Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... απόνερα ΑΝΕΚ και HSW «βουλιάζει» η Sea Star

Το Δ.Σ. της Sea Star Capital θα καλέσει σύντομα τους πιο μεγάλους μετόχους της εταιρείας για να τους εξηγήσει την τρέχουσα κατάσταση και τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσον επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Στα... απόνερα ΑΝΕΚ και HSW «βουλιάζει» η Sea Star

Δυνατούς πονοκεφάλους στους μετόχους της Sea Star Capital (εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου) προκαλούν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας και ειδικότερα οι μεγάλες ζημίες των εταιρειών ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways.

Μοναδική περιουσία της Sea Star Capital είναι το 23,16% της ΑΝΕΚ και το 17,09% της Hellenic Seaways.
Η Sea Star Capital ανακοίνωσε για το 2013 τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της, που αναφέρουν ζημία 18,64 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 24 εκατ. το 2012).

Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από 4,4 εκατ. ευρώ χρεωστικούς τόκους και από 14,1 εκατ. ευρώ μερίδιο ζημίας συνδεδεμένων εταιρειών (ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways). Να σημειωθεί ότι επειδή οι δύο ελληνικές ακτοπλοϊκές δεν έχουν ακόμη εκδώσει οριστικά αποτελέσματα, ο υπολογισμός της προαναφερθείσας ζημίας είναι εκτίμηση της διοίκησης της Sea Star Capital, βασισμένη σε προκαταρκτικά αποτελέσματα των δύο συνδεδεμένων εταιρειών της.

Το Δ.Σ. της Sea Star Capital θα καλέσει σύντομα τους πιο μεγάλους μετόχους της εταιρείας για να τους εξηγήσει την τρέχουσα κατάσταση και τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσον επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της λειτουργίας της και αν θα εγκρίνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, το Δ.Σ. προσπαθεί να αντλήσει τραπεζικό δάνειο με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών για χρονικό διάστημα 2-3 ετών.

Να σημειωθεί πως πέρυσι (5 Μαρτίου 2013) οι μέτοχοι της Sea Star Capital είχαν απορρίψει πρόταση του Δ.Σ. για εκούσια εκκαθάριση της εταιρείας και αποφάσισαν να επανεξετάσουν απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η συγκυρία για τη Sea Star Capital είναι κρίσιμη, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες και οι μέτοχοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών της Ελλάδας αναζητούν επειγόντως λύσεις στο καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης του κλάδου.

Παράγοντες που καθιστούν τη λύση του προβλήματος αναγκαία, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι:

• Το γεγονός ότι πλησιάζει η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, όπου αναμένεται νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό και απαιτείται ομαλή συγκοινωνιακή σύνδεση των ελληνικών νησιών.

• Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κλάδο είναι μεγάλο, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες εστιάζουν στο πώς θα περιορίσουν τις επισφάλειές τους και στον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v