απαιτήσει έως και σαράντα ημέρες, αν και εκτιμάται ότι ο κατηγορούμενοςμπορεί  να επιστρέψει έως τα τέλη της εβδομάδας.

Η εισαγγελία εφετών της Αθήνας έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του κατηγορούμενου. Με τη σειρά του, το υπουργείο θα τα στείλει στο υπ. Εξωτερικών προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα. Εν συνεχεία θα γυρίσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τα διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.

Όσον αφορά τους εμπλεκόμενους για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, εκκρεμεί μόνο ο εντοπισμός του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγού του, Αναστασίας Βάτσικα.

Εν τω μεταξύ τρεις νέες επισφαλείς δανειοδοτήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρνει στο φως το νέο πόρισμα που έχει σχεδόν έτοιμο η Τράπεζα της Ελλάδος και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταλεί στη Δικαιοσύνη.

Στο νέο πόρισμα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας τρία νέα ύποπτα δάνεια ως προς τους όρους χορήγησης αλλά και της ζημίας που έχει προκληθεί στο Τ.Τ. από τη μην εξυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα αφορά τη χορήγηση δανείων ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις του Σέρβου επιχειρηματία κ. Ζίβανιτς, ο οποίος αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία, στον τομέα της εμπορίας και εισαγωγής αυτοκινήτων. Ο Σέρβος έλαβε από το Τ.Τ. δάνειο για την αγορά κτιρίου που ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο επίσης έχει καταγγελθεί.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά, με βάση τις ίδιες πηγές, δάνειο που έχει δοθεί στην κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει παύσει εδώ και χρόνια τη δραστηριότητά της, Έκτασις, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Ευθυμίου.

Το τρίτο επίμαχο δάνειο φέρεται να έχει δοθεί σε υπάλληλο-συνδικαλίστρια του Τ.Τ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νέο πόρισμα της ΤτΕ υπάρχει και το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στο οποίο έγινε έτσι και αλλιώς εκτενής αναφορά στο πόρισμα της εισαγγελέως κ. Παπανδρέου. Πηγές στην ΤτΕ έλεγαν στο Εuro2day.gr ότι στα προηγούμενα πορίσματα που είχε αποστείλει η τράπεζα στις δικαστικές αρχές δεν υπήρχε η υπόθεση Λαυρεντιάδη, τα ίχνη της οποίας βρέθηκαν από την εισαγγελέα.

Απαντήσεις στο καυτό θέμα του Τ.Τ. αναμένεται να δώσει εντός της εβδομάδας από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (οι έλεγχοί της έφεραν στο φως το σκάνδαλο), ο οποίος έχει προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους βουλευτές με αντικείμενο την παρουσίαση της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v