Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Ζημιές 13,1 εκατ. ευρώ το 2013

Στα 13,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τη Lavipharm έναντι € 7,6 εκατ. κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Lavipharm: Ζημιές 13,1 εκατ. ευρώ το 2013

Κατά το 2013, μια χρονιά έντονων κραδασμών στο χώρο της υγείας και σημαντικών αλλαγών στο χώρο του φαρμάκου ειδικότερα, η Lavipharm επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού της κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, σε αυτό το πλαίσιο, επετεύχθη σημαντική συρρίκνωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης σε μια διαρκή προσπάθεια συγκράτησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, το ασταθές περιβάλλον στην Ελλάδα (απεργίες γιατρών και φαρμακοποιών, πτωτική τάση της αγοράς ενόψει της δραστικής μείωσης φαρμακευτικής δαπάνης, κ.α.) συνέβαλε στη διαμόρφωση του Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών της Lavipharm σε € 30,1 εκατ. έναντι € 37,9 εκατ. το 2012.

Οι λειτουργικές δαπάνες εμφανίζουν περαιτέρω μείωση της τάξης του 20,6%, ως αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας συγκράτησης του κόστους και διαμορφώθηκαν σε € 17,8 εκατ. από € 20,0 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παρά τα παραπάνω, η μείωση των πωλήσεων επηρέασε το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο διαμορφώθηκε σε € (1,9) εκατ. - προερχόμενο κυρίως από θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού- από € 692 χιλ. το 2012.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές προ φόρων ύψους € 12,1 εκατ. έναντι ζημιών € 10,6 εκατ. το 2012 και ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας € 13,1 εκατ. έναντι € 7,6 εκατ. κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm AE, ο Κύκλος Εργασιών της διαμορφώθηκε σε € 33,1 εκατ. έναντι € 39,1 εκατ. κατά το 2012, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στον τομέα φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας επηρεάστηκαν από την πρόβλεψη απομείωσης του συνόλου της αξίας της συμμετοχής της στη θυγατρική εταιρεία Lavipharm Corp., η οποία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαγραφής σχετικών απαιτήσεων, επέφερε μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση της τάξης των € 25,6 εκατ.

Έτσι, τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους € 26,0 εκατ., ενώ τα Ίδια Κεφάλαια της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε € 65,3 από € 91,3 εκατ. την περσινή περίοδο. Η πρόβλεψη διαγραφής της συμμετοχής στην παραπάνω θυγατρική εταιρεία, καθώς και των απαιτήσεων από αυτήν, αποφασίστηκε δεδομένης της στασιμότητας όσον αφορά στην εξεύρεση χρηματοδότησής της.

Με γνώμονα τη συνεχή συγκράτηση εξόδων, την απλοποίηση των δομών αλλά και τη στοχευμένη ανάπτυξη της Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενίσχυση της θέσης της στη διεθνή αγορά, αφετέρου την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα.

Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Η Lavipharm A.E., στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2013 του Ομίλου και της Εταιρείας, ανακοίνωσε ότι με στόχο την άρση του κριτηρίου για την υπαγωγή των μετοχών της στην κατηγορία της Επιτήρησης,  η Διοίκηση της Εταιρείας συνεχίζει να εφαρμόζει ένα καθολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δομών του Ομίλου ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στη δραστηριότητα των εξαγωγών και τη δημιουργία εσόδων από παροχή υπηρεσιών, προσαρμοζόμενη στις νέες δυσμενέστερες συνθήκες της αγοράς φαρμάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v