Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στόχος να τελειώσει η ΑΜΚ στις 4 Απριλίου

Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι προσφορές. Στο 0,65 ευρώ κλείδωσε η τιμή διάθεσης. Οι νέες μετοχές που εκδίδονται και ο στόχος ολοκλήρωσης της ΑΜΚ στις 4 Απριλίου. Τι σημαίνει για μετόχους και warrants η επιτυχία της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Alpha: Στόχος να τελειώσει η ΑΜΚ στις 4 Απριλίου

Με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ξεκίνησε, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank μετά την επιτυχή ιδιωτική τοποθέτηση σε ξένους ειδικούς επενδυτές.

Η διοίκηση της Alpha ανακοίνωσε ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η τράπεζα αποδέχθηκε προσφορές για κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ έναντι τιμής 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης η διοίκησή της θα εισηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της προσεχούς Παρασκευής να εκδοθούν 1.846.153.846 νέες μετοχές προς 0,65 ευρώ έκαστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ και η ζήτηση ήταν τέτοια ώστε αφενός η τιμή να κλειδώσει στο υψηλό (0,65 ευρώ) του προσφερόμενου εύρους, αφετέρου να επιτευχθεί σημαντική διασπορά.

Η ανακοίνωση της Alpha αναφέρει ότι η γενική συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της τράπεζας, «όπως ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου διά ιδιωτικής τοποθέτησης». Αυτό σημαίνει ότι η Alpha Bank δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για εγχώριους επενδυτές και η αύξηση θα καλυφθεί στο σύνολό της (1,2 δισ. ευρώ) από όσους επελέγησαν στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα ανοίγει ο δρόμος για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον εγκριθεί γρήγορα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών το ενημερωτικό δελτίο. Στόχος της Alpha Bank είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί ως τις 4 Απριλίου, ώστε τη δεύτερη εβδομάδα του ίδιου μήνα, πριν δηλαδή από τις 11 Απριλίου να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων.

Αμελητέο το dilution για μετόχους και κατόχους warrants

Η προτεινόμενη τιμή έκδοσης ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή, όπως προέκυψε από την ιδιωτική τοποθέτηση, επιφέρει αμελητέο dilution για τους μετόχους και κατόχους warrants. Οι νέες μετοχές εκδίδονται στην ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας με βάση τα αποτελέσματα της 31ης/12/2013 και το TERP διαμορφώνεται στο 0,688 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας (0,70 ευρώ).

Έτσι το dilution για τους υφιστάμενους μετόχους (μεταξύ των οποίων και το ΤΧΣ) καθώς και για τους κατόχους warrants είναι αμελητέο. Στον αντίποδα το γεγονός ότι η τιμή διαμορφώθηκε μόλις 7% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας και δεν προκύπτει dilution για μετόχους και κατόχους warrants εκτιμάται ότι θα δράσει καταλυτικά για να ανατροφοδοτηθεί το momentum της μετοχής.

Θα πρέπει, δε, να συνυπολογισθεί ότι υπήρξαν αρκετοί επενδυτές που πόνταραν σε χαμηλότερη τιμή έκδοσης, πουλώντας στις προηγούμενες συνεδριάσεις μετοχές Alpha. Με δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση που δεν ικανοποιήθηκε στην ιδιωτική τοποθέτηση μια και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ και δεν θα διενεργηθεί δημόσια εγγραφή για την εγχώρια αγορά, όσοι βρεθούν υποεπενδυμένοι στην Alpha ενδέχεται να αναγκαστούν να κυνηγήσουν τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v