Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Στα ύψη τα περυσινά κέρδη

Ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Ευάγγελος Χαϊδάς μιλά στο Euro2day.gr για τις περυσινές οικονομικές επιδόσεις και τους φετινούς στόχους του ομίλου. Σε ποιους τομείς προχωρεί δυναμικά και σε ποιους άλλους τηρεί στάση αναμονής.

Ικτίνος: Στα ύψη τα περυσινά κέρδη
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ικτίνος Ευάγγελο Χαϊδά για το αντικείμενο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης και μας απάντησε πως επρόκειτο για ένα τυπικό θέμα. «Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός λογιστικού αποθεματικού, προκειμένου να επιδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,257 εκατ. ευρώ που σχεδιάζουμε. Αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, τη διαδικασία εξόρυξης στα λατομεία, αλλά και την παραγωγική διαδικασία στην Αθήνα.

Στην Αθήνα (ύψος επένδυσης γύρω στα 500 χιλ. ευρώ) το ποσοστό επιδότησης θα είναι 30%, ενώ το άλλο κομμάτι της επένδυσης που θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα θα επιδοτηθεί είτε με 45%, είτε με 50% ανάλογα με την περιοχή όπου θα υλοποιηθεί».

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως παρουσίασε η αξιολόγηση των περυσινών οικονομικών αποτελεσμάτων της Ικτίνος από τον πρόεδρό της: «Η μητρική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της από τα 24,4 στα 32,3 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά περισσότερο από 30%. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές μας, οι οποίες έχουν σκαρφαλώσει περίπου στο 93% του συνολικού κύκλου εργασιών μας. Οι εξαγωγές μας λοιπόν σημείωσαν ακόμη πιο υψηλή ποσοστιαία αύξηση, καθώς οι πωλήσεις μας στο εσωτερικό επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τα προ φόρων κέρδη μας, αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα του 2012».

Ο κ. Χαϊδάς, μάλιστα, ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τους φετινούς στόχους: «Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να αυξήσουμε για μια ακόμη χρονιά τις εξαγωγές μας στο μάρμαρο. Ελπίζουμε επίσης πως θα αναθαρρήσει και η εγχώρια αγορά. Σε κάποια επιμέρους τμήματα της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως οι ακριβές κατασκευές που ενδιαφέρουν την εταιρεία μας, παρατηρείται κινητικότητα, τάση που πολύ πιθανόν να συνεχιστεί.

Ο όμιλος Ικτίνου όμως, πέρα από τα μάρμαρα, δραστηριοποιείται και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ένα υποσχόμενο τουριστικό project στην Κρήτη, καθώς και στον αγροτικό τομέα.

«Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο στη Δράμα ισχύος 22 MW. Υπάρχουν σχέδια και για άλλες μονάδες όπως ένα ακόμη πάρκο 8 MW στη Δράμα, άλλα δύο στα Γρεβενά ισχύος 28 MW και ένα στη Φθιώτιδα 24 MW. Η διαδικασία αδειοδοτήσεων βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο βαθμό, ωστόσο ζητούμενο είναι πρώτα να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον. Για παράδειγμα τι θα γίνει τελικά με το ζήτημα της φορολογίας, ή με πόσους μήνες καθυστέρησης θα εισπράττουμε από το ΛΑΓΗΕ;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ικτίνος.

Ανάλογη επιφυλακτικότητα φαίνεται να επικρατεί και στην αξιοποίηση του μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη. «Εμείς διαθέτουμε το 20% και έτσι τον πρώτο λόγο τον έχει ο βασικότερος μέτοχος που είναι η Dolphin. Η έκταση είναι καταπληκτική, το project είναι σχεδόν ώριμο από πλευράς αδειοδότησης. Εκτιμώ πως ο βασικός μέτοχος επιθυμεί πρώτα να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γύρω από την ελληνική οικονομία και το γενικότερο περιβάλλον, πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Άλλωστε μιλάμε για επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χαϊδάς όμως αναφέρθηκε και στη νεότερη δραστηριότητα του ομίλου, αυτή των αγροτικών προϊόντων. Ο όμιλος προμηθεύεται ποιοτικά προϊόντα (λάδι και κρασί) από τη Ζάκυνθο, αναλαμβάνει το branding και στη συνέχεια τα προωθεί στην κινεζική αγορά. «Πέρυσι ήταν μια πιλοτική χρονιά. Βρήκαμε ανταπόκριση στην αγορά της Κίνας και δημιουργήσαμε μόνιμες συνεργασίες. Είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια, στο άμεσο μέλλον τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας θα παραμείνουν μικρό ποσοστό των συνολικών δραστηριοτήτων του ομίλου».

Ρωτήσαμε τέλος τον κ. Χαϊδά σχετικά με τα διεθνή funds που επισκέπτονται τη χώρα μας και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ρόλο στρατηγικού επενδυτή σε ελληνικές εταιρείες. «Ναι, υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού για ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα για εξαγωγικές όπως εμείς. Έτσι, είναι ενδεχόμενο -είτε σ' αυτήν τη χρονική συγκυρία, είτε σε επόμενη- να δεχτούμε κάποια αξιόλογη πρόταση που να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ασφαλώς και θα συζητήσουμε το θέμα», απάντησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v