Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Ποσό €817,8 εκατ. υπέρ του δημοσίου

Τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος στη χρήση 2013 ανήλθαν σε 831,1 εκατ. ευρώ, έναντι 318,6 εκατ. ευρώ της προηγούµενης χρήσης.

ΤτΕ: Ποσό €817,8 εκατ. υπέρ του δημοσίου

Εγκρίθηκαν από το Γενικό Συµβούλιο της Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου 2014, οι ελεγµένες από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Οικονοµικές Καταστάσεις της Τράπεζας για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2013.

Στη χρήση 2013 τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασαν µείωση, ενώ παράλληλα για µία ακόµη χρήση µειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα και ιδιαίτερα οι δαπάνες προσωπικού.

Τα κέρδη της Τράπεζας στη χρήση 2013 ανήλθαν σε 831,1 εκατ. ευρώ, έναντι 318,6 εκατ. ευρώ της προηγούµενης χρήσης.

Τα κέρδη θα διανεµηθούν µε βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μετά τη διανοµή του προβλεπόµενου µερίσµατος προς τους µετόχους, ποσό 817,8 εκατ. ευρώ θα µεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού ∆ηµοσίου, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στις παραγράφους 1 και 3 του εν λόγω άρθρου.

Στο ποσό αυτό περιλαµβάνονται τα έσοδα που αποκόµισε η Τράπεζα της Ελλάδος από τους τίτλους Ελληνικού ∆ηµοσίου που έχει στην κατοχή της στο χαρτοφυλάκιο επένδυσης ιδίων διαθεσίµων καθώς και στο χαρτοφυλάκιο που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης της νοµισµατικής πολιτικής του Ευρωσυστήµατος.

Το µικτό µέρισµα ανά µετοχή, που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των µετόχων της Τράπεζας για διανοµή, ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αµετάβλητο σε σχέση µε την προηγούµενη χρήση.

Ανάλυση των αποτελεσµάτων της χρήσης 2013

Έσοδα

Τα συνολικά καθαρά έσοδα από την άσκηση της ενιαίας νοµισµατικής πολιτικής του Ευρωσυστήµατος, τους τόκους των χαρτοφυλακίων, τις προµήθειες και τα λοιπά έσοδα από τις εργασίες εσωτερικού και εξωτερικού διαµορφώθηκαν σε 1.600,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2.995,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2012, σηµειώνοντας µείωση κατά 46,6%.

Η µείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη µειωµένη προσφυγή των τραπεζών σε έκτακτη χρηµατοδότηση από
την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω της βελτίωσης του οικονοµικού κλίµατος και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα:

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, χρηµατοοικονοµικές πράξεις και την αναδιανοµή του νοµισµατικού εισοδήµατος του Ευρωσυστήµατος διαµορφώθηκαν σε 1.465,8 εκατ. ευρώ, έναντι 2.888,9 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρήση, σηµειώνοντας µείωση κατά 49,3%.

- Τα καθαρά έσοδα από αµοιβές και προµήθειες µειώθηκαν κατά 2,2% καιδιαµορφώθηκαν σε 70,2 εκατ. ευρώ, έναντι 71,8 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρήση.

- Τα έσοδα από µετοχές και συµµετοχές διαµορφώθηκαν σε 54,2 εκατ. ευρώ, έναντι 20,1 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρήση.

- Τέλος, τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ, έναντι 14,6 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρήση, σηµειώνοντας µείωση κατά 30,8%.

Έξοδα

• Τα γενικά λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας πλην προβλέψεων (δαπάνες προσωπικού, συντάξεις, αποσβέσεις, λοιπά έξοδα) µειώθηκαν κατά 33,7 εκατ. ευρώ και διαµορφώθηκαν σε 300,4 εκατ. ευρώ, έναντι 334,1 εκατ. ευρώ
την προηγούµενη χρήση, παρά την επιβάρυνση µε δαπάνες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, που απαιτήθηκαν για τον έλεγχο του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.

Στη µείωση των λειτουργικών εξόδων συνέβαλαν οι δαπάνες προσωπικού, που µειώθηκαν κατά 11,2 εκατ. ευρώ (-7,1%), ενώ και οι λοιπές τακτικές δαπάνες διαχείρισης µειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. ευρώ (-7,7%).

Η Τράπεζα συνεχίζοντας την προσπάθεια εξορθολογισµού των δαπανών της µείωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά τα λειτουργικά της έξοδα. Το σύνολο της µείωσης στην περίοδο αυτή ανέρχεται σε 138,7 εκατ. ευρώ (-31,6%). Στη µείωση αυτή συνέβαλε σηµαντικά ο περιορισµός των δαπανών προσωπικού κατά 60,3 εκατ. ευρώ (-29,1%).

Οι µειώσεις των λειτουργικών εξόδων πραγµατοποιήθηκαν παρά τις αυξηµένες υποχρεώσεις της Τράπεζας για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος (διενέργεια πρόσθετων ελέγχων, εργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κ.λπ.), για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του µηχανισµού στήριξης της χώρας µας.

Επισηµαίνεται ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις κατά πολύ αυξηµένες υποχρεώσεις της, παρά τη σηµαντική µείωση του προσωπικού της την τελευταία εξαετία (κατά 864 υπαλλήλους).

Οι προβλέψεις ενισχύθηκαν και στη χρήση 2013, κατά 468,8 εκατ. ευρώ.

Oι προβλέψεις της Τράπεζας έχουν δηµιουργηθεί για να καλύψουν, µεταξύ άλλων, έκτακτες ζηµίες και επισφαλείς απαιτήσεις, πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους από τη διακύµανση των συναλλαγµατικών ισοτιµιών και τη µεταβολή των επιτοκίων, κινδύνους αντισυµβαλλοµένων από πράξεις νοµισµατικής πολιτικής του Ευρωσυστήµατος, γενικούς λειτουργικούς κινδύνους και υποχρεώσεις.

Το συνολικό ύψος των προβλέψεων, στις 31 ∆εκεµβρίου 2013, ανέρχεται σε 6.651,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v